Makuualusta ja retkipatja

Makuualusta eli retkipatja takaa kunnon yöunet. Mutta millainen makuualusta kannattaa valita? Mitä eroa retkipatjoilla on? Entä onko tarpeissa hankkia makuualusta kahdelle?

Makuualusta eli retkipatja on lämpimän ja hyvin eristävän makuupussin jälkeen toiseksi paras tae hyville yöunille, nukuit sitten teltassa, laavussa, autiotuvassa tai vaikka kammissa. Ilmatäytteisen makuualustan lisäksi mukaan kannattaa aina ottaa myös foamista valmistettu perinteinen retkipatja, jonka päällä on mukava loikoilla myös nuotion ääressä. Makuualusta myös eristää maasta hohkaavaa kylmyyttä

Makuualustat jaetaan ominaisuuksien ja materiaalin mukaan solumuovisiin ja ilmatäytteisiin alustoihin. Ilmatäytteisistä makuualustoista osa on itsetäyttyviä, osa täytettäviä. Täyttettävät makuualustat kannattaa aina pullistaa niille suunniteltujen ilmatäyttöpussien avulla, jotta hengityksestä ei siirry kosteutta makuualustan sisään. Tämä voi nimittäin aiheuttaa alustan homehtumisen sen sisältä.

 

makuualusta ja retkipatja

 

Retkipatjan R-arvo ratkaisee

R-arvo kertoo makuualustan eristävyyden; mitä korkeampi R-arvo makuualustalla on, sitä parempi on sen eristävyys. Älä siis jätä tarkistamatta tätä tärkeää ominaisuutta, kun hankit itsellesi kylmältä eristävää makuualustaa.

Minulla oli aiemmin käytössäni Therm-A-Restin kolmen vuodenajan retkipatja, (kts. alempi kuva), joka ei kuitenkaan ollut omiaan syksyn kylmimmille keleille. Kesällä se on kuitenkin mainio. Hankin siis vielä toisen, ylemmässä kuvassa nähtävän talvikäyttöisen Exbedin makuualustan (joka taas on liian kuuma kesäisin). Talvikelien alustaksi kannattaa aina hankkia sellainen makuualusta, jonka R-arvo on vähintään 5. Tämä tarkoittaa, että retkipatja eristää jopa  -18 asteen pakkasissa.

Vinkki: Telttapaikka kannattaa valita mahdollisimman tasaiselta alueelta, joka ei  vietä alaspäin, sillä pohjastaan sileät (ilman erillistä jarrukangasta tai säämiskää) makuualustat kyllä liukuvat teltan pohjaa pitkin. Voit halutessasi lukea lisää teltan sijoittamisesta tästä artikkelista.

 

kärsimysteltta
Therm-A-restin makuualusta on omiaan kesäkeleillä.

 

Kolmen vuodenajan retkipatja toi mukavat unet yöttömän yön auringon alla.

Lofootit-matkaopas

Haluatko lukea lisää retkeilyvarusteista ja retkimuonasta?

Kysyin kerran Metsämessuilla kymmenvuotiaalta pikkupojalta, mitkä hänen mielestään ovat tärkeimmät retkeilyvarusteet: “Eväät!” hän huudahti iloisesti. Olen samaa mieltä.

Retkeily on tottakai paljon muutakin. Laadukkaat retkeilyvarusteet ja retkeilyvaatteet kestävät käyttöä ja aikaa, mutta kallein hintalappu ei aina korreloi parhaaseen tuotteeseen. Viime vuosien aikana retkeilystä on tullut trendikästä ja hyvä niin, sillä trendien avulla lajin pariin löytää ja jää aina uusia ihmisiä. Olen sitä mieltä, että mitä enemmän me vietämme aikaamme luonnossa, sitä paremmin opimme arvostamaan sitä.

Teltat, retkiruuat, kirja ja kartat sekä kenttäkeittiö ja varusteet: retkeilyvarustepolitiikka pitää sisällään paljon. Voit halutessasi lukea lisää edellä mainituista aiheista klikkaamalla alla olevia linkkejä. Jokainen linkki aukeaa oman ikkunaan, joten voit klikkailla auki vaikka kaikki.

Mukavia ja turvallisia retkiä!