Kolin kansallispuisto: Koli – Suomen tunnetuin kansallismaisema

Kolin kansallispuisto on suomalaisten ikisuosikki! Kerrotaan, että Itä-Suomesta Länsi-Lappiin yltänyt muinainen ja Suomen pisin vuorijono, Karelidit, kohosi kerran lähes Himalajan korkuiseksi – vaikka se toisen tiedon mukaan ulottui vain puoleen, eli noin neljään kilometriin, suurin piirtein Alppien mittoihin.

Kolin kansallispuistossa sijaitsevan Ukko-Kolin yltä aukeaa Suomen tunnetuin kansallismaisema. Nuo näkymät ovat aikoinaan ihastuttaneet muun muassa taidemaalari Eero Järnefeltiä. Kolin kansallispuistossa Suomen eteläisimmät tykkylumimaisemat kohoavat Ukko-Kolin huipulla 347 metriin sekä 253 metriin Pielisen pinnan yläpuolelle. Paha-Kolin kvartsikielekkeeltä pääsee ihailemaan yli Kolinuuron. Akka-Kolilta katsettaan voi lepuuttaa Kolinselän järvimaisemissa ja näköaloistaan tunnetulla Vesivaaralla.

Mäkrävaara, Iso-Koli, Paha-Koli ja monta muuta

Kolin alueelta löytyvät esimerkiksi Kolin vaarojen komeat Mäkrävaara, Paimenenvaara, Pieni-Koli, Paha-Koli, Jauholanvaara ja Hirvivaara. Entä tiesitkö, että Akka-Kolin näköalapaikan alapuolella sijaitsee Hiljaisuuden temppeli, suosittu vihkipaikka.

Kolin maisemista kannattaa kokea myös kaunis Tarhapuron putous. Lumien sulamisen aikaan komeimmillaan pärskähtelevälle luontonähtävyydelle lähtee polku Rantatieltä. Myös Kolin huippujen kierros on elämys.

Koli aamuvalossa; Ukko-Kolin huipulta aukeaa Suomen tunnetuin kansallismaisema.

Suomen kansallismaisemat
Koli Kolin kansallispuisto
Kolin rinteet mahdollistavat myös upean auringonnousun kuvaamisen.

 

Kolin kansallispuiston reitit

Kolin kansallispuistosta löytyy 13 eri pituista reittiä.Tiesitkö, että Sataman polku on tiettävästi Suomen vanhin merkitty luontopolku. Kun olet tarkkana, voit nähdä sataman siirtolohkareeseen hakatun tekstin, joka on toiminut Ukko-Kolille johtavan polun ensimmäisenä opasteena. Polun varrelta löytyvät myös Kolin ensimmäisiä matkailijoita palvelleen Alamajan rauniot.

Kolin kansallispuisto-kartta

Kolin kansallispuistot kartalle on merkitty tunnetuimmat nähtävyydet, minkä lisäksi löydät kaikki Kolin reitit tästä pdf-tiedostosta. Lataa se ja tallenna alla oleva kartta itsellesi tulevia retkiä varten!

 

 

Kolin huippujen kierros

Kolin huippujen kierros on 1,4 kilometrin pituinen rengasreitti, joka palauttaa kulkijan komeiden maisemien jälkeen takaisin lähtöpisteeseen. Reitin pituus on sulan maan aikaan noin kaksi tuntia, mutta valokuvaajilla ja muilla maisemista nauttivilla aikaa voi kulua helposti pidempäänkin; maisemista on vaikea saada katsettaan irti. Kolin huippujen kierros on myös osittain esteetön, minkä lisäksi se on myös kuljettavissa ilman portaita.

Kolin huippujen kierros kattaa Kolin kansallispuiston kolme kuuluisinta maisemaa. Huippujen reitti alkaa nousulla portaita pitkin kohti Ukko-Kolia. Ukko-Kolilta reitti jatkuu noin 400 metrin matkan kohti Paha-Kolia. Risteyksestä nro 13 tulee jatkaa vasemmalle, jonka jälkeen tavoitat Akka-Kolin. Paluu takaisin reitin alkupisteeseen tapahtuu Akka-Kolilta alas Ukon Yläpihalle laskeutuen (risteys nro 11).

Muistathan, että Kolin huiput ja niiden näköalapaikat ovat usein hyvin vaikeakulkuisia ja liukkaita avokallioita. Kolin näköalapaikoilta ei siis löydy näköalatasanteita, vaan ne ovat oikeita luonnonnähtävyyksiä, joissa tulee aina liikkua varovaisuutta noudattaen.

