Makuupussi ja makuualustaVaikka tarkenen sortseilla pitkälle syksyyn ja tihkusateessakin, enkä pidä takkia paitsi tauoilla, tarvitsen telttaöiksi lämpimän makuupussin ja kunnolla kylmyyttä eristävän ilmapatjan.

Kantapään kautta on tullut opittua, ettei Lappiin kannata lähteä liian ohuella makuupussilla – oma kroppa kun ei siinä tarkene. Vaikka Jack Wolfskinin ihanan oranssi Misty Morning -kesäpussi (comfort 10) toimiikin hyvin esimerkiksi Euroopan ja Etelä-Suomen kesässä, on tunturissa aina kylmempi.

Siispä vahingosta viisastuneena tutkin itselleni uuden makuupussin.


makuupussi

Kolmen vuodenajan makuusetti

Olen kova grammanviilaamaan, mutta tällä kertaa valitsin vaihtoehdoista hinta-laatusuhteeltaan mielestäni parhaan, joskin hieman painavemman version. Minä kun olen valmis tinkimän kaikesta muusta paitsi nukkumismukavuudesta.

Vajaan kahden kilon ja kolmen vuodenajan Warmpeace Viking 900 -untuvapussi (190 cm) pakkautuu 22 x 35 cm kokoiseksi nyytiksi, joka vielä mahtuu ainakin oman rinkan sisälle. Tämän kyseisen makuupussin comfort (mukavuuslämpötila) naisille on -7 ja miehille -14. Äärilämpötilaksi kerrotaan -34, mutta niissä asteissa en kyllä kyseisellä pussilla retkeilisi.


varusteet7

Makuualustalla on väliä

Vaelluskäyttöön tarkoitetulla makuualustalla ei ole mitään tekemistä festarimatkoilta tutuksi tulleiden ja muutaman sentin paksuisten solumuovipatjojen kanssa. Maastossa makuualustan kun on tarkoitus eristää maasta nouseva kylmä ilma.

Retkeilyvarastostani löytyy totta kai tuo perinteinen solumuovialusta, mutta sitä en käytä enää kuin nuotiolla ääresä makoiluun. Myös itsestään täyttyvät patjat (paksuudeltaan yleensä n. 10 cm) on testattu, mutta ne ovat monesti niin ohuita, etteivät pärjää puhallettaville/pumpattaville ja kunnolla lämpöä eristäville veljilleen.


Around in Slovenia

R-arvo ratkaisee

R-arvo kertoo makuualustan eristävyyden; mitä korkeampi R-arvo makuualustalla on, sitä parempi on sen eristävyys. Älä siis jätä tarkistamatta tätä tärkeää ominaisuutta, kun hankit itsellesi kylmältä eristävää makuualustaa.

Hankin viime vuonna Therm-A-Restin kolmen vuodenajan lämpöä varaavan ilmapatjan, joka on osoittautunut reissussa aivan erinomaiseksi retkivarusteeksi. Paksuutensa ansiota kävyt, kivet tai muut muhkurat eivät heti tunnu selän alla, vaikka toki telttapaikka kannattaa valita mahdollisimman tasaiselta alueelta, joka ei myöskään vietä alaspäin, sillä pohjastaan sileät (ilman jarrukangasta tai säämiskää) makuualustat kyllä liukuvat teltan pohjaa pitkin.

En myöskään valitsisi kovin rapisevaa mallia, sillä sellaisiakin löytyy. Toki en usko, että nallella olisi välttämättä tällaisen pitkän ja vaalean retkeilijän nälkä, mutta jatkuva rahina käy omaan korvaan – etenkin, jos sinulla on tapana pyöriä makuupussissa tai etsiä useana otteeseen parempaa asentoa.Teltan valinta

Teltan valinta

Tunneliteltta vai kupoliteltta? Vaiko Bivi-pussi? Lue vinkit majoitteen valintaan »

varusteet3

RETKEILYVARUSTEET

Katso täältä Kaukokaipuun koko retkeilyvarustus ja ota vinkit talteen omille reissuille »