Röölän Silliperinnekeskus Dikseli kertoo sillinpyynnin historiasta

Suomi on täynnä erikoisia matkailukohteita ja Röölä takuulla on yksi niistä.

Meren (Laitsalmen) rannalla Naantalin saaristossa sijaitseva vahvasta silliperinteestään ja erinomaisista perunoistaan tunnettu Rymättylän Röölä on viehättävä pikkukylä saaristomatkan varrella kohti Nauvoa. Sen vuoksi tänne kannattaa pysähtyä aina ja etenkin sadonkorjuujuhlien aikaan, jolloin Röölän kotisatamassa sijaitsevassa Myllymuseossa ja Silliperinnekeskus Dikselissä vietetään avointen ovien päivää.

Kuten moni ruoka, myös silli on saatavuudesta riippuen ollut joko herrojen herkku tai duunarien ruoka. Vuodet eivät ole veljiä keskenään, mikä on näkynyt ja näkyy etenkin säätilojen muutoksessa sekä vuotuisissa pyyntimäärissä — joskus kalastuskiintiöt täyttyvät ja toisinaan taas eivät.

Jos voisin, valitsisin viimeiseksi ateriakseni Röölän uusia perunoita, silliä ja vahvasti suolattua voita. Valitsisin saman siinäkin tapauksessa, jos minun pitäisi valita yksi ruoka-annos loppuelämäni ajaksi.

 

Röölä Silliperinnekeskus Dikseli

 

Röölän museo sai alkunsa Tauno Saaren, sillejä pyytäneen Saukkolaivaston omistajan viimeisestä romutettavasta aluksestaan säästämästä esineistöstä, jota oltiin säilytetty makasiinissä yli 30 vuoden ajan. Röölän museon nimi, Silliperinnekeskus Dikseli, sen sijaan on saanut nimensä ensimmäisestä kokoelmiin lahjoitetusta ja valitusta esineestä, dikselistä, jolla purkit suljettiin heti sen jälkeen, kun niihin oli täytetty silli ja merivesi, sekä hieman suolaa ja sokeria.

Vaikka Röölä ja sen museo on pieni, täältä tuli parhaimpana aikana 90 prosenttia Suomessa myydystä sillistä.

Joten, kun seuraavalla kesäreissullasi suuntaat auton ystävien tai perheen kanssa kohti Nauvoa, piipahda myös Röölässä ennen tunnin mittaista lauttamatkaa.

 

Röölä Silliperinnekeskus Dikseli

Röölä Silliperinnekeskus Dikseli

Röölä Silliperinnekeskus Dikseli

Silliperinnekeskus Dikseli

Silliperinnekeskus Dikseli

Silliperinnekeskus Dikseli

Silliperinnekeskus Dikseli

Silliperinnekeskus Dikseli

Silliperinnekeskus Dikseli

Silliperinnekeskus Dikseli

"Silliperinnekeskus

 

Naantalin, Nauvon ja Röölän matkavinkit

Visit Parainen Facebookissa / Instagramissa
Visit Paraisen verkkosivut
Saariston sadonkorjuujuhla
Röölän Silliperinnekeskus Dikseli
VisitNaantalin verkkosivut
VisitNaantali Instagramissa ja Facebookissa
Naantalin nähtävyydet
Naantalin saaristo

Myös YLEn tekemä juttu Röölasta ja sillistä kannattaa käydä lukemassa.

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center