Lataa Huippujen kierroksen reittikartta täältä »

Mysteerien täyttämä rakoluola, Kolin pirunkirkko

Muinainen Koli tunnetaan myös kiehtovista tarinoista. Yksi Kolin kansallispuiston erikoisimmista nähtävyyksistä on Z-kirjaimen mallikseksi muovautunut Kolin pirunkirkko. Pirunkirkko on 33 metriä pitkä rakoluola, jonka historia on täynnä mysteerejä. Uhrihalkeamasta ja pirunkirkon noidasta voit lukea tarinan tämän artikkelin loppupuolelta.

Kolin Pirunkirkko sijaitsee Rantatien varrella 12 kilometriä Kolilta etelään. Luolalle johtaa moniportainen polku tienvarren pysäköintialueelta. Pirunkirkolle voi myös poiketa Herajärven kierrokselta pitkin Ennallistajan polkua.

Koli | Ukko-Koli | Kolin kansallispuisto

Kolin rinteet ja mäet ovat myös tunnetun Vaarojen maratonin juoksumaastoja.

Koli sijaitsee ikiaikaisilla perustuksilla

Koli sijaitsee ikiaikaisilla perustuksilla. Muinainen Itä-Suomesta Länsi-Lappiin yltänyt vuorijono, Karelidit, on erään lähteen mukaan kohonnut lähes Himalajan korkuiseksi vuoristoksi ja toisen tiedon mukaan ulottunut vain puoleen eli noin neljään kilometriin, Alppien mittoihin. Ei siis ihme, että Kolin rinteiltä aukeaa toinen toistaan kauniimpia maisemia, joita tuhannet turistit saapuvat vuosi vuoden perään ikuistamaan.

Rotkoistaan, harjuistaan ja monista huipuistaan tunnettu Kolin kansallispuisto tarjoilee luonnon monimuotoisuutta parhaimmillaan. Hiekkasaarten harjujono Pielisessä, huippujen alapuolella repeävä Kolinuuron rotkolaakso sekä useat hiekkarannat tarjoavat luontoelämyksiä koko perheelle. Osa Kolin reiteistä soveltuu myös liikuntaesteisille.

 

Kolin kansallispuisto
Kolin kansallispuisto aikaisin aamulla on jokaisen luontokuvaajan toivelistalla.

 

Pienten ihmeiden Koli – oletko tavannut nämä harvinaiset asukkaat?

Kolin kansallispuistossa elää yli 4 000 eliölajia, joista yli puolet on hyönteisiä. Sieniäkin löytyy alueelta yli 800 lajia. Täällä kasvaa muun muassa saniaismaisia noidanlukkoja, kissankäpäliä, huopakeltanoa ja mesiangervoja. Niiden yllä lentelevät muun muassa hohtosinisiivet, kirjoverkkoperhoset, ahoaamukääriäiset ja huhtasinisiivet.

Tarkkasilmäisimmät voivat bongata Kolilta myös liito-oravan sekä uhanalaisen harmaasulkukotilon, joka on suurten haapojen rungoilla elävä maakotilo. Niitä on löydetty Suomessa vain Kolin seudulta ja Etelä-Suomen Sipoosta.

Ukko-Koli ja Kolin kansallispuisto kannattaa kokea ruska-aikaan ja aikaisin aamulla.

Koli - Ukko-Kolin aurigonnousu
Kolin kansallispuisto
Kolin rinteiltä aukevat kauniit maisemat yltävät Pielisen ylle, joka tässä kuvassa kylpee aamuisessa pilvipeitossa.

 

Kolin kylä – lyhyt matka kaikkialle

Kolin kylä on noin 250 vakituisen asukkaan kylä Lieksassa Pielisen länsirannalla. Kolin kylä on mainio paikka tutkia kansallipuiston alueen luontokohteita, sillä matkaa esimerkiksi Ukko-Kolille on vain kolme kilometriä.

Kolin kylä toimii myös kotipaikkana Koli Seasonille, Kolin Ryynäselle, Sale-kaupalle, takseille, Seurojen talolle ja Kolin Matkailuneuvonnalle.

Kolin kylä ja etäisyydet kohteisiin:
Ukko-Kolin rinteet, 2.6 km
Ukko-Koli, 2.8 km
Kolinportti, 8.6 km
Kolin ladut, 5.6 km
Camping ja uimaranta, 5.2 km
Kolin Satamaravintola, 1.5 km
Feel Koli, 2.4 km
Eräpalvelu Kontiometso, 5.1 km

Luontokeskus Ukko, Koli

Kolin kansallispuistossa vieraillessasi piipahda samalla myös Kolin luontokeskus Ukossa. Kolin luontokeskus Ukko esittelee Suomen tunnetuinta kansallismaisemaa sekä itäsuomalaista vaaraluontoa ja perinneympäristöjä.

Katse kansallismaisemaan -näyttelyssä voit tutustua monipuolisesti Kolin kansallispuiston geologiaan, luontoon ja kulttuuriin. Kahvilassa kannattaa nauttia kahvit ja nisu ennen tai jälkeen retken.

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center