Top10 nähtävyydet Irlannissa

Top10 Irlannin nähtävyydet tarjoavat näkemistä ja kokemista niin luontoa, historiaa kuin pubeja rakastaville matkailijoille!

Irlanti on elämysten saari! Monet mieltyvät Irlantiin, toiset taas rakastuvat siihen palavasti. Etenkin luontomatkailijalle Irlanti on upea elämys, sillä toinen toistaan komeammat Irlannin nähtävyydet tarjoavat vehreitä vuoria, karuja kalliomaisemia sekä loputtoman aavoja merimaisemia. Ei liene myöskään vaikea arvata, että Irlanti on etenkin pubi-matkailijoiden suosiossa, reikäpeliä unohtamatta. Nimittäin, Irlanti on myös tunnettu maan mainioista golf-kentistään.

Edellä mainittujen etuuksien puolesta Irlanti on lempinimensä ansainnut; myös Vihreäksi saareksi kutsuttu Irlanti on vehreitä alankoja, komeita soita ja erämaisia järviä, joiden ympäristössä voi kierrellä useilla luontopoluilla. Irlannin länsiosaa hallitsevat näyttävät rannikkovuoret, jotka nousevat parhaimmillaan yli tuhannen metrin korkeuteen.

Mutta mitkä ovat Irlannin parhaat nähtävyydet? Olen kerännyt tähän artikkeliin omat Top10 elämykset Irlannissa. Toivottavasti niistä on iloa ja hyötyä myös sinulle, kun suunnittelet omaa Irlannin matkaa!

 

Irlanti nähtävyydet
Top10 Irlanti nähtävyydet: Cliffs of Moher.

 

Irlanti nähtävyydet – koe nämä!

Irlanti kannattaa kokea road tripin muodossa. Autonvuokraus siis kannattaa, sillä näin kohteita pääsee myös kiertämään helposti oman aikataulun mukaan. Kapeiden ja varsin mutkaisten teiden vuoksi ajomatkaan kannattaa kuitenkin varata aina vähän suunniteltua enemmän aikaa, sillä ajomatkan vauhti ei päätä huimaa – eikä onneksi tarvitsekaan, nimittäin Irlannin kohteita on mukava koluta ajan kanssa. Monet tiet poikkeavat myös Irlannin pikkukaupunkien kautta, mikä tuo sekä oman aikataululisänsä että uutta kiinnostavaa nähtävää ajomatkan varrelle.

Saarikierros on helppo aloittaa Dublinin kansainvälisen lentokentältä, josta vuokra-auton saa käyttöönsä. Huomioithan, että Irlannissa on käytössä toisenpuoleinen liikenne kuin Suomessa. Tämän ei kuitenkaan kannata antaa haitata, sillä ajamiseen kyllä tottuu nopeasti. Tarkkuutta ja malttia kannattaa silti alkuun harrastaa, mutta jo pian huomaat, että ajaminen upeilla maisemareiteillä sujuu varsin leppoisasti.

Lue pakkausvinkit road tripille »
Ota talteen kätevä pakkauslista kaikille matkoille »

Irlanti kannattaa kokea saaren kattavalla kiertoajelulla.

Irlanti nähtävyydet

Irlannin historia

Irlanti asutettiin ensi kerran noin 8 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua, ja kelttiläiset heimot saapuivat alueelle vuosien 600–150 aikana ennen ajanlaskun alkua. Viikingit sen sijaan purjehtivat Irlannin rannikolla 800-luvulta alkaen, kunnes englantilaiset saapuivat 1100-luvulla. Tämän jälkeen maahan vakiintui englantilainen hallinto, joka muuttui varsin ongelmalliseksi 1900-luvulla. Irlantilaiset kapinoivat moneen otteeseen, ja surullisenkuuluisa on esimerkiksi epäonnistunut Pääsiäiskapina vuonna 1916.

Pääsiäiskapinan jälkimainingeissa sissisota yltyi kunnes kapinalliset saivat haluamansa: 26 eteläisestä kreivikunnasta muodostettiin Irlannin vapaavaltio vuonna 1921. Voitto ei ollut täydellinen, sillä kuusi pohjoista kreivikuntaa jäi Yhdistyneen Kuningaskunnan haltuun. Pohjois-Irlannin kysymys onkin hiertänyt Irlannin suhteita Isoon-Britanniaan aina tähän päivään asti.

 

Irlannin nähtävyydet
Cliffs of Moherin jyrkät kalliot kannattaa ikuistaa aamuvalossa. Myös sadesää tekee omanlaistaan oikeutta tälle jylhälle näylle.

