Vaellus

Vaellus

Olen verkossa valon ja auringon,
paulassa koskien pauhun,
lumossa hankien hotavai,
vankina välkkyväin vetten,
verkossa lähteiden puhtauden,
siteissä nuotion sauhun,
seitissä sumuisten tunturien,
jotka siintävät metsien takaa,
ja silti oon täysin vapaa!vaellus

Vaellus kuuluu kaikille

Oli aika, jolloin minäkin kuvittelin, etten pysty tai jaksa tai osaa. Eksyn, enkä löydä perille. Vaan kuinka väärässä voikaan olla, ja kuinka paljon luonto voikaan ihmismielelle antaa.

Luonnon vaikutusta ihmisen hyvinvointiin on tutkittu jo verrattaen paljon, vaikka kyllähän tuon maalaisjärjellä jokainen suomalainen, joka luonnostaan jo luontoon kuuluu, tietää. Sinuakin se taitaa ilokseni kiinnostaa, olethan löytänyt tiesi tämän artikkelin pariin. Keräsin yhteen muutamia omia vinkkejäni, joiden avulla itse aloitin luontoharrastukset, ja jo nyt muutaman vuoden jälkeen on minullakin takana useampi vaellus.

Mutta myönnetään, ei se aina helppoa ole. Ja tuota ankeinta tunnetta, joka joskus käy kaikille, kuvaa hyvin ote Itäkairan Prinsessan runosta:

”Eräretkeilijän arkea karmeimmillaan:
On murku ja olen märkä.
On kylmä ja minulla on nälkä.
Olen eksyksissä, eikä ketään missään.”

Se vaan on hyväksyttävä, että joskus tulee mutka matkaan, ja sitten se mutka pitää vain kiertää. Sen vuoksi hyvät varusteet ja erätaidot auttavat pahimman yli.

Aloita harrastus patikkamatkalla

Lähiretkeilystä on helppo aloittaa: et tarvitse heti kaikkein teknisimpiä varusteita tai kevyttä ja kallista telttaa, vaan voit hyvin lähteä vaikka päiväpatikalle lähimpään kansallispuistoon. Reittejä ja polkuja on tarjolla vaikka kuinka paljon, ja Suomen kansallispuistot ovat hyvin viitoitettu. Reittien pituudet vaihtelevat muutamasta kilometristä viiteentoista, jonka kävelee vielä ihan hyvin yhden päivän aikana.

Patikointiin riittävät hyvät ulkoiluvarusteet ja säänkestävät kengät, jotka ovatkin koko harrastuksen tärkein varuste. Varaa tarpeeksi vaatetta, sillä riisuutuminen onnistuu aina. Sen vuoksi selässä kannattaakin olla pieni reppu, jonne mahtuvat myös vesipullo ja eväät.

Lue lisää retkiruokailusta ja varusteista »

Millaisissa maisemissa haluat vaeltaa?

Suomen monipuolinen luonto on täynnä upeita maisemia: on aarnimetsää, soita, tuntureita ja tuuheita metsiä. Koivikoita ja hienoa rantahiekkaa. Pitkospuista, siirtolohkareita, kuruja ja koloja, luolia.

Mikäli haluatvaellus

Retkivinkkejä

Retkipaikka.fi

Retkipaikka on Suomen suosituin outdoor-sivusto, joka kokoaa innostavat ja inspiroivat retkitarinat samaan osoitteeseen. Löydät myös minut Retkipaikan kirjoittajista.

Siirry sivustolle »