Fjadrárgljúfurin kanjonin kuiskaus

Nousimme auton kyytiin ja niin jäi taakse paikoilleen kivettynyt aromammutti. Ehkä se vielä jonain päivänä löydetään uudestaan toisen seikkailijan toimesta.

Tämä vasta on Islantia: silmänkantamattomiin vuorten reunustamia vihreitä niittyjä ja vuoroin violettia lupiinimerta, jonka kukinnot kumarsivat maahan saakka roikkuvien pilvien painosta. Luulisi taivaan jo uupuvan sateesta, mutta maan sää on yhtä sinnikäs kuin sen luonto. Vakaan epävakaa. Aina kaikkea muuta kuin odotit.

Matkamme on ollut kuin unta, kun ei tällaisesta paikasta ole osannut unelmoidakaan.

Nyt ymmärrän, miksi. Kaikki on pelkkää superlatiivia.

 

Islanti

 

Auto kulkee kohti kohdetta, viiletämme ohi villien lupiinipeltojen ja tunkkaisen harmauden, kunnes meidät yhtäkkiä ympäröi musta maanpinnalla makaava tuhkameri vailla minkäänlaista elonmerkkiä. ”Mordor”, joku tuumasi ääneen.

Pimeyttä jatkui monen kilometrin verran, kunnes maan mustuuden vanhasta vesistöalueesta alkoi yhtäkkiä puskea tuhatpäin vihreitä sammaloituneita kiviä. Oli kuin olisimme saapuneet keskelle vehreän kuun kumpuilevia muotoja.

Sillä hetkellä harmaa hernerokkasumu korosti hologrammin lailla kaikkia näkeämiäni sävyjä: haaleaa, vaaleaa, tummaa, veden, meren ja metsän vihreää.

Olin niin haltioissani, etten ottanut maisemasta yhtäkään kuvaa.

Sade piiskasi jälleen ikkunoita, pisarat juoksivat kilvan.

Matka jatkui.

 

Islanti

 

Olin odottanut tätä kohdetta varmasti eniten koko reissussa, enkä joutunut pettymään. Olimme saapuneet perille halki menneen maan kanjonille – sata metriä syvälle ja kaksi kilometriä pitkälle eroosion synnyttämälle Fjadrárgljúfurille, joka sai pidättämään hengitystään. Fjadrá virtasi sen pohjalla hiljaa, vettä ei ollut kuin nimeksi ja nilkkoihin.

Kuvitella, mitkä virtaukset ovat joskus nuolleet näiden kallioiden reunoja – silloin, kun vesimassoja ei pidätellyt mikään.

Nyt on maisemakuvien vuoro puhua.

 

Fjadrárgljúfurin kanjoni

Fjadrárgljúfurin kanjoni

Fjadrárgljúfurin kanjoni

Fjadrárgljúfurin kanjoni

Fjadrárgljúfurin kanjoni

Fjadrárgljúfurin kanjoni

Fjadrárgljúfurin kanjoni

Fjadrárgljúfurin kanjoni

Talviretkeilijän opas

Talviretkeilijän opas tarjoaa Jouni Laaksosen vuosikymmenien kokemukseen perustuvat vinkit helpoista päivä- ja perheretkistä vaativiin talvivaelluksiin. Näillä ohjeilla nuotio syttyy lumihangenkin keskellä ja telttailu on turvallista myös silloin, kun mittari on miinuksella.

Osta tarjoushintaan!
Uutta vuoteen 2023

Haaveiletko retkeilytoimittajan ammatista?

Aloita vuosi 2023 inspiroitumalla luonnosta ja lähde sanojentäyteiselle neulaspolulle kohti luontokirjoittajan unelmiasi! Eräkirjailija, retkeilytoimittaja ja luontokuvaaja Monni Himarin verkkokurssi soveltuu kaikille, jotka haluavat syventää luonnon kuvailua ja maalata sanat maisemiksi.

Ilmoittaudu

UUTISKIRJE

Monni Himari

Monni Himari

KAUKOKAIPUU-matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.

Näillä preseteillä käsittelen kaikki blogin valokuvat.

Privacy Preference Center