Chernobyl (Tsernobyl) ja Pripyat

Chernobyl (Tsernobyl) ja Pripyat – mitä oikeastaan tapahtui? Ukrainan sosialistisessa neuvostotasavallassa, lähellä Prypjatin kaupunkia 26. huhtikuuta 1986 tapahtunut Chernobylin (Tšernobylin) ydinvoimalaonnettomuus on jäänyt historiaan kaikkien aikojen vakavimpana ja tuhoisimpana ydinvoimalaonnettomuutena.

Chernobyl (Tsernobyl) ja Pripyat lukeutuvat niiden historiallisten matkakohteiden joukkoon, joiden taustat tulee tuntea. Kohde aiheuttaa monia mielipiteitä ja jakaa ajatuksia, samoin kuin aiemmin julkaisemani artikkeli Dachaussa kuvaaminen tuntui pahalta.

”Aamuyöllä huhtikuun 26. päivänä vuonna 1986 tapahtunut Tšernobylin ydinvoimalaitoksen onnettomuus aiheuttaa suomalaisille 50 vuoden aikana keskimäärin noin kahden millisievertin suuruisen säteilyannoksen. Se on noin puolet suomalaisten sisäilman radonista joka vuosi keskimäärin saamasta annoksesta. Puolet Tšernobylin aiheuttamasta säteilyannoksesta suomalaiset saivat kymmenen onnettomuutta seuranneen vuoden aikana.” (Lue lisää: stukf.fi)

Chernobyl (Tsernobyl) ja Pripyat Tältä aavekaupunki näyttää nykyisin.

Chernobyl

Tsernobylin reaktori 4 sijaitsee Pripyat-joen tuntumassa

Vajaan 20 kilometrin päässä Tsernobylin kaupungista pohjoiseen sijaitseva kohde, tuhoutunut reaktori 4 seisoo hiljaisena Pripyat-joen rannan tuntumassa. Kommunistinen mallikaupunki Pripyat (Prypjat) rakennettiin kauppoineen ja palveluineen 50 000 asukkaalle, joista yksikään ei enää koskaan palaa alueelle asumaan.

Silti sinne järjestään turvallisia matkoja muutamien matkatoimistojen toimesta.

 

Chernobyl Pripyat
Chernobylin (Tsernobylin) Pripyat muistuttaa karulla tavalla menneisyydestä.
Chernobyl Pripyat
Aavemainen Tsernobyl.

 

Pripyatin aavekaupunki

Pripyatin eli Prypjatin aavekaupunkiin järjestetään turvallisia päivämatkoja, eikä säteilystä ole enää turisteille vaaraa, kun alueella liikutaan annettujen ohjeiden mukaisesti. Päiväretki Pripyatiin kannattaa kuitenkin varata suhteellisen hyvissä ajoin, sillä vaikka alueella on todella surullinen historia, se ei ole vähentänyt turistien määrää. Päinvastoin, Pripyatin aavekaupunki on suosittu kohde historiasta kiinnostuneiden matkailijoiden keskuudessa, vaikka hyvä mieli tuskin jää kohteesta kenellekään.

Huom! Pripyatin aueelle päästäkseen tarvitaan passi, joka tarkastetaan kaikilta noin 30 kilometriä ennen kaupunkia sijaitsevalla passintarkastuspisteellä.

Kiovasta ohjattuja retkiä Chernobyliin järjestävät muun muassa Traveller, Nordic Travel ja Get Yoyr Guide.

Lue YLEn artikkeli Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus Suomen uutisissa »

 

chernobyl hbo
HBO Chernobyl -sarja tulisi jokaisen nähdä.

 

Chernobyl HBO / Chernobyl-sarja HBO Nordicilla

Chernobyl HBO | HBO Nordicilla nähtävä viisiosainen HBO-minisarja, joka perustuu tositapahtumiin ja dramatisoi vuoden 1986 Chernobylin (Tsernobylin) ja Pripyatin ydinvoimalaonnettomuutta ympäröiviä tapahtumia rohkeiden miesten ja naisten tarinoiden kautta, jotka tekivät suuria uhrauksia pelastaakseen Euroopan sanoinkuvaamattomalta katastrofilta. Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta on toki julkaistu paljon kirjallisuutta, mutta tämä tv-sarjaksi dokumentoitu sarja saa aivan uudenlaiset, jopa järkyttävämmät, mittasuhteet.

Ahmin Tšernobylin ydinvoimalaan sijoittuvan sarjan yhdeltä istumalta, sillä en yksinkertaisesti pystynyt lopettamaan sen katsomista. Järkyttävä tapahtuma sai entistäkin suuremmat mittasuhteet, sillä sarja avasi tapahtuman taustoja, joista en ollut aiemmin ollut tietoinen. En myöskään koskaan osannut kuvitella, miten suuresta ja pitkäaikaisesta onnettomuudesta olikaan kyse. Sarja järkyttää ei vain kertomatta jätettyjen asioiden vuoksi vaan niiden ihmiskohtaloiden vuoksi, jotka siirsivät käsin radioaktiivista jätettä ja todella ”sulivat” kuolemaan vain muutamien tuntien päästä. Radioaktiivinen jäte on hirveää ainetta, joka tuhoaa ihmisen hetkessä.

Suosittelen silti katsomaan tämän HBO:n sarjan Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta.

 

 

Onko Chernobyl (Tsernobyl) ja Pripyat turvallinen matkakohde?

Vaikka säteilyvaara on edelleen olemassa, Pripyatin päiväretkien kohteiksi valitut alueet ovat pääsääntöisesti ns. puhtaampia alueita. Säteilymittareilla voidaan myös todentaa alueen säteilytasoa. Mihinkään ei kuitenkaan Pripyatissa kannata koskea, ja mitä lähemmäksi maata viet mittarin, sitä kovempaa se särisee (tämä on alueella ”normaalia”).

Chernobylin ja Pripyatin alueelta poistuttaessa kaikilta mitataan säteilytaso, jonka suurimmaksi riskitekijäksi nousee tälläkin matkalla lentomatkat Helsingistä Kiovaan, ei itse alueella liikuskelu.

Alueella sijaitsee pieni museo, jossa kerrotaan Chernobylin onnettomuudesta. Museon lähettyviltä löytyy myös niin kutsuttu tuhoutuneiden kylien hautausmaa; paikka, jossa on esiteltynä jokaisen Chernobylin onnettomuudessa tuhoutuneen kylän nimi.

 

Chernobyl ja Pripyat
Pripyatin kohteet ovat lohduttomia. Miten jotain tällaista on voinut tapahtua?

Chernobyl ja Pripyat

 

Matkalla Chernobyliin pysähdytään myös Pripyatin lastentarhassa, joka on murheellista katsottavaa. Siellä täällä lojuu nopeassa evakuoinnissa unohtuneita nalleja ja nukkeja, joiden pinnalle pöly on vuosien saatossa kasaantunut paksuiksi kerroksiksi. Suurin osa tavaroista on sen aikaisessa Neuvostoliitossa varastettu, mikä tarkoittaa ainoastaan sitä, että myös varkaat ovat altistuneet samalla radioaktiivisuudelle.

 

Chernobyl ja Pripyat
Pripyatin päiväkerhoon jäänyt nalle.

 

Tsernobylin laskeuma

Tsernobylin laskeuma osui myös Suomeen. Chernobylin onnettomuuden yhteydessä suuria määriä radioaktiivisia aineita kohosi räjähdyksen ja tulipalon voimasta yli kilometrin korkeudelle, jossa tuulet puhalsivat aluksi Suomeen, Ruotsiin ja Norjaan päin.

Onnettomuudessa vapautuneet radioaktiiviset aineet kulkeutuivat ilmavirtausten mukana Suomen ylle noin vuorokaudessa. Vielä silloin ilmamassat olivat kuitenkin sen verran korkealla, ettei niitä havaittu maan päällä.

Vasta lähes kahden vuorokauden kuluttua onnettomuudesta, 27. huhtikuuta radioaktiiviset aineet laskeutuivat Suomessa niin, että ne havaittiin pintailmassa maanpinnan lähellä. Ensimmäiset havainnot tehtiin Nurmijärvellä Ilmatieteen laitoksen mittausasemalla, minkä jälkeen ne tunnistettiin puolustusvoimien mittausasemalla Kajaanissa. Tieto STUKiin saatiin 28.4. kello 10, jolloin tilanteen selvittäminen myös alkoi.

Lue Chernobylin onnettomuuden vaikutuksista Suomessa »
Katso Tsernobylin laskeuma Suomessa kunnittain »
Lue Suomen tiedetoimittajien artikkeli Elämää Tšernobylissa – 32 vuotta myöhemmin »
Tšernobyl Moskovasta seurattuna: Pasilasta kysyttiin, onko sattunut ydinvoimalaonnettomuus »

 

Chernobyl reaktori 4
Tsernobylin Pripyatissa räjähtänyt reaktori numero 4.

 

Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus

Maailmaa järkyttänyt Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus tapahtui 26. huhtikuuta 1986 Ukrainan sosialistisessa neuvostotasavallassa Tšernobylin ydinvoimalaitoksessa lähellä Prypjatin kaupunkia. Tuona lauantaina voimalan 4. reaktorin määräaikaishuollon alkaessa oli sovittu tehtäväksi koe, jossa oli tarkoituksena selvittää, pystyykö hidastuva generaattori tuottamaan sähköä jäähdytysjärjestelmälle niin kauan, että varajärjestelmät saadaan päälle. Jotta kyseinen koe voitaisiin tehdä, hätäjäähdytysjärjestelmä ja reaktorin pikasulkujärjestelmä kytkettiin määräyksestä ja silti määräysten vastaisesti pois päältä. Näin ei olisi koskaan pitänyt tehdä, ja siitä maksettin hirvittävä hinta.

Neljännen reaktorin teho laskettiin siis sovitun ja sallitun raja-arvon alapuolelle. Tunnistamattoman suunnitteluvirheen takia reaktori oli siis päästetty tilaan, jossa säätösauvojen työntäminen reaktoriin sekä jäähdytysveden kiehuminen kiihdyttivät ketjureaktiota, vaikka niiden olisi oikeassti pitänyt hillitä sitä. Tämän vuoksi neljännen reaktorin teho nousi vauhdilla ja täysin hallitsemattomasti, mikä aiheutti suuren räjähdyksen ja Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden.

Pripayt-joen läheisyydessä sijainnut Chernobylin tuhoutunut ydinreaktori oli vesijäähdytteinen ja grafiittihidasteinen RBMK-1000. Onnettomuus luokiteltiin 7-portaisella INES-asteikolla luokkaan 7 (erittäin vakava onnettomuus). Chernobylin (Tšernobylin) onnettomuus on tähän mennessä kaikkien aikojen vakavin ja tuhoisin ydinvoimalaonnettomuus.

Voimalaitoksen ympärillä sijaitsee edelleen noin 30 kilometrin laajuinen suoja­vyöhyke, jonne pääsy on kielletty. Paikalliset ihmiset evakuoitiin Slavutytšin kaupunkiin, joka peitettiin kahdella metrillä puhdasta maata ennen rakennustöiden alkua ja rakennettiin korvaamaan menettyä Pripyatia. Slavutytšin kaupungin rakennus siis heti onnettomuuden jälkeen, ja ensimmäiset asukkaat pääsivät muuttamaan uuteen kotikaupunkiinsa lokakuussa 1988. Slavutytš sijaitsee noin 50 kilometrin päässä onnettomuuspaikalta.

 

Tsernobyl Pripyat

Tsernobyl Pripyat
Pripyat on täynnä tyhjilleen varastettuja tiloja ja rakennuksia.

 

Koskaan aukeamaton ja autioitunut Pripyatin huvipuisto

Chernobylin onnettomuuden vuoksi Pripyatin huvipuisto ei koskaan avannut oviaan. Silti suuri maailmanpyörä sekä muut huvipuistolaitteet seisovat paikoillaan, ja ne tullaan jatkossakin muistamaan vain valokuvista.

 

Pripyatin huvipuisto
Pripyatin onnellisista päivistä on enää muistona paikoillaan seisova maailmanpyörä.
Pripyatin huvipuisto
Autitoitunut Pripyatin huvipuisto vetää sanattomaksi.