Jäämeren mörököllejä

”Vähintään kerran vuodessa on hyvä käydä nuuhkimassa suolaisia merituulia ja kalastaa Jäämeren hyisistä syvyyksistä monenlaisia kaloja, joista jotkut ovat todellisia mörököllejä, rumuudessaan jopa äärettömän kauniita. Maultaan ne kaikki ovat silti erityisen herkullisia.” – Markku Myllylä

Tapasin Markun turskantuoksuisessa siimakalastuskylä Støssä vuonna 2019. Osallistuimme molemmat Arctic Whale Toursin järjestämälle valassafarille – minä valokuvaajana ja Markku kutsuvieraana. Stø sijaitsee lähellä kuvauksellista Nyksundia, jossa myös automaattipilkkikone eli kalastajien käyttämä juksakone aikanaan keksittiin.

Odotin Blasiuksen saapumista satamaan valassafarin toimistossa. Tutkin seinälle ripustettua merikarttaa, kun pitkä mies tuli jutulle. Huomasin hänen kaulassaan roikkuvan kameran, eikä aikaakaan kun keskustelu jo polveili kotimaanmatkailun, valaiden ja kalastuksen parissa.

Kaiken lisäksi me molemmat tunsimme Lauri Pietikäisen, valassafarin oppaan ja Norjanmeren valaskuiskaajan, jonka pihamaalla sijaitsevassa pienessä mökissä tuolloin asuin.

 

Rasvakala
Rasvakalan mäti on erinomaista – ja vähintään yhtä herkullista kuin kalojen vaihteleva väritys.

 

Jäämeren kalastus – jigejä ja juksauksia

Markun kirjoittama ja Karttakeskuksen kustantama Jäämeren kalastuskirja kertoo mieleen painuneista kalaretkistä ja kalastustilanteista sekä pohjoiseen merikalastukseen liittyvistä taidoista ja välineistä. Kirjan taustana on Jäämeren monipuolinen luonto upeine maisemineen, lukuisine kalalajeineen, lintuineen ja valaineen.

Viihdyttäviä tarinoita ja hyödyllisiä tietoiskuja värittävät lukuisat valokuvat. Monipuolisen teoksen teemoja ovat muun muassa Ruijanpallasta uistelemalla, Pallaksen juksaus, Kohteena pienemmät kampelat, Salstraumen – Jäämeren väkevin vuorovesivirta, Turisti- ja turskamassojen Lofootit sekä monta muuta.

Vaihdoin Markun kanssa kirjan tiimoilta muutamia ajatuksia Facebookin chatissa. Mies kertoi, että Jäämeren kalastus on hänen pitkäaikaisin kirjallinen projektinsa, jonka valmistuminen kesti 42 vuotta. Ensimmäisen turskan hän juksasi Jäämerestä vuonna 1979 ja on siitä lähtien vieraillut niillä vesillä lähes vuosittain.

Sain kirjan Karttakeskukselta (lämmin kiitos!) ja se todella ansaitsee paikansa oman merikirjaston kokoelmissa. Ehkä vielä joku päivä saan siihen omistuskirjoituksen, kun tapaan pohjoiseen rakastuneen Markun joko onkireissulla, valassafarilla tai kuvaamassa meriluonnon asukkaita?

Hanki kirja Adlibriksesta »

 

Jäämeren kalastus - jigejä ja juksauksia
Jäämeren kalastus – jigejä ja juksauksia on mainio teos omaan kirjahyllyyn ja lahjaksi Jäämeren onkijalle.

 

Kuka?

Kalastusneuvos, FM Markku Myllylä on kuusamolainen tieto-kirjailija, jonka erikoisaloja ovat kalastus, kalaruoat, Jäämeri, matkailu ja mökkeily. Myllylä on toiminut pitkään valtakunnallisen kalastusjärjestön Kalatalouden Keskusliiton johtajana, Suomen Kalastuslehden päätoimittajana, tutkijana yliopistossa, lehtimiehenä ja kalastusvälineiden tuotekehittäjänä.

”Kaikkien ei tarvitse tehdä samoja virheitä Jäämerellä.”

 

Pallaksen kalastus
Kiitos Kalajumalille!

Pallaksen kalastus
Elämäni ensimmäinen pallasreissu kotikylän Porsangerivuonossa ei ollut niin totinen kuin ilmeeni kuvastaa: oikeasti minua jännitti.

Pallaksen kalastus
Pallaksen onginnassa käytetään painavaa ottipeliä.

Pallaksen kalastus
Vuoranantajamme Trund on kokenut pallaksen onkija. Pääsemme hänen kanssaan merelle, sillä emme (vielä) omista omaa venettä.

 

Pallaksen kalastus
Pallaksen kalastus
Pallaksen kalastus

Elämäni ensimmäinen pallas ja suolainen syntymäpäiväkakku

Vaikka olisikin hienoa sanoa, että yllä oleva nelikymmenkiloinen pallas on minun pyytämäni, näin ei kuitenkaan ole: ensimmäinen pallakseni oli paljon pienempi mutta silti todella hyvän makuinen.

Pallas on erinomainen ruokakala: se pysyy kiinteänä keittäessä ja paistaessa toisin kuin turska (joka sekin on mainio ruokakala), joka murenee helpommin. Pallaksen lihasta voi myös valmistaa kalaburgereita ja tacoja, joita Norjassa syödään paljon.

Omasta mielestäni parhaan annoksen taikoo kuitenkin pallaksen päästä. Savustetut posket ja kalloa ympäröivä liha on aivan äärimmäisen maukasta!

Kalan savustus
Kalan savustus
Pallaksen pää savustus

Savustettu syntymäpäiväkakku

Asuessani Gisløyalla sain Laurilta ja hänen ystävältään Hannalta mitä hienoimman ja herkullisimman syntymäpäiväkakun!

Molemmat tiesivät, etten juuri välitä makeasta, minkä vuoksi he olivat savustaneet ja koristelleet minulle aivan omanlaisensa juhlaherkun.

Kiitos, ystävät, kiitos vielä tänäkin päivänä. ♥

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center