Suomi on täynnä erikoisia matkailukohteita ja Röölä takuulla on yksi niistä.

Meren (Laitsalmen) rannalla Naantalin saaristossa sijaitseva vahvasta silliperinteestään ja erinomaisista perunoistaan tunnettu Rymättylän RÖÖLÄ on viehättävä pikkukylä saaristomatkan varrella kohti Nauvoa. Sen vuoksi tänne kannattaa pysähtyä aina ja etenkin sadonkorjuujuhlien aikaan, jolloin kotisatamassa sijaitsevassa Myllymuseossa ja Silliperinnekeskus Dikselissä vietetään avointen ovien päivää.

Kuten moni ruoka, myös silli on saatavuudesta riippuen ollut joko herrojen herkku tai duunarien ruoka. Vuodet eivät ole veljiä keskenään, mikä on näkynyt ja näkyy etenkin säätilojen muutoksessa sekä vuotuisissa pyyntimäärissä — joskus kalastuskiintiöt täyttyvät ja toisinaan taas eivät.

Jos voisin, valitsisin viimeiseksi ateriakseni uusia perunoita, silliä ja vahvasti suolattua voita. Valitsisin saman siinäkin tapauksessa, jos minun pitäisi valita yksi ruoka-annos loppuelämäni ajaksi.

Silliperinnekeskus Dikseli

Museo sai alkunsa TAUNO SAAREN, sillejä pyytäneen Saukkolaivaston omistajan viimeisestä romutettavasta aluksestaan säästämästä esineistöstä, jota oltiin säilytetty makasiinissä yli 30 vuoden ajan. Museon nimi, Silliperinnekeskus Dikseli, sen sijaan on saanut nimensä ensimmäisestä kokoelmiin lahjoitetusta ja valitusta esineestä, dikselistä, jolla purkit suljettiin heti sen jälkeen, kun niihin oli täytetty silli ja merivesi, sekä hieman suolaa ja sokeria.

Vaikka Röölä ja sen museo on pieni, täältä tuli parhaimpana aikana 90 prosenttia Suomessa myydystä sillistä.

Joten, kun seuraavalla kesäreissullasi suuntaat auton ystävien tai perheen kanssa kohti Nauvoa, piipahda täällä ennen tunnin mittaista lauttamatkaa.

Silliperinnekeskus Dikseli

Silliperinnekeskus Dikseli

Silliperinnekeskus Dikseli

Silliperinnekeskus Dikseli

Silliperinnekeskus Dikseli

Silliperinnekeskus Dikseli

Silliperinnekeskus Dikseli

Silliperinnekeskus Dikseli

Silliperinnekeskus Dikseli

Silliperinnekeskus Dikseli

"Silliperinnekeskus

Naantalin ja Nauvon matkavinkit

Visit Parainen Facebookissa / Instagramissa
Visit Paraisen verkkosivut
Saariston sadonkorjuujuhla
Silliperinnekeskus Dikseli
VisitNaantalin verkkosivut
VisitNaantali Instagramissa ja Facebookissa
Naantalin nähtävyydet
Naantalin saaristo

Myös YLEn tekemä juttu Röölasta ja sillistä kannattaa käydä lukemassa.

Erältä, eräistä - Marinella
1. painos

Tilaa Erältä, eräistä

Sivumäärä: 198
Julkaistu: 27.3.2020
ISBN: 978-952-94-2956-1
Kirja: Kovakantinen, sidottu
Koko: 240 mm x 210mm
Hinta: 29 €, sisältää postituskulut Suomessa

Ostamalla kirjan tuet luonnon monimuotoisuutta: 10% kirjan myyntivoitosta lahjoitetaan Luonnonperintösäätiölle vanhojen metsien suojeluun.


Osta
Vaellus ja retkeily

Retkeilyoppaatja varustevinkit

Kaukokaipuun retkeilyoppaista löydät kaiken tärkeän ja oleellisen tiedon onnistuneen retken suunnitteluun: Millainen teltta sopii minulle? Millainen retkikeitin kannattaa hankkia? Mitä ruokaa kannattaa varata viikon vaellukselle? Mitkä ovat parhaat talviretkivarusteet? Entä mistä löytää parhaat retkeilykohteet ja rauhalliset retkeilyreitit?

Valokuvausvinkit ja objektiivisuositukset

Valokuvausvinkkeihin

Privacy Preference Center