Pohjoista omavaraisuutta -podcast

Pohjoista omavaraisuutta -podcast vie sinut opiskelemaan viljelyä, keräilyä ja kalastusta sekä luonnonantimien säilömistä ja kuivaamista Pohjois-Norjan Vesterålenissa sijaitsevalle apilanmuotoiselle Gisløyan saarelle.

Podcast on jatkoa Monni Himarin syksyllä 2021 julkaistulle kirjalle, joka kantaa nimeä Vaella, kalasta, rakasta – omaa polkua etsimässä (SKS Kirjat). Podcastia on ollut tukemassa Norjalais-suomalainen kulttuurirahasto.

#vaellakalastarakasta #pohjoinenomavaraisuus

Jakso #2: Skrei – rakkauden kala ja Pohjois-Norjan perusta

”Pohjois-Norjassa ei asuisi ketään ilman kututurskaa eli skreitä.”

Mutta miksi turskaa kutsutaan rakkauden kalaksi? Entä mitä ovat merimiesten mukaan pirun luomat kalat? Kuinka tehdään maailman parhaat kalapullat, mistä sinisimpukoita ja tryffelilevää kannattaa kerätä?

Sarjan toisessa jaksossa Monni ja Lauri keskustelevat Pohjois-Norjan kalapainotteisista perinneresepteistä, miten kaloja kannattaa käsitellä ja valmistaa ruoaksi sekä miten vegaaniseen keittoon saa helposti (niin halutessaan) kalanmakua, tietenkin ilman kalaa.

Seuraa Monnin omavaraiselämää Instagramissa. Tutustu myös Laurin opaspalveluihin Vesterålenissa ja Lofooteilla.

Jakso #1: Pohjoisen omavaraisuuden lyhyt oppimäärä

Ensimmäisessä, Pohjoisen omavaraisuuden lyhyt oppimäärä -jaksossa käymme läpi, mitä pohjoinen omavaraisuus ylipäätään tarkoittaa. Miten arktinen viljely kannattaa aloittaa, ja kuinka peltoja voi lannoittaa rannoille huuhtoutuneella merilevällä tai kalanpäillä? Mitkä kasvit pärjäävät pohjoisessa, ja mitä ei ainakaan kannata istuttaa?

(Spoiler alert: korjasin viime satokaudella hikiset neljä härkäpavun palkoa)

Haastattelen Vesterålenin omaa sienimentori ja valaskuiskaaja Lauri Pietikäistä, pitkän linjan ammattikalastajaa, joka jakaa arvokkaat vinkkinsä omavaraisuuden aloittamiseen ja harjoittamiseen. Nimittäin, vaikka et omistaisi viljelyspalstaa, voit aloittaa ikkunaomavaraisuuden myös kaupunkikodissa!

Lyhytsarja julkaistaan kokonaisuudessaan huhti-toukokuun aikana.

 

Pohjoista omavaraisuutta -podcast

 

Tusen hjärtlig takk!

Suurimmat ja rakkaimmat kiitokset haluan osoittaa co-hostilleni Northern Guiding Servicen Laurille. Hyvää rautua!

Sydämelliset kiitokset myös Norjalais-suomalaiselle Kulttuurirahastolle, joka tuki podcastin tuottamista. Tusen hjärtlig takk!

Iso käsi myös Pipo Productionsin Heikille, joka ohjeisti äänittämisessä ja leikkaamisessa. Kiitos!

#vaellakalastarakasta #pohjoistaomavaraisuutta