Neuschwanstein – Prinsessa Ruususen linna
Saksan Baijerissa sijaitseva Neuschwansteinin linna, myös Prinsessa Ruususen linna tai Disney-linna, on yksi maailman kauneimmista ja tarunhohtoisimmista historiallisista nähtävyyksistä.
Neuschwanstein, Baijer, Saksa. Prinsessa Ruususen linna, Disney-linna, Saksan satulinna – Neuschwanstein (Schloss Neuschwanstein) tunnetaan monella nimellä. Itävallan rajalla, Saksan Baijerista löytyvä postikorttimaisema kohoaa keskellä tuuheaa metsää, jonka takana aukeaa kaunis Pöllatin jokimaisema. Tiesitkö, että Neuschwanstein eli Uusi joutsenkivilinna toimi esikuvana Prinsessa Ruususen satulinnalle Walt Disneyn elokuvassa?
Neuschwansteinin linna löytyy idyllisestä Schwangaun kylästä, noin kahden tunnin päästä Münchenistä. Linnan luo voi ajaa omalla autolla tai lähteä järjestetylle päiväretkelle. Perille kylään päästyään linnalle voi joko kävellä, körötellä entisaikojen tyyliin hevoskyydillä tai ajaa bussilla.
Neuschwansteinin linnaa rakennettiin 20 vuotta
Vuonna 1892 valmistunut Neuschwansteinin linnan rakennutti ritariromantiikkaan mieltynyt Baijerin silloinen kuningas Ludvig II (1845–1886). Linna toimi kuninkaan hulppeana kotina, jonka inspiraatio oli löytynyt Richard Wagnerin säveltämästä oopperasta Lohengir. Ooppera perustuu Wolfram von Eschenbachin eepokseen Parsifal sekä kahden tuntemattoman ranskalaisen runoilijan 1200-luvun lopulla kirjoittamaan Lohengrin-runoelmaan. Kyseisestä oopperasta on myös peräisin Yhdysvalloissa eniten käytetty ja muuallakin maailmassa hyvin suosittu häämarssi Treulich geführt, joka tunnetaan myös englanninkielisillä nimillä Bridal Chorus (Morsiuskuoro) ja Here Comes the Bride.
Neuschwansteinin linna on kuin sadusta. Suosituimmat ja eniten nähdyt valokuvat linnasta pääsee ikuistamaan Marienbrücke-nimiseltä sillalta.

Ikoniset kuvat ikuistetaan Marienbrück-sillalta
Neuschwansteinin linnan ikoniset valokuvat pääsee ottamaan Marienbrücke-nimiseltä sillalta. Sillalle on vain muutaman minuutin kävelymatka siltä kohtaa, johon turistibussi jättää päiväretkeilijät. (Jonot ovat myös niin pitkiä, että silta on helppo löytää.) Riippusilta on myös sen verran pitkä, että jo sillä liikkuessaan pystyy ottamaan useamman valokuvan hieman eri kulmasta.
Reippaimmat lähtevät kuitenkin kiipeämään ylemmäs kukkulalle ohjaavaa luontopolkua pitkin; läheskään kaikki eivät tiedä, että sillan toiselta puolelta alkava juurakkoinen polku johdattaa kulkijan toisenlaisiin kuvausmaisemiin. Mikäli siis et kärsi korkeanpaikan kammosta, ylitä riippusilta ja lähde seuraamaan näkyvää polkua.
Tallenna muistikortille myös huikaiseva maisema Hohenschwangaun linnalle
Kun olet ottanut valokuvat polun varrelta, takaisintulomatkalla sinut palkitaan: edessä aukeaa huikea maisema Schwangaun kylän ja Hohenschwangaun linnan ylle. Yllä olevan kuvan oikeassa reunassa siintävä keltainen rakennus on Hohenschwangaun (Schloss Hohenschwangau), 1800-luvulla uusgoottilaisella tyylillä romanttisesti rekonstruoitu alueelta löytyvä toinen linna.
Sen sijaan alla olevan kuvan pääsee ikuistamaan jo aivan linnalle vievän reitin alkupäästä.

Vaikka kuninkaan taru loppui lyhyeen, Disney-linna on säilyttänyt hohtonsa
Vuonna 1886, lähes 20 vuoden mittaisen rakennusurakan jälkeen, Neuschwansteinin linnan rakentaminen oli viimein edennyt niin pitkälle, että Ludvig II saattoi muuttaa uuteen asuntoonsa. Suunnitellusta 200 huoneesta oli tosin tuolloin valmiina vain 15, eikä valtaistuinkaan ollut vasta kuin ajatus.
Lopun kaiken hulluksi kutsuttu Ludvig II ei ehtinyt asua linnassaan edes puolta vuotta, kun hänet syrjäytettiin aatelisten toimesta: suuruudenhulluudesta syytetty kuningas oli tyhjentänyt rakennusurakalla valtion kirstun. Mies määrättiin kotiarestiin Bergin linnaan Münchenin lähelle, ja vain lyhyen ajan päästä vangitsemisesta kuningas hukkui linnan viereiseen järveen.

Neuschwanstein linna avattiin yleisölle kuninkaan kuoleman jälkeen siinä toivossa, että pääsymaksuilla pystyttäisiin kuittaamaan edes osa mittavista rakennuskuluista. Nykyisin varat ovat kuitenkin onneksi palautuneet moninkertaisesti, ja vaikka Neuschwansteinin linnan rakentaminen oli aikanaan melkoinen fiasko, palvelee se nykyään upeana ja koko Baijerin alueen suosituimapana matkakohteena.
Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa
Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.
2 Comments
Add comment Peruuta vastaus
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Kannattaisi osata saksaa. Turisti jää paljosta vaille, kun osaa vain englantia.
Näinhän se on! Minä olen lukenut saksaa yhdeksän vuotta ja siitä on ollut paljon iloa ja hyötyä omilla reissuilla. Puhun myös norjaa, ruotsia ja italiaa, ja jälkimmäistä haluaisin taas pian päästä käyttämään ja kuulemaan (kunhan korona joskus helpottaa). 🙂