Kolin kansallispuisto – Karelidien komea Mustarinta

Muinainen Itä-Suomesta Länsi-Lappiin yltänyt vuorijono, Karelidit, on erään lähteen mukaan kohonnut lähes Himalajan korkuiseksi vuoristoksi ja toisen tiedon mukaan ulottunut vain puoleen eli noin neljään kilometriin, Alppien mittoihin.

Minä olen ylimmilläni yltänyt 3 018 metriin Vorabgletscherin huipulla Sveitsissä.

Nykyisin Koli, entiseltä nimeltään Mustarintanen, kurkottaa enää 347 metrin mittaan merenpinnasta, ollen edelleen Etelä-Suomen korkein kohta. Sen huiput kurottavat jääkauden jälkeisissä mainingeissa vielä monta metriä tästä päivästä tulevaisuuteen.

Mystinen paikka, kun Kolin nimestäkään ei ole varmaa tietoa.

Sen on yhdeltä kannalta arvailtu tulevan karjalan kielen sanasta gol’, joka tarkoittaa kaljua tai paljasta, aivan kuten huippunsa tänäkin päivänä. Tai karhusta, jonka kiertoilmaisuna ”mustarintaistakin” on kuultu käytettävän ja jonka päänmuotoinen kivi löytyy edelleen näiltä peneplaateilta. Purojen solinakin on saattanut vaikuttaa nimen saantiin, sillä näillä main solinaa on murteen mukaan kutsuttu kolinaksi.

Kummallista.

Villein veikkauksista liittyy syvään uhrihalkeamaan, jonka kitusiin kolahtaneiden lepyttelylahjojen ääni on voinut vaikuttaa nimen syntyyn.

Mene ja tiedä, mutta mene Ukko-Kolille aamuvarhain, sillä saatat päästä todistamaan jotain yhtä majesteettista kuin me Nuorten vaikuttajien metsäfoorumiin osallistuneet retkelijät viime viikonloppuisella reissullamme.

Koli

Koli

This autumn has been the best. ? #suomiretki #metässä2016 #ourfinland #uusiluontokuva #yleluonto

Kuva, jonka Marinella Himari ? (@nellahimari) julkaisi

Koli

Koli

Koli

Koli

Talviretkeilijän opas

Talviretkeilijän opas tarjoaa Jouni Laaksosen vuosikymmenien kokemukseen perustuvat vinkit helpoista päivä- ja perheretkistä vaativiin talvivaelluksiin. Näillä ohjeilla nuotio syttyy lumihangenkin keskellä ja telttailu on turvallista myös silloin, kun mittari on miinuksella.

Osta tarjoushintaan!
Uutta vuoteen 2023

Haaveiletko retkeilytoimittajan ammatista?

Aloita vuosi 2023 inspiroitumalla luonnosta ja lähde sanojentäyteiselle neulaspolulle kohti luontokirjoittajan unelmiasi! Eräkirjailija, retkeilytoimittaja ja luontokuvaaja Monni Himarin verkkokurssi soveltuu kaikille, jotka haluavat syventää luonnon kuvailua ja maalata sanat maisemiksi.

Ilmoittaudu

UUTISKIRJE

Monni Himari

Monni Himari

KAUKOKAIPUU-matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.

Näillä preseteillä käsittelen kaikki blogin valokuvat.

Privacy Preference Center