Dalskärin vedenalainen veistospolku

Saaristomeren kansallispuistossa, Nauvon eteläpuolella sijaitsevan Dalskärin saaren rantavedestä löytyy aarre, jonka voi nähdä pinnan läpi ja vielä paremmin snorklaten.

Nauvo, Vedenalainen veistospolku. Neljän metrin syvyydestä löytyy Armi Nurmisen Kalakoto-teos, jonka seurana ovat nykyisin kruunupäinen merikotka, merenneito, sinisimpukka ja muut upeat Itämeren innoittamat teokset. Vedenalaisen veistospolun patsaat ovat Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion opiskelijoiden ideoimia ja toteuttamia.

Vedenalainen veistospolku koostuu kuudesta betonista valetusta patsaasta, jotka on upotettu 2–4 metrin syvyyteen. Poijut ja ohjausköydet opastavat snorklaajat ja sukeltajat kohteille, joissa tekijöidensä mukaan kuvastuu ihmisen suhde meriympäristöön.

 

 

Lähes 4000 kiloa painava Kalakoto valmistui osana Turun kulttuuripääkaupunkivuoden aikana järjestettyä saariston nykytaideprojektia vuonna 2011. Sen ympäristö laajeni kuitenkin muutamaa vuotta myöhemmin kokonaiseksi vedenalaiseksi taidenäyttelyksi, kun kuusi muuta vedenalaisveistosta syntyi Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion merilinjan opiskelijoiden käsistä. Vedenalaiset veistokset tarinoineen esitellään rannalla olevassa opastaulussa.

Nykyisin simpukat, merirokko ja levät ovat valloittaneet patsaat ja sulauttaneet ne luonnolliseksi osaksi vedenalaista maisemaa. Mikäli retkeilet täällä, käy myös kävelemässä läheisillä rantakallioilla, joiden vesirajan tuntumassa kasvaa komeina pensasmaisina kasvustoina suuria, meren aalloissa huojuvia rakkolevämetsiä.

 

Vedenalainen veistospolku

 

Saapuminen Dalskärille

Dalskär (WGS84 60° 05,10´, 022° 09,10′) sijaitsee Nauvon eteläpuolella, Kirjaisten satamasta noin 8 km kaakkoon. Dalskäriltä löytyy itäänpäin aukeava lahti, joka on (idänpuoleisia tuulia lukuunottamatta) turvallinen ja etenkin moottoriveneilijöiden suosima satama. Vedenalainen veistospolku löytyy saaren kaakkoiskulmasta (WGS84 60° 05,03´, 22° 09,33´).

Dalskäriin pääsee omalla veneellä tai kajakilla, minkä lisäksi voit myös käyttää paikallisia taksiveneitä.

Lue myös muista Suomen erikoisista nähtävyyksistä:

Höghbergetin luola, kurkistus Äiti Maan hameen helman alle »
Silliperinnekeskus Dikseli kertoo nimensä mukaisesti sillinpyynnin historiasta »
Ehditkö nähdä Kruunuvuoren hylätyt huvilat?
Jussarön aavekaupunki ja räjäytetty majakka »
Oletko kuullut tarinan uponneesta s/s Park Victorysta?
Entä miltä kuulostaisi road trip Mulkkujevälistä Tissiin ja Kiimakuusikosta Pierunoroon?

SUOMI-OPAS

Nappaa talteen yli 300 kotimaan vinkkiä Suomi-oppaasta

Suomi-opas