Via Dinarica – Bosnian päälaella puhaltaa
Miltä tuntuu kirjoittaa nimensä ensimmäisenä suomalaisena Planinarski dom Vilinacin vieraskirjaan? Edin kysyi.
“Sitä on vaikea kuvitella”, vastasin, ja kauhoin kuumaa ja rasvaista nuudelikeittoa suuhuni. Päivä oli ollut pitkä ja vienyt kaikki voimat. Siksi osasin iloita tästä saavutuksesta vasta saavuttuani takaisin Suomeen.
Sää enteili sadetta eikä aikaakaan, kun kylmä kuuro ropisi niskaan. Harvaoksaiset mäntypuut eivät pitäneet vettä, jota tuli koko ajan enemmän. Ääneen kerrotut ajatukset harhailivat vaelluskaverin tarjoamiin taateleihin, tulevaan koitokseen ja siihen karuun tosiasiaan, että sade vain yltyi yltymistään.
Ajatukset pysähtyivät toteamukseen siitä, miten helppoa olisi vain kääntyä takaisin.
Huonoa säätä oli luvattu koko illaksi.
— Minä en haluaisi luovuttaa,huokaisin ja pyyhin sadepisaroita poskipäältä, mutta onhan tämä sää nyt aivan hirveä.
— Kävellään vielä hetki ja katsotaan, miltä ylempänä vuoristossa näyttää, Edin tuumasi ja me nyökkäsimme. Jatketaan!
Se myös tarkoitti, että palaisimme sitä samaa – ja samalla ainoaa – reittiä takaisin, mikäli keli ei kääntyisi tuolla reilun kuuden tunnin nousulla yli 2 000 metrissä sijaitsevalle Veliki Vilinacin huipulle.
— Alun nousu on sitten aika ikävä, oppaamme kertoi ja nyökkäsi vuoren suuntaan, mutta kun siitä selviää, niin sitten helpottaa. Eiköhän mennä, ettei sade kylmetä!
— Lohduttavaa, tuumin ja kiristin rinkan viilekkeet vasten rintaa. Ei muuta kuin vaelluskenkää toisen eteen ja reidet liikkeelle. Kavuttavaa riittää.
Ja kuvattavaa!
Sillä mitä syvemmällä ja kauemmaksi viralliselta kansallispuistoalueelta kuljimme, sitä upeammiksi kävivät Bosnian jylhät vuoristomaisemat. Niitä jäi mielellään ihailemaan tauolle jos toisellekin, sillä kuin ihmeen kaupalla sade loppui ja taivas soi meille aina välillä pilkahduksen aurinkoakin, vaikka paksut pilvet seurasivatkin meitä koko matkan ajan.
Maasto vaihteli kapeista metsäpoluista aavoihin vuoristoylänköihin, joilla kasvoi piikikkäitä pensaita, kenkiin takertuvia varpuja ja violetteja kukkia.
— Onko täällä aina näin rauhallista?
— On. Kuuletko tuon hiljaisuuden?
— Kyllä minä kuulen.
Olin lähtenyt vaellukselle 35 litran Fjellun Friluftilla, josta kirjoitin tämän juttusarjan ensimmäisessä osassa. Suosittelen lukemaan, sillä saat varmasti hyviä vinkkejä omille yön yli vaelluksillesi sekä muiden retkien suunnitteluun.
Via Dinarica on Balkanin maiden komeimpia vuoristomaisemia halkova mega trail, jonka Bosnian osuus on noin 1000 kilometrin pituinen. Meidän osuutemme ei kestänyt kuin kaksi päivää, koko reitin kulkisi kuulemma kuukaudessa. Mutta silti – tämä Veliki Vilinacin osuus on maan jyrkin ja haastavin, mikä omalta osaltaan teki tästä yön yli vaelluksesta merkittävän saavutuksen – ja suorituksen – omassa vaelluskalenterissani.
Tiedän olevani hieman yllytyshullu, ja nyt myös tiedän, mitä demanding todella tarkoittaa.
Se liittyy maaston haastavuuteen, nousun pituuteen ja kuljettuun kulmaan. Säähän. Omaan kuntoon, jota pidän yllä salitreenillä ja polkujuoksulla, joka tosin harmillisesti jäi tämän reissun jäljiltä hieman taka-alalle. Miksi? Kuulette siitä seuraavassa osassa.
Ei kuitenkaan panna vielä pistettä tälle tarinalle, joka jatkuu saavutettuamme viiden tunnin nousun jälkeen nämä komeat pilvet, jotka pitivät jääräpäisesti paikkaansa vuorten yllä ja reunamilla, vaikka tuuli tuiversi niin, että naama meinasi irrota.
Kirosin useaan otteeseen rinkan pohjalle unohtuneita hanskoja. Viima vinkui korvissa. Oli aivan naurettavan kylmä. Niin kylmä, ettei kukaan halunnut jäädä kuin kuvan verran paikoilleen – etenkään allekirjoittanut shortseissaan.
Onneksi Edin onnistui Oljan ja minun yhteiskuvassani sillä ensimmäisellä napin painalluksella.
Tässä vaiheessa päivä alkoi jo painaa puntissa, nälkä näppäistä ja mieli harhailla puilla lämmitettävän uunin äärellä, missä voisi hieroa turtuneita varpaita ja venytellä raajojaan, jotta pääsisi vielä aamullakin ylös sängystä.
En vielä tuolloin osannut arvata, miten hirveä päivä meillä olisi huomenna edessä.
Via Dinarica – yli dinaaristen alppien
Albanian, Bosnian, Kroatian, Kosovon, Montenegron, Serbian ja Slovenian huippujen halki kulkevan Via Dinarica -megatrailin kotisivut tarjoavat paljon hyödyllista tietoa itse prjojektista sekä kohdemaista, ja karttapalvelun avulla on helppo reittittää tulevat vaellukset.
Alkukesällä 2016 vietettyjä White Trailin avajaisia seuraavat ensi vuonna avattava metsäinen Green Trail sekä vuoden 2018 Blue Trail, joka nimensä mukaisesti kulkee pitkin rannikoita. Löydät täältä lisätietoa reiteistä.
Voit seurata Via Dinarica -hanketta myös Facebookissa , Twitterissä ja Instagramissa.
KAUKOKAIPUU.fi
Kun hankit retkeilyvarusteita boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa.
Tilaa uutiskirje:
KAUKOKAIPUU-matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.
12 Comments
Add comment Cancel reply
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Huh. Ei voi kun ihmetellä. Upea tarina kuvineen. Lissää!
Lisää tulee pian! Kiitos kommentistasi. Kivaa että pidät. 🙂
Vau! Vau vau vau! Pakko päästä tonne joskus!
Bosnia odottaa, joten ei muuta kuin reissuja suunnittelmaan!
Senkin lahjakas nainen, mä niin tykkään tästä sun tavasta kirjoittaa ja pukea ajatuksia sanoiksi! Näistä teksteistä oikein huokuu se, että sä olet varmaan syntynytkin kynä kädessä ja kirja kainalossa. Ja siis ihan erityisesti on pakko vielä mainita tämän jutun otsikko, joka on ehkä maailman sympaattisin ja hellyyttävin ja sai hymyn mun huulille 🙂
Voi ei, punastuin! Kiitos aivan ihanasta kommentista. Kyllähän se palkitsee, kun joku kertoo tykkäävänsä, vaikka itse jorisee välillä vähän mitä sattuu. Mutta kiitos, olet kyllä ihana kommentteinesi. <3
Huikea tarina, jonka jatkoa ei malttaisi odottaa! Upeita kuvia myös. Vaikuttaa kyllä elämäsi vaellukselta! Myös minun mielestä kirjoitat aivan älyttömän hyvin. Ilo lukea!
Kiitos T.P, olipa mukava kommentti. 🙂 Julkaisen seuraavan osan toivottavasti jo tänään, joten kovin kauaa ei tarvitse odotella.
Jumaleisson mitkä maisemat! Vaellusharrastus on täällä vasta aluillaan ja näistä paikoista voi vielä vaan haaveilla, mutta joku päivä! 🙂 Upea tarina!
Voi kyllä, joku päivä lähdet tuonne ihan taatusti. Bosnian vuoristo on kyllä aivan käsittämättömän kaunista aluetta. Tässä vähän mietin jo uutta reissua samoille alueille, kun nämä kuvat saavat itsellekin ikävän aikaan. 🙂
Hmm. Nyt pisti uhan tosissaan miettimään vaellusta jonnekin päin Balkania. Lapin erämaita on miehen kanssa koluttu jo vuosia, niistäkin on toki aina mukavaa lukea. Mutta enpähän taida olla koskaan edes ajattelit vaellusta missään muualla, niinkun tosissani. Oliko reitti siis millainen? Vaikeakulkuinen, merkitty?
Entä tulisiko sinulle mieleen joku mitä suosittelisit tällaisille jäärille Lapinkävijöille? Nämä matkatarinasi eivät nimittäin nyt päästä otteestaan! Kiitos jo etukäteen hienosta jutusta ja vinkeistä, jos ehdit niitä antaa.
Hei! Me tosiaan kuljimme tuosta reitistä vain lyhyen osuuden, mutta yhtä helppoa sitä oli seurata kuin mitä tahansa kansallispuistoreittiä täällä kotomaassa. Eli maastoon merkittyä reittiä pitkin mentiin, ja tuolla voi tehdä useampia eri pituisia matkoja. Suosittelen kyllä lämpimästi, ja Via Dinaricaan voi ottaa yhteyttä kaikin mahdollisin keinoin: he auttavat mielellään ja englanniksi saa hyviä neuvoja ja vinkkejä.
Minun on helppo suositella tätä paikkaa, koska se jätti itseenikin niin vahvan jäljen. Mutta rakastan myös Pohjois-Norjaa, joskin veikkaan että olet siellä jo saattanut käydä. 🙂 Villinä korttina heittäisin Pohjois-Kyprosen Kyrenian vuoriston, jossa haikattiin päiväreissuja muutama vuosi sitten. Myös se oli mahtavaa aluetta, jossa polut kulkivat osittain rantoja pitkin. Ja sitten Pohjois-Italia, voi voi.. Adamelloon ja sieltä eteenpäin tai sitten Chiavennan pyhiinvaellusreiteille!