 

Cliffs of Moher, Länsi-Irlanti

Cliffs of Moher on Irlannin tunnetuin luontonähtävyys. Länsi-Irlannissa sijaitsevat kalliot nousevat Atlantin syvyyksistä ja tavoittelevat maan luonnolle ominaista tummaa ja sateista taivasta. Yli 200 metrin pystysuorien jyrkänteiden Cliffs of Moher tulee ehdottomasti kokea omalla Islannin matkalla.

 

Irlannin nähtävyydet

Irlannin nähtävyydet

Top10 Islannin nähtävyydet: Giant’s Causeway on yksi Pohjois-Irlannin suosituimpia nähtävyyksiä.

Giant’s Causeway, Pohjois-Irlanti

Myös Pohjois-Irlannissa sijaitseva Giant’s Causeway ja sen basalttikivipylväät lukeutuvat Irlannin upeimpien luontonähtävyyksien joukkoon. Vuosituhansien aikana syntyneet kalliot ovatkin yksi maan kuvatuimmista kohteista. Giant’s Causeway on jaettu kolmeen osaan, jotka ovat nimeltään Little Causeway, Middle Causeway ja Grand Causeway.

Giant’s Causeway on muodostunut vuosisatojen aikana noin 40 000 toisiinsa kiinnittyneestä basalttipylväästä. Legendan mukaan paikka on Fionn mac Cumhaill nimisen jättiläisen rakentama, vaikka virallinen teoria sanoo paikan muodostuneen noin 60 miljoonaa vuotta sitten tulivuorenpurkauksen seurauksena.

Giant’s Causewaylle ei ole pääsymaksua, ja siellä voi viettää aikaa mielin määrin paikan aukioloaikojen mukaan. Luontonähtävyyden lisäksi kannattaa vierialla myös parkkipaikan vieressä sijaitsevassa Visitor Centeriss’ (tänne peritään pääsymaksu).

Jos saavut autolla Belfastista, matkaa Giant’s Causewaylle on noin 100 kilometriä. Parkkipaikalta Giant’s Causewaylle on noin vartin kävelymatka. Vaihtoehtoisesti matkan voi taittaa bussikyydillä, joka maksaa yhden punnan suuntaansa. Giant’s Causewaylle pääsee myös Irlannin julkisen liikenteen voimin, minkä lisäksi paikan päälle järjestetään myös opastettuja bussimatkoja (esimerkiksi Causeway Coast Tour).

Lue myös Curious Girlin matkaraportti kohteesta »
Jos olet viskin ystävä, vieraile läheisessä ja maailman vanhimmassa viskitislaamo Bushmillsissa »

 

Giant’s Causeway Irlanti
Kokeile Giant’s Causewaylla myös pitkää valotusaikaa, jolloin saat meren liikkeet kauniin pehmeiksi.

Giant’s Causeway Irlanti

Top10 Islannin nähtävyydet: Ring of Kerry on 179 kilometria pitkä rengasreitti, jonka ympäriltä löytyvät Kerryn alueen tunnetuimmat luontokohteet.

Ring of Kerry Irlanti

Ring of Kerry -rengasreitti ja Killarney National Park

Ring of Kerry on 179 kilometria pitkä Iveraghin niemen kiertävä rengasreitti, jonka ympäriltä löytyvät Kerryn maakunnan tunnetuimmat luontokohteet. Ring of Kerryn kiertää helposti päivässä, mutta mikäli et ole liikkeellä kiireessä, maisemista kannattaa nauttia vaikka kahdenkin päivän ajan (sekä etenkin silloin, jos olet matkalla kameran kanssa).

Tiestitkö, että täältä löytyy myös Charlie Chaplinin suosikkikohde Waterville? Tai että täällä sijaitsee viimeisimmän Star Wars -elokuvan Force Awakens loppukohtauksessa esiintynyt Skellig Michaelin saari sekä Unescon maailman perintökohteiden listalle lukeutuva luostari.

 

Irlanti rauniot
Ballycarberyn linnanrauniot Kerryn maakunnassa.

 

Killarneyn kansallispuiston reittilinkit:

Lower Lake, Knockreer to Ross Island »
Muckross and Dinis »
Old Kenmare Road »
Ross Island »
Torc »
Upper Lake and Killegy Woods »

Ajoreitin suosituimpia nähtävyyksiä ovat muun muassa Killarneyn kaupunki sekä sen eteläpuolella sijaitseva kaunis Killarney National Park. Tällä hetkellä suosittu vaellusreitti on kuitenkin suljettu, mutta voit seurata tilannetta ja reitin avaamista alueen virallisilta verkkosivuilta.

