Kolmen vuodenajan vaellusvarusteet

Sain Instagramissa mukavan viestin, kun eräs neitokainen oli aiemmista tarinoistani innostuneena päättänyt varata matkan Bosnian Bjelasnicaan – ihan mahtavaa!

Viestittelimme siitä, notta minkälaisella varustuksella kesäkuiseen reissuun kannattaisi lähteä. Keskustelun innoittamana ajattelin jakaa kolmen vuodenajan vaellusvarustelistani myös teille, sillä tätä tuunaamalla olen selvinnyt kaikista aiemmista retkistäni ja vaelluksistani. Kohteet ovat pääsääntöisesti löytyneet vuorilta ja viileästä ilmastosta, joten ei mennä vielä sen syvällisemmin talviretkeilyyn tai tropiikkiin.

Jalkaan vedän

– Tuplasukka (liner & vaellus/merinosukka) + toinen kuiva pari mukaan
– Hanwag Tatra Narrow -vaelluskengät
– Salomonin kevyet tennarit
– Fjällrävenin G1000 Keb-housut ja/tai
– Warmpeacen kevyet vaellushousut, jotka saa vetoketjuilla sortseiksi

Minulle tulee aina kulkiessa kuuma, minkä vuoksi liikun melko ohuissa vaatteissa. Paras neuvoni onkin, että tutustu ennen reissua kroppaasi ja sen toimintaan: käy tekemässä kevyt päiväretki lähimetsään ja tunnustele, millaisilla varusteilla pystyt liikkumaan ilman että tulee liian hiki tai vaihtoehtoisesti kylmä.

Mainittakoon, että esimerkiksi tammikuun reissulla Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon lumikenkäilin tuulettomassa -13°C asteessa pelkässä teknisessä pitkähihaisessa ja fleecessä sekä merinokerrastohousuissa (jotka harkitsin koko ajan riisuvani) ja Kebin G1000-vaellushousuissa, kun muut tulivat vastaan kaikki mahdolliset toppavaatteet yllään. Pipon hikoilin märäksi, olisi pitänyt olla panta.

Puen siis päälleni

– Ohut tekninen pitkähihainen (Arcteryx)
– Fleece (Salomon)

Fleecen puen päälle vasta kun on todella viileä, merino kun on minulle liikkuessa (paitsi kerrastohousuina kunnon pakkasilla) ihan liian kuuma materiaali. Kaulassa ja päässä pidän aina ohutta buffia.

– Merinokerrasto (illalla leirissä/kämpässä)
– Villasukat (aina, oli vuodenaika mikä tahana!)

Takkeina minulla on aina mukana

– Kebin G1000-vaellustakki
– Helly Hansenin Odin-kuoritakki (ja kuorihousut)
– Salomonin ohuen ohut tuulitakki (pakkautuu tulitikkuaskin kokoiseksi)
– Kevytuntsikka

Aiemmilla reissuilla olen pakannut mukaan Arcteryxin teknisen taukotakin, joka on edelleen hyvä mutta nykysissä kohteissani jo melko viileä, minkä vuoksi olen siirtynyt kevytuntsikkaan.

Lisäksi pakkaan mukaan

– Alpakkaisen villapaidan, jota on kiva pitää iltaisin merinon lisänä
– Merinobuffin + pari tavallista (jotta on aina kuivaa varalle)
– Ohuet merinohansikkaat (nousevat vuoristossa arvoon arvaamattomaan)
– Pipon ja korvia lämmittävän pannan

Liikkuessa käytän pantaa tai buffia, lämpimän pipon vedän päähän vasta leirissä.

Vaatevarustuksen lisäksi käytän vaellussauvoja ja pakkaan mukaan Nalgenen juomapullon sekä pähkinöitä, taateleita ja suklaata. EA-laukun sisällön olen tuunannut itse, sillä kaupan malleista ei löydy kaikkea tarvittavaa. Linkkari on ehdoton, samoin otsalamppu mikäli kohteessa tulee pimeä. Tulentekovälineet on aina hyvä olla matkassa kuten myös jonkinlainen istuinalusta. Rinkasta löytyy myös aina pelastautumiseen tarkoitettu avaruuslakana.

Näiden lisäksi haaveilen untuvaisesta hameesta tai untuvahousuista, jonka voi vetää leirissä tai tauolla housujen päälle.