★ Kaupallinen yhteistyö Kansallismuseon kanssa

Olen joskus nuorempana elänyt harhakuvassa, jossa museot ja näyttelyt ovat akateemisten ja ”tarpeeksi fiksujen” ihmisten oikeuksia – käyntikohteita, joihin ei voi mennä ellei harrasta aihetta, tiedä aiheesta jotain, tai kuluta aihetta muuten vain.

En oikeastaan edes tiedä, mistä outo ajatusmaailma aikanaan syntyi, mutta nykyisin tiedän, miten väärässä silloin olinkaan. Onneksi.

Museot ovat juuri niitä paikkoja, joiden on tarkoitus kertoa ja opettaa. Meidän ei tarvitse muuta kuin avata ovi nauttiaksemme ja oppiaksemme kaikesta, mitä salamyhkäisillä ja kauniisti järjestellyillä tiloilla on meille kerrottavanaan.

Inca Trail (42 km) Machu Picchuun kestää 4 päivää. Kansallismuseon Maailma, jota ei ollut -näyttelyn kiertää ajatuksella muutamassa tunnissa.

Vierailtuani Kansallismuseon Maailma, jota ei ollut -näyttelyssä palasin minäkin hetkeksi yli kahdenkymmenen vuoden takaiseen hetkeen Hämeenlinnan kaupunginkirjastossa, suosikkirakennuksessani omassa kotikaupungissani. Sille tietylle hyllyriville lastenkirjallisuuden osastolla, josta poimin monesti mukaani ne samat oranssiselkäiset, kuvitetut tietokirjat inkoista ja mayoista, avaruudesta sekä Egyptin pyramideista.

(Vaikka olisin oikeasti kuulunut Kaurialan kouluun, hain ja pääsin Hämeenlinnan Lyseon yläasteelle. Osasyynä onnistuneeseen vaihtoon oli varmasti se, että kirjoitin rehtorille osoitettuun anomukseen intoni lukemiseen sekä mainitsin harrastustoimintaa tukevan kirjaston sijainnin tien toisella puolen.)

Mielestäni museoiden hienous piilee juuri siinä, että ne tarjoavat matkoja kohteisiin, joita ei enää ole, joihin ei enää pääse ja joihin ei syystä tai toisesta pysty itse matkustamaan.

— Marinella Himari, KAUKOKAIPUU

Museot itsessään ovat nojatuolimatkoja maailmalle yhtä kuin ne toteuttavat kotimaanmatkailun kauneinta ideologiaa: Kansallismuseon seinien sisällä voi aivan rauhassa uppoutua näkemäänsä ilman, että joku kiirehtii edellesi tai hoputtaa sinua (paitsi vahtimestari, jos unohdut muuhun maailmaan etkä noudata aukioloaikoja).

Museot kutsuvat meidät viipyilemään, miettimään ja ajattelemaan. Museot haastavat, kertovat tarinaa sekä kysyvät ja tarjoavat vastauksia, joita emme ole ehkä koskaan osanneet laittaa arvoiseensa perspektiiviin: Mitä yhteistä on pizzalla, popcornilla ja suklaalla? Mistä kalkkuna on tullut? Miksi itämainen ruoka on tulista? Miksi kanit kiroilevat? Ja kuka oikeasti löysi Amerikan – vai löysikö?

En halua paljastaa liikaa, joten jätän kysymykset vain tähän. Löydät vastaukset Kansallismuseon näyttelystä, jonne muuten kannattaa suunnistaa tulevana perjantaina (jolloin museoon pääsee ilmaiseksi klo 16–18) ystävänpäivää viettämään!

Andien kulttuurialue on pohjois-eteläakseliltaan noin 4000 km pituinen eli yhtä pitkä matka kuin Helsingistä Kabuliin.

Maailma, jota ei ollut on kiinnostava, visuaalisesti todella herkullinen, ennen kaikkea puhutteleva ja opettavainen. Nähtävä. Niin järeä kokonaisuus, että sinne tulee varata kunnolla aikaa, minkä vuoksi suosittelen, että jätät muut näyttelyt – Mesa Verden mininäyttelyä lukuun ottamatta – seuraavaan kertaan. Coloradosta, Mesa Verden kansallispuistosta löytyneet esineet ovat nähtävissä maksutta museon Keskihallin viereisessä tilassa 14.1.–1.3.2020. Näyttelyn jälkeen Suomen kansallismuseo palauttaa arkeologisesta Mesa Verde -kokoelmastaan ihmisjäänteet ja hauta-antimia Yhdysvaltain alkuperäiskansojen edustajille.

Kaikeksi onneksi Kansallismuseo on pysynyt samalla paikallaan jo vuodesta 1916, jolloin se avattiin yleisölle. Uskallan luvata, että sinulla on loppuelämäsi aikaa vierailla niin pysyvissä (Esihistoria, Suomen tarina) kuin tulevissa ja vaihtuvissa näyttelyissä.