Tutustu Killarneyn alueen kohteisiin kartalla »
Lue Ring of Kerryn matkatarina Lähtöportti-blogista »
Lue lisää vaellus- ja retkeilyvarusteista »

 

Killarney National Park
Top10 Irlannin nähtävyydet: Killarney National Park

 

Sligo ja Donegal, Luoteis-Irlanti

Luoteis-Irlannin Sligo ja Donegal ovat nekin tunnettuja karun kauniista luonnostaan sekä lampaista, jotka laiduntavat alueella. Pysähtele kylissä ja nauti kiireettömästä lomasta upeita maisemia ihaillen ja valokuvaten.

Sligon nimi on irlantilaisittan Sligeach, mikä tarkoittaa englanniksi abounding in shells ja vapaasti suomennettuna ”täynnä simpukankuoria”. Sligo sijaitsee 2 500 kilometrin pituisen The Wild Atlantic Wayn varrella.

 

Irlanti nähtävyydet

Irlanti nähtävyydet

Islanti Aransaaret

Top10 Irlannin nähtävyydet: Aransaaret

Aransaaret – myös National Geographicin suosittelema

Galwayn kreivikuntaan kuuluvat Aransaaret eli Inis Mór, Inis Meáin ja Inis Óirr sijaitsevat Irlannin länsirannikolla. Näillä kivisillä, karuilla ja matalien pensaiden pilkuttamilla saarilla asuu vain hieman yli tuhat vakituista asukasta.

Aransaarilla kaikki kyltit on kirjoitettu iirinkielellä, joka dominoi alueen puhuttua ja kirjoitettua kieltä. Myös National Geographicin maailman parhaiksi saarikohteiksi lukeutuvia nähtävyyksiä pääsee ihastelemaan laivojen kyydissä: laivat lähtevät mantereelta Doolinista ja Rossaveelista. Kätevin tukikohta karujen saarten valloitukseen on Galwayn kaupunki, josta voi myös varata lauttalipun yhteydessä myös kuljetuksen satamaan.

Inish Mór on Aransaarten suurin saari ja sieltä löytyy myös alueen tunnetuin nähtävyys eli tietenkin Dun Aengusin linnoitus.

Pienempien saarten, Inis Meáin ja Inis Óirrin, nähtävyyksiä taas ovat O’Brien Fortin vanha linnoitus sekä vuodelta 1960 peräisin oleva MV Plasseyn hylky.

Mikäli vierailet Aransaarilla, on yksi matkamuisto ylitse muiden; alue nimitäin tunnetaan upeista käsityönä valmistetuista villapaidoista! Kertoman mukaan villapaidat neulottiin aina uniikeiksi, jotta merenkäynnissä hukkuneet kalastajat voitaisiin tunnistaa paidan perusteella.

Wicklow Mountains National Parkin maisemat hurmaavat ja tarjoavat monen pituisia luontopolkuja kaiken tasoisille retkeilijöille.

Ring of Kerry Irlanti

Guinness lake Irlanti

 

Wicklow Mountains National Park

Irlannin top10 nähtävyyksiin kuuluu ehdottomasti myös upea Wicklow Mountains National Park, jonne on helppo tehdä päiväretkiä Dublinista. Omatoimisten patikointien lisäksi voit osallistua myös ohjatuille retkille, ja alueen tavoittaa helposti vuokra-autolla.

Wicklow-vuorten kansallispuiston maisemia hallitsevat kauniit nummet, upeat järvet, lampaat sekä pienet ja tunnelmalliset kylät. Kansallispuiston alueella kannattaa ehdottomasti katsastaa Glendaloughin luostarin rauniot ja Lough Tay eli pieni ja tummavetinen Guinness-järvi. Ja kyllä, arvaisit oikein! Irlannin tunnetuin olut on saanut nimensä juuri tästä järvestä, minkä lisäksi sen muoto on taltioitu ko. oluelle suunniteltuun olutlasiin. Guinnes-järven rantaa reunustaa vaalea hiekkaranta rajaa tummaa vettä kuin Guinness-tuopin päälle muodostuva vaahtokerros.

 

Lough Tay Irlanti
Lough Tay, Wicklow Mountains National Park -kansallispuisto.
Lue myös

Tutustu myös muihin matkaoppaisiin

Lue lisää

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center