Kruunuvuoren hylätyt huvilat

Sunnuntai on suosikkipäiväni. Silloin voi joko lorvia kotona hyvä kirjan ja kahvin parissa tai lähteä ystävän kanssa kotiseuturetkelle Itä-Helsingissä sijaitsevalle Laajasalon saarelle Kruunuvuoreen.

Olin lukenut hylätyistä huviloista Lauran kynästä jo aiemmin, ja myöhemmin julkaistun Hesarin jutun jälkeen paikka pamahti täyteen ihmisiä. Ehkä juuri siksi en lähtenyt tänne kesällä vaan vasta lumien tultua. Oppaanani ja kaakaonkaatajanani toimi tuo samainen tyttö, josta on tullut yksi mukavimmista suomiretkisiskoistani.

 

Kruunuvuoren hylätyt huvilat

 

Ote teoksesta Kruunuvuori: Unohdettujen huviloiden tarina:

 

”Kruunuvuoren alue kuului alun perin Uppbyn kartanoon, jonka maita vuokrattiin 1880-luvulta alkaen Helsingin säätyläisille huvilapalstoiksi. Kesänvietto huvilalla oli tuolloin tulossa muotiin ja alueelle rakennettiin useita huviloita. Vuonna 1912 tila myytiin saksalaissyntyiselle kauppaneuvokselle ja Saksan konsulille, Albert Goldbäck-Löwelle, joka nimesi sen Kissingeksi. Toinen maailmansota kuitenkin mullisti leppoisan kesänvieton. Saksan hävittyä sodan Suomessa asuneiden saksalaisten omaisuus luovutettiin Neuvostoliitolle, myös Kissinge. Vuonna 1955 Neuvostoliitto myi Kruunuvuoren huvila-alueen vuorineuvos Aarne Aarniolle, joka kaavaili sinne kerrostaloja. Kun kaupunki ei myöntänytkään rakennuslupaa, huvilat jätettiin oman onnensa nojaan Aarnion Palkki Oy:n työntekijöiden kesäasunnoiksi.”

 

Kruunuvuoren hylätyt huvilat

Kruunuvuoren-huvilat-4

Kruunuvuoren-huvilat-8

Kruunuvuoren-huvilat-14

Kruunuvuoren-huvilat-13

Kruunuvuoren-huvilat-48

Kruunuvuoren-huvilat-45

Kruunuvuoren-huvilat-49

Kruunuvuoren-huvilat-42

Kruunuvuoren hylätyt huvilat

Kruunuvuoren-huvilat-39

 

Valtaosa huviloista on peräisin 1800-luvulta. Surullista, että näin upealla paikalla sijaitseva pieni kylä on päässyt rapistumaan lähes maan tasalle. Lähivuosina, ilmeisesti jo ensi kesänä, paikkaa uhkaa purkutuomio, joten mestoilla kannattaa käydä nyt, kun pytingit ovat vielä, no, ainakin osittain pystyssä.

Sitä voi vain kuvitella, minkälainen eliitti täällä on asustellut, ja mitä tarinoita nuo upeat mansardikattoiset Kruunuvuoren hylätyt huvilat ovat nähneet ja kuulleet.

Ja jos sulkee hetkeksi silmänsä, voi palata ajassa takaisin niihin samoihin hetkiin ja tunnelmiin, voi kuulla naisten helisevän naurun, puun hakkuun kun rantasaunaa lämmitettiin ja molskahduksen, kun joku pulahti meriveden hiomalta rantakallioilta alas kesäpäivää viilentävään veteen.

 

Kruunuvuoren-huvilat-15

Kruunuvuoren hylätyt huvilat

Kruunuvuoren-huvilat-23

Kruunuvuoren-huvilat-24

Kruunuvuoren-huvilat-38

Kruunuvuoren-huvilat-36

Kruunuvuoren-huvilat-37

Kruunuvuoren-huvilat-35

Kruunuvuoren-huvilat-29

Kruunuvuoren-huvilat-32

Kruunuvuoren-huvilat-59

Kruunuvuoren-huvilat-62

Kruunuvuoren-huvilat-53

Kruunuvuoren-huvilat-51

Kruunuvuoren-huvilat-56

 

Oletteko käyneet, aiotteko mennä?

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center