Savonlinnan nähtävyydet: TOP10 tekemistä Savonlinnassa

Ota vinkit talteen ja kierrä kaikki parhaat Savonlinnan nähtävyydet!

KAUKOKAIPUUn Savonlinnan nähtävyydet -artikkelista löydät parhaat vinkit Savonlinnaan. Koe ainakin nämä kohteet seuraavalla Savonlinnan-reissullasi – upeassa keskiaikaisessa kaupungissa, jonka Pietari Brahe perusti vuonna 1639.

Savonlinnan kaupunki on yksi Suomen rakastetuimmista kaupunkikohteista. Tee pääsylipun hintaan kuuluva opastettu kierros Olavinlinnassa, nauti munkkikahvit tai lörtsy Savonlinnan torilla, ja kuljeskele aikasi Pariisinkatu-lempinimen saaneella Linnankadulla!

 

Savonlinnan nähtävyydet
Tuhansien tarinoiden Olavinlinna on tunnetuimpia Savonlinnan nähtävyyksiä. Kuva: Visit Finland

 

1. Maailman pohjoisin keskiaikainen linna, Olavinlinna

Savonlinnan tunnusmerkki ja yksi Suomen upeimmista keskiaikaisista linnoista (joka tunnetaan myös maailman pohjoisimpana keskiaikaisena linnana), Olavinlinna, on eittämättä yksi Suomen kauneimmista rakennuksista. Historian ystävät lähtevät tottakai vuonna 1475 perustetun Olavinlinnan opastetulle kierrokselle, jonka aikana pääsee kuulemaan hurjia tarinoita linnan historista. Kierros kannattaa, etenkin kun se sisältyy pääsylipun hintaan.

Kesäisin Olavinlinna toimii Savonlinnan Oopperajuhlien päänäyttämönä. Ympärivuotinen vierailukohde kannattaa ehdottomasti lisätä oman Savonlinnan-reissun nähtävyyslistalle! Piipahda myös viihtyisässä museopuodissa.

Vinkki: Ikuista ikoninen linnakuva rautatiesillalta aamuauringossa tai iltavalossa. Kiinnitä myös huomiota rautatiesinnan pilareihin, sillä niistä löytyy vielä tänäkin päivänä toisen maailmansodan aikaisia silloisen Neuvostoliiton pommien sirpaleita ja niistä tulleita osumia. Toisin sanoen, silta kesti pommituksen ja on siten Olavinlinnan lailla kulttuurihistoriallinen nähtävyys.

 

Savonlinnan nähtävyydet
Olavinlinna on ympärivuotinen matkakohde. Kuva: Pete Heck / Visit Finland

 

2. Idyllinen Wanha Savonlinna

Savonlinnan parhaat nähtävyydet -kierros ei olisi mitään ilman Wanhan Savonlinnan puutaloaluetta! Vehreiden puistokatujen sokkelo löytyy aivan Olavinlinnan kainalosta. Näillä historiallisilla kaduilla on aikanaan 1400-luvun loppupuolella kuljeskellut niin linnanrakentajia, käsityöläisiä kuin kauppiaita.

Tiesitkö, että keskuskatu Linnankatua pidettiin 1900-luvun alkupuolella niin merkittävän hienona katuna kivetyksineen ja valoineen, että savonlinnalaiset antoivat sille lempinimen Pariisinkatu.

Linnankadun varrella voi pysähtyä lounaalle tai kahville kadunvarren ravintoloihin ja kahviloihin. Lisäksi täältä löytyy gallerioita ja käsityöläismyymälöitä, joissa kannattaa piipahtaa kaupungissa vieraillessaan.

Tutustu Craft & Design Savonlinna -verkoston parhaisiin käsityöläismyymälöihin täällä »

Linnankadun päästä löydät myös Saimaan luonto- ja kulttuurikeskus Riihisaaren.

 

Riihisaari Savonlinna
Riihisaaren maisemissa. Kuva: Visit Savonlinna

 

3. Hurmaava Riihisaaren rantaraitti ja suloiset lampaat

Savonlinnan torilta alkava Savonlinnan rantaraitti on maisemineen ja höyrylaivoineen todella kuvauksellinen kävelyreitti, Olavinlinnan lailla kaikkina vuodenaikoina. Kaupungin sykkivä katu on kuin kaupungin valtimo, jota pitkin jokainen kaupungissa vieraileva haluaa kulkea.

