Ota metsäpalovaroitus tosissasi

Tiedätkö, milloin tulenteko on kiellettyä?Entä missä olosuhteissa nuotio ja avotulen teko on sallittua? Näillä vinkeillä ehkäiset metsäpalon syttymisen ja toimit oikein sekä annettujen sääntöjen mukaisesti, etkä silti jää paitsi retkeilyn ihanuudesta.

Metsäpalovaroitus ei ole leikin asia. Silti nuotio eli avotuli on jokaisen retkeilijän turva, keittiö ja kaivattu seuralainen, vaatteiden ja varusteiden kuivattaja sekä tunnelman luoja.

Luonnolle nuotion tekeminen metsäpalovaroitusten aikaan on kuitenkin todellinen vaara, joka pahimmassa tapauksessa leviää ja nielee liekkeihinsä kaiken niin, että huomenna aluetta ja omaa suosikki paikkaansa voi enää muistella. Eikä kukaan halua sellaista tapahtuvan.

Avotulen teko on siis aina kiellettyä, kun metsäpalovaroitus on voimassa.

 

metsäpalovaroitus

 

Mistä tietää, onko metsäpalovaroitus tänään voimassa?

Tätä ei tarvitse arvailla!

Voit aina selvittää Ilmatieteenlaitoksen sivustolta, onko metsäpalovaroitus voimassa.

 

risukeitin avotuli
Tiesitkö, että risukeitin rinnastetaan avotuleen? Risukeitin on siis avotuli, minkä vuoksi sitä ei saa käyttää, jos metsäpalovaroitus on voimassa.

 

Mikä on avotuli?

Avotuleksi lasketaan nuotio tai mikä tahansa muu vastaava, josta tulen on mahdollista päästä irti maapohjan kautta tai kipinöinnin vuoksi. Tämän vuoksi myös kertakäyttögrillit lasketaan pelastuslain mukaan avotulen teoksi. Nuotiota tai kertakäyttögrilliä ei siis saa sytyttää, kun metsäpalovaroitus on voimassa.

Mikä ei ole avotuli?

Avoltulta eivät edusta maapohjasta eristetyt grillit ja tiilistä tai kiviaineksesta valmistetut tulisijat. Katso täydellinen lista Keski-Uudenmaan Pelastuslaitoksen sivuilta.

 

metsäpalovaroitus

 

Avotulen teko metsässä ja avotulikielto

Monet eivät tiedä, milloin on voimassa metsäpalovaroitus eli milloin tulenteko on kiellettyä. Useat eivät myöskään osaa seurata sen hetkisiä metsäpalovaroituksia. Helsingin Sanomien kirjoittaman artikkelin mukaan osa retkeilijöistä ei myöskään välitä annetuista säännöistä, mikä on todella valitettavaa.

Myös sosiaalisen median kautta on saatu lukea ikävistä kohtaamisista, kun asiallisesti nuotion laittomuudesta ilmoittaneelle henkilölle on haistateltu pitkät päin näköä. Jokainen vastuullinen retkeilijä kuitenkin noudattaa aina sekä retkeilijän etikettiä että valloillaan olevia metsäpalovaroituksia, jotka voi tarkistaa helpost ja ilmaiseksi Ilmatieteen laitoksen sivuilta.

 

metsäpalovaroitus
Hiillos on kaunis mutta katala: edes vesi ei välttämättä sammuta lämpöä, joka voi kyteä maan alla pitkäänkin.

 

Ota Ilmatieteen laitoksen metsäpalovaroitus tosissasi

Ota Ilmatieteen laitoksen metsäpalovaroitus aina tosissasi, sillä näissä olosuhteissa edes nuotion sammuttaminen ei riitä: kipinät voivat lennellä tuulen mukana ja hiillos voi kyteä tuhkan alla pitkäänkin. Metsäpalot voivat syttyä kaikkein varmimmankin eränkävijän huolimattomuudesta tai huolellisuudesta huolimatta, joten rajoitusten aikaan kenenkään ekspertiisi tai kokemus ei aja annettujen rajoitusten ohitse.

 

metsäpalovaroitus

 

Nuotio ei ole jokaisen oikeus

Suomessa avotulenteko ei kuulu jokaisen oikeuksiin, vaikka naapurimaissa Ruotsissa ja Norjassa onkin käytössä eri säännