Dachaussa kuvaaminen tuntui pahalta

Tässä kaikki Dachausta Canonin muistikortille tallentuneet otokset, niitä ei montaa ole.

Aika Dachaussa on muuttanut melkein kaiken. Alunperin käytöstä poistuneeseen ammustehtaaseen rakennettu ja pääsääntöisesti poliittisille vangeille suunnattu keskitysleiri valmistui 21. maaliskuuta 1933. Tarkkoja lukuja ei ole tiedossa, mutta Dachaussa sanotaan menehtyneen noin 40 000 ihmistä — saman verran, kuin Puolan Auschwitzissa pystyttiin teloittamaan viikossa. Huomioitavaa kuitenkin on, ettei Dachau ollut varsinaisesti ”tuhoamisleiri”, vaan suurin osa vangeista kuoli huonoihin olosuhteisiin.

Dachaun kaasukammion käyttöä ei olla koskaan pystytty näyttämään toteen.

Naisia täällä ei ollut, ja vain yhden vangin tiedetään varmuudella karanneen.

Kun jenkit saapuivat vapauttamaan Dachaun vankeja, olivat kaikki leirin vastuulliset upseerit karanneet käskyttäen nuoremmat ja — jos niin voi sanoa — ”syyntakeettomat” sotilaat valvomaan vankeja. Järkyttyneet jenkkisotilaat ampuivat vapauttamishetkellä kaikki leirillä kuria pitäneet SS-miehet.

Auschwitzissa en ole koskaan käynyt, vaikka tilaisuuksia on tarjoutunut jo useampi.

 

Dachau

 

Kai Dachauta voi suositella jo pelkän historian vuoksi, mutta ei paikka mitään lämpimiä ajatuksia herättänyt, vaikka vainajien muistoa on kunnioitettu kauniisti usein monumentein sekä plakaatein, tarinoin ja valokuvin. Edullinenkin paikka on, sillä parkkimaksu on vain kolme euroa: saman verran, kuin englanninkielinen opaskierros per sierainpari. Muuten sisäänpääsy on ilmainen.

 

Dachau

Dachau

Dachau

Dachau

Dachau

Dachau

Dachau

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center