Kazanin Kaikkien uskontojen temppeli

Entisen kotikaupunki Faenzan naapurissa sijaitsevan, maailman vanhimpana yliopistokaupunkina tunnetun Bolognan keskustassa seisoo Herralle kuuluva huone, jonka sisältä löytyy seitsemän pienempää kappelia.

Tuo mahtipontinen suunnitelma kahdeksanosaisesta palvelustalosta meinasi kuitenkin paisua niin suureksi, että siitä olisi valmistuessaan tullut suurempi kuin Vatikaani.

Se ei käynyt päinsä; kirkon rakentaminen keskeytettiin, ja kesken se on vielä tänäkin päivänä.

 

Kaikkien uskontojen temppeli - Kazan
Kaikkien uskontojen temppeli on Kazanin kiinnostavimpia nähtävyyksiä.

 

Myös Kazanin oma Iisakin kirkko, Kaikkien uskontojen temppeli, on ikuista rakentamista varten, kuten kupolikimaran seinälläkin lukee.

Sen vuoksi eikai haittaa, että tämän “Universaaliksi temppeliksi” kutsutun yhden miehen projektin pääarkkitehti on jo poistunut keskuudestamme. Sääli sinänsä, sillä kirkoista, moskeijoista ja synagogista sulassa sovussa ja rykelmässä kasaantunut kompleksi olisi valmistuessaan ollut varmasti vieläkin komeampi.

 

Kaikkien uskontojen temppeli - Kazan

Kazan

Kazan

Kazan

Kazan

Kaikkien uskontojen temppeli - Kazan

Kaikkien uskontojen temppeli - Kazan

Kaikkien uskontojen temppeli - Kazan

 

En osaa päättää, onko koko nähtävyydessä hulluinta etupihan buddha, takapihan sfinksit vaiko se, että paikka on auki vain kahtena päivänä vuodessa. Tai se, ettei kohde sijaitse millään tavoin järkevällä paikalla kaupunkiin nähden.

Kaikkien uskontojen temppeli seisoo nimittäin kirjaimellisesti tienposkessa, ja paikalle mennään vain ja ainoastaan tätä nähtävyyttä varten.

 

Kaikkien uskontojen temppeli - Kazan

 

Kazan – Kaikkien uskontojen temppeli

Kymmenen minuutin ajomatkan päässä keskustan hulinoista sijaitsevan, vuodesta 1992 eli 24 vuoden ajan rakenteilla olleen Kaikkien uskontojen temppelin saavuttaa helpoiten taksilla, joskin bussi kulkee ihan lähelle. Kovin pitkään paikan päällä ei kuitenkaan saa aikaansa kulumaan, minkä vuoksi valokuvaustuokion verran sinua odottava kuski lienee paras ja järkevin vaihtoehto.

Ja kyllä, kannattaa mennä!

Suomen luetuimman matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.

Osa artikkeleista sisältää kumppanuuslinkkejä; vaikka minä saan niiden kautta tehdyistä tilauksista pienen korvauksen, sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat artikkeleiden tuottamisen jatkossakin.

09/2021

Vaella, kalasta, rakasta

Kaikkein pieninkin päätös muuttaa oman elämän kurssia.

Vaella, kalasta, rakasta on koskettava tarina rakkaudesta, oman polun löytämisestä ja uudesta alusta Pohjois-Norjassa. Lukuisin luontokuvin kuvitettu teos on tositarina kirjailija Monni Himarin elämästä sekä yli kymmenen vuotta kestäneen jatkuvan matkailun aiheuttamasta burnoutista ja siitä toipumisesta.

Lue lisää kirjasta täällä »

Tilaa kirja

Uutiskirje

Miltä kuulostaisi kahvitauko tai pari kuukaudessa kiinnostavien matkajuttujen äärellä? KAUKOKAIPUUn uutiskirje nivoo yhteen ajankohtaiset artikkelit, reissu- ja retkivinkit sekä helmet arkistojen kätköistä.

Privacy Preference Center