Mikäli olet liikkeellä perheen kanssa, käytä perheen pienimmät Savonlinnan upeimmassa leikkipuistossa, Pikkukakkosen puistossa.

Kesäaikaan Riihisaaressa pääsee näkemään myös suloisia lampaita.

Riihisaaressa sijaitsee Savonlinnan museo sekä Saimaan luontokeskus, jotka myös ovat vierailun arvoisia. Museokaupasta voi tehdä pieniä tuliaisostoksia, ja samalla pääset tutustumaan alueen historiaan ja luontoon. Riihisaaressa toimii myös Savonlinnan seudun matkailu- ja retkeilyinfo.

Lukuisten vaihtuvien näyttelyiden ja erilaisten tapahtumien ansiosta tekemistä ja uutta katseltavaa riittää ympäri vuoden.

Vinkki: Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy.

 

Savonlinnan nähtävyydet
Monet Savonlinnan nähtävyydet pääsee myös katsomaan vesiltä käsin. Kuva: Jaakko Posti / Visit Finland

 

4. Savonlinnan kauppatori

Ei Savonlinnan reissua ilman kahvia ja munkkia! Kaupungin tunnetuin kohtaamispiste, Savonlinnan kauppatori, on sopiva paikka lepuutta jalkoja ja virkistää kehoa munkkikahveilla tai maankuululla lörtsyllä, jonka saa makeana tai suolaisena.

Osta tuliaisiksi kalakukkoa, nauti höyryävä annos Puruveden muikkuja ja tutustu käsityöläisten valikoimaan. Heristä myös korviasi, sillä täällä kuulet parhaat paikallisten kertomat tarinat!

Katso torin aukioloajat täältä »

 

Saimaan nähtävyydet
Saimaan nähtävyydet aukeavat aivan eri tavoin höyrylaivan kyydistä. Kuva: Aleksanteri Baidin / Visit Finland

 

5. Risteile Saimaan höyrylaivalla!

Saimaan nähtävyydet aukeavat aivan omalla tavallaan höyrylaivan kyydistä.

Risteily Saimaan höyrylaivalla onkin elämys, oli kotimaanmatkailijan ikä mikä tahansa. Hyppää höyrylaivan kyytiin, joita saattoi entisaikaan nähdä Saimaalla yhtä aikaa jopa pari sataa! Ei siis ihme, että Savonlinnaa kutsutaan Euroopan höyrylaivapääkaupungiksi. Vain aniharvassa paikkaa pääsee nimittäin enää risteilemään näillä yli satavuotiailla höyrylaivoilla.

Höyryviheltimen ääni on myös varma merkki siitä, että kesä on saapunut Savonlinnaan!

 

Punkaharju

 

6. Tee päiväretki upealle Punkaharjulle!

Vuokraa pyörä ja polkaise yhteen Suomen kauneimmista kunnista, Punkaharjulle! Vuoden 2017 retkikohteeksi valitun Punkaharjun harjureitin maisemissa sielu ja silmä lepää, joten muista kamera tai vähintään varmista, että puhelimessa riittää virtaa kuvia varten. Mikäli reissaat perheen kanssa, vierailkaa myös Hepokatin kotieläinpuistossa.

Mikäli taas olet kiinnostunut sotahirstoriasta, tutustu Kuikonniemen juoksuhautoihin ja entisöityyn korsuun. Nähtävyyksien luo vievällä luontopolulla on pituutta reilu kilometri.

Polkupyörän voit vuokrata esimerkiksi Harjunportista. Myös lastenistuimia voi vuokrata!

Punkaharjun kenties tunnetuin hotelli Punkaharju on Saimi Hoeyrin emännöimä, ja voit halutessasi lukea viihtyisästä vierailusta tähän iki-ihanaan paikkaan ystäväni Pilvin blogista. Myös villiyrttilounas mainitaan, onhan hotelli Punkaharju saanut Suomen parhaan ruokamatkailutuotteen palkinnon vuonna 2019.

Ps. Myös Valtionhotelli kannattaa vilkaista, siellä on nimittäin majaillut jopa Vladimir Putin.

 

 

Suomen parhaat nähtävyydet

Tampere, Helsinki, Turku, Hämeenlinna ja monta muuta: lue lisää Suomen parhaista nähtävyyksistä täältä!