Pst! Ehdit vielä näkemään Inkeriläiset, unohdetut suomalaiset -näyttelyn, joka on auki 24.1.–19.4.2020. Pistä myös korvan taakse 15. toukokuuta avautuva Rohkeus, rakkaus, vapaus!, jonka sanotaan olevan taianomainen matka Muumien elämänarvoihin ja filosofiaan.

Maailma,
jota ei ollut

000 days 00 hours 00 minutes 00 seconds

time left to see the exhibition at Kansallismuseo

2019

tuli kuluneeksi 500 vuotta Meksikon valloituksen alkamisesta ja globaalin maailman syntymisestä.

1700

luvun puolivälissä eliitti joi Suomessa “chocholadia”, tuota Andien alueelta pohjolaan saapunutta suurta herkkua.


Amerikan alkuperäisasukkaat ovat käyttäneet chiliä jo yli 6000 vuotta.

Jumalten ruoan eli suklaan maailmanvalloitus alkoi 1500-luvulla.

Mesoamerikkalaiset olivat suomalaisten tapaan kovia saunomaan.

Ja tiesitkö, että ensimmäiset ihmiset asuttivat Amerikan jo 15 000 vuotta sitten.

Hävettää hieman, miten vähän Mesoamerikasta tiesinkään, mutta juuri tätä varten museot ovat olemassa. Museot kertovat tarinaa ja kaappaavat lempeästi mukaan mielimatkalle, jolta on vaikea palata takaisin sateiseen Helsinkiin: Ajatella, miten mahtavina nuo loistokkaat kulttuurit kukoistivatkaan vielä silloisen koskemattoman luonnon keskellä!

Entä miltä Machu Picchu oikeasti näytti ennen kuin sosiaalinen media sekä matkailulehdet ja -ohjelmat iskostivat mieliimme kuvan ehkä maailman tunnetuimmasta rauniokaupungista?

Tuntuu myös aivan käsittämättömältä, millaisiin suorituksiin sen ajan välineillä on pystytty, nimittäin näyttelyssä esillä olevat korut, kankaat ja esineet ovat jokainen aivan uskomattomia taidonnäytteitä.

Inkat hylkäsivät kotinsa Machu Picchun hävittyään espanjalaisvalloittajille lopullisesti vuonna 1572.

Uusia maailmoja

Vuonna 2019 tuli kuluneeksi 500 vuotta Meksikon valloituksen ja globaalin maailman syntymisestä. Samalla Kansallismuseon Maailma, jota ei ollut -näyttely toi Suomeen esineistöä kulttuureista, joiden olemassaolosta ei Euroopassa tiedetty mitään ennen ns. Uuden maailman “löytymistä”.

Ajalla n. 2500 eaa. – 1500 jaa. Mesoamerikassa ja Andeilla kehittyi ja kukoisti kansoja ja kulttuureita, joista ei Euroopan mantereella tiedetty.

Kansallismuseossa näiden muinaisten korkeakulttuurien esineitä voi ihailla vielä maaliskuun puoliväliin. Samoin museon alakerrassa on esillä Yhdysvaltain alkuperäiskansojen, intiaanien, 1200-luvulta peräisin olevista haudoista Coloradosta, nykyisen Mesa Verden kansallispuiston alueelta löydettyjä esineitä. Kauniisti koristemaalattu keramiikka ja pajupunotut korit ovat tarve-esineitä jopa 600-luvulta, ja niitä aseteltiin vainajien mukaan tuonpuoleiseen. Mesa Verde -esineitä pääsee katsomaan maksutta vielä helmikuun.

Näyttelyn aukioloajat

Näyttely on avoinna 18.10.2019 — 15.3.2020.
Katso tarkemmat aukioloajat Kansallismuseon sivuilta.

Aikuiset 14 €
Alennettu pääsymaksu 10 €*
Alle 18-vuotiaat vapaa pääsy
Vapaa pääsy joka perjantai klo 16-18

 

Muista varata kunnolla aikaa: upea ja visuaalinen näyttely ei tahdo päästää otteestaan.

En voinut olla huomaamatta, miten intensiivisesti muut kävijät näyttelyä ja sen esineistöä tutkivat. Heidän käyttäytymisensä oli suorastaan hurmaavaa, niin uppoutuneina tuon ajan historiaan he olivat.

Vain silloin tällöin hiljaiset kuiskaukset kävivät englanniksi, espanjaksi ja myös suomeksi.

Kun minä viimein poistuin, tuijotti suurta, seinälle heijastettua audiovisuaalista teosta eläkeikäinen pariskunta. Miehellä oli yllään khakinvärinen liivi ja lierihattu, vaimollaan hieman samantyyppinen asustus. Tiesin sanomattakin, että olivat käyneet Etelä-Amerikassa, nähneet Machu Piccun ja paljon muuta, ja että he olivat nyt tulleet muistelemaan yhteistä seikkailuaan Kansallismuseon seinien sisäpuolelle – maailmaan, jota ei ollut.

Sinun ei tarvitse olla käynyt Etelä-Amerikassa. Etelä-Amerikka ja sitä edeltänyt Mesoamerikka odottavat sinua osoitteessa Mannerheimintie 34, Helsinki.