Päiväretki Aulangonjärven Kärmeskallioille

Polun alussa Aulangon ulkoilumaja, uimaranta ja kaunis kota. Selkään liimautuvassa repussa tarpeeksi vettä, sillä helleaalto on yltänyt tännekin.

1930 perustettu Aulangon luonnonsuojelualue on jokaiselle hämeenlinnalaiselle tuttu paikka ja rehvakkaan ylpeilyn kohde – eikä ihme, sillä suomalaisen kansallismaiseman tiedetään ihastuttaneen ihmisiä ja inspiroineen taiteilijoita jo yli sadan vuoden ajan.

Onhan meillä täällä Hämeelinnassa myös vuoden 1952 Olympiapuisto ja Ahveniston upeat harjut, sinnikkäästi paikallaan pysyvä hyppyrimäki sekä keskustaa ja Linannpuistoa halkova Vanaja. Upeasta keskiaikaisesta Hämeen linnasta, punatiilisestä Verkarannasta, mainioista sisä- ja ulkokirpputoreista puhumattakaan. Mutta niistä jokaisesta riittää kerrottavaa oman blogiartikkelinsa verran, joten keskitytään tällä kertaa Aulangonjärven upeisiin maisemiin.

 

Aulangonjärvenkierros-10

Aulangonjärvenkierros-12

13

 

Ulkolumajalta lähtevä Aulangonjärven reitti kaartaa oikealle. Saniaisten ja puna-apiloiden kirpeän makea tuoksu on huumaava. Hyttynen hätyyttää. Helppokulkuista kuntopolkua pitkin on helppo taapertaa, ja pian siirrytään pitkospuille aivan järven tuntumaan. Puuveneet huilaavat hiljaa kaislikossa, edessä näkyy pieni ranta muutamine ihmisineen.

Ketään ei tule vastaan koko kierroksen aikana. On vain minä ja kotikaupunkini vehreät puistometsämaisemat.

 

Aulangonjärvenkierros-14

Aulangonjärvenkierros-13

 

Aulangon näkötorni tähystää metsän takana, ja nyt se katselee teitä siellä ruudun takana. Aivan sen juurella sijaitsee entisen metsänvartijan mökki, nykyinen matkamuistomyymälä ja kahvila, josta voi ostaa mukaansa vaikkapa eväistä turpean piknik-korin.

 

Aulangonjärvenkierros-5

Aulangonjärvenkierros-4

Aulangonjärvenkierros-18

Aulangonjärvenkierros-3

Aulangonjärvenkierros-2

Aulangonjärvenkierros-1

Aulangonjärvenkierros-8

Aulangonjärvenkierros-11

Aulangonjärvenkierros-9

 

Reitin puolessa välissä noustaan jyrkkää rinnettä pitkin jopa 30 metriin kohoaville Kärmeskallioille,
joiden päältä ei uskoisi katselevansa hämeenlinnalaisia maisemia.

 

Aulangonjärvenkierros-7

Aulangonjärvenkierros-16

 

Muutamalla kuvaustauolla (merkitty reittikarttaan pienin mustin kolmioin) vajaan kuuden kilometrin matka venyi ajassa puoleentoista tuntiin. Aulangonjärven kierroksen lähtöpiste löytyy osoitteesta Linnanen 75, 13220 Hämeenlinna. Koordinaatit näyttävät pykäliä N61 01.695 E24 27.722.

Suomen luetuimman matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.

Osa artikkeleista sisältää kumppanuuslinkkejä; vaikka minä saan niiden kautta tehdyistä tilauksista pienen korvauksen, sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat artikkeleiden tuottamisen jatkossakin.

09/2021

Vaella, kalasta, rakasta

Kaikkein pieninkin päätös muuttaa oman elämän kurssia.

Vaella, kalasta, rakasta on koskettava tarina rakkaudesta, oman polun löytämisestä ja uudesta alusta Pohjois-Norjassa. Lukuisin luontokuvin kuvitettu teos on tositarina kirjailija Monni Himarin elämästä sekä yli kymmenen vuotta kestäneen jatkuvan matkailun aiheuttamasta burnoutista ja siitä toipumisesta.

Lue lisää kirjasta täällä »

Tilaa kirja

Uutiskirje

Miltä kuulostaisi kahvitauko tai pari kuukaudessa kiinnostavien matkajuttujen äärellä? KAUKOKAIPUUn uutiskirje nivoo yhteen ajankohtaiset artikkelit, reissu- ja retkivinkit sekä helmet arkistojen kätköistä.

Privacy Preference Center