Talviretkeilyvarusteet talviretkille ja talvivaelluksille

Talviretkeily eroaa kolmen vuodenajan retkeilystä etenkin varusteiden ja retkelle valmistautumisen puolesta. Tästä artikkelista löydät tärkeimmät varusteet omille talviretkillesi!

Talviretkien suunnittelu vie hieman enemmän aikaa, kun mukaan pitää muistaa pakata kaikki tarpeellinen. Puhutaan tietenkin siitä, miten selviät kylmässä kelissä. Mukaan tulee aina ottaa tarpeeksi lämmintä vaatetta ja ekstra-ruokaa, mikäli reissu pitenee tai tarvitset jonain päivänä enemmän energiaa.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, vanhan kansan viisaat sanovat, ja kun teet itsellesi oman listan, et koskaan unohda mitään elintärkeää kotiin.

Ja koska pukeutuminen on talviretkeilyn A ja O, joten aloitetaan vaatteista!

TOP12 tärkeimmät talviretkeilyvarusteet

1. Villa on paras materiaali

Käytän aina mulesing-vapaata merinokerrastoa. Merinovillan paksuus ilmoitetaan gramma/neliö, eli esimerkiksi 190g/m; mitä kokeampi luku, sitä paksumpaa villa on. Jos haluat mittatilauksena valmistetut merinokerrastot, tilaa ne kotimaiselta Green House Wearilta!

2. Untuvatakki pitää lämpimänä

Hikoilen itse niin paljon, etten voi kuvitellakaan liikkuvani untuvatakki yllä: pakkaan sen aina rinkan ylimmäksi, jotta voin napata sen tauolla ylleni. Naisille suosittelen esimerkiksi RABin Microlight Alpinea, miehille (käytän itse, koska olen niin pitkä ja harteikas) Fjellun Expedition Pack Down Hoodieta

3. Toppahame on must!

Pyrstöä palelee, tuttu vaiva? Niin minullekin! Äitini ompeli minulle vanhasta untuvaliivista (kirpparilöytö) toppaminarin, mutta sellaisen voi hankkia esimerkiksi Rabilta tai Raiskilta.

4. Toppashortsit sopivat leiriin ja makuupussiin

Leirissä suosin pitkää hametta, kolmena vuodenaikana puolipitkiä toppashortseja. Yksi ystäväni myös nukkuu nämä jalassa, sillä hän palelee selästä. Oma valintani ovat Rabin Prosar Down Short -housut.

 

Talviretkeilyvarusteet lumisille retkille.

 

5. Korkeakauluksinen villapaita pitää lämpimänä

Ruukaan nykyisin grammanviilata villapaidan kolmen vuodenajan retkiltä, mutta talvella käytän sitä aina. Devoldin Slogeni Zip Neck on todella hyvä, samoin miesten malli (käy hyvin kaikille) Nansen Zip Neck.

6. Toisten valinta: vedenpitävät sukat

En ole itse käyttänyt vedenpitäviä sukkia, mutta omasta vaellusporukasta löytyy niiden nimeen vannova kulkija. Hänellä on käytössään Sealskinit.

7. Kuivat villasukat makuupussiin, yöksi

Villasukkia kannattaa pakata ainakin parit, joista toiset pyhität makuupussiin, eli käytät niitä ainoastaan nukkuessa. Vinkki: pakkaan itse villasukat suoraan makuupussin sisään talviretkelle lähtiessä, jolloin niitä ei tarvitse illalla kaivaa rinkan pohjalta.

8. Lämmin talvimakuupussi on myös turvallisuustekijä

Otsikossa tulikin esiin oleellisin: mikään ei ole niin hirveää kuin palella pakkasilla, etenkin nukkuessa! Uni on retkeilijän tärkein voimalähde (energiapitoisten vaellusruokien ohella), joten suosittelen omassakin käytössä olevaa

Fjellun POLAR -30 LONGia ja Warmpeace Vikingiä.

9. Otsalamppu (pakollinen!)

Yhden ainoan kerran olen unohtanut otsalampun kotiin, enkä halua toistaa samaa mokaa enää koskaan. Jos reissu on pitkä, ota mukaan vara-akku tai varaparistot, riippuen tietenkin siitä, millaisen otsalampun omistat. Minulla on käytössäni PETZLin NAO PLUS, mutta seuraavan haluan ”väinämöisenä” eli sellaisena, jossa on kannatinhihna myös päätä pitkin.

 

Kuivattu retkiruoka talvivaelluksella
Omiin talvivarusteisiin kuuluu myös Fjellun Expedition Down Lite -untuvatakki, jolla ei ole tarvinnut palella kertaakaan.

 

10. Kunnon untuvatakissa ei palele koskaan

Tai ainakin hyvin, hyvin harvoin. Omiin talvivarusteisiin lukeutuu myös

Expedition Down Lite -untuvatakki, jolla ei ole tarvinnut palella kertaakaan. Ja se on maksanut hintansa takaisin jo ties kuinka monella talviretkellä!

11. Termospullo pitää veden juoksevana

Vaikka Nalgene on juomapullojen ykkönen, pakkaa mukaan myös tavan termospullo. Siinä vesi säilyy juomakelpoisena aamuun asti eikä jäädy.

Vinkki: Nalgene toimii kuumavesipullona makuupussissa; täytä Nalgene kuumalla vedellä, sulje korkki hyvin ja sujauta makuupussiin. Makuupussin sisälämpötila nousee hetkessä useamman asteen ja kestää pitkään!

11. Ainakin kolme pipoa!

Hiesta korpuksi jäätynyt pipo on ikävä käyttää, ja tässä pätee sama sääntö kuin villasukissa: varaa yöksi oma villamyssy, jota käytät vain nukkuessa. Päivällä voit käyttää yhtä ja leiriin saapuessa toista. Näin voit aina ottaa käyttöön kuvian pipon, sillä pään pitäminen lämpimänä on äärimmäisen tärkeää.

Tässä omat talviretkeilyvarusteet, jotka pakkaan mukaan jokaiselle lumiretkelle. Alta pääset lukemaan myös muita aihetta käsitteleviä ja niitä sivuavia varustejuttuja.

Hyviä, onnistuneita ja turvallisia retkiä ja vaelluksia!

Kun hankit retkeilyvarusteita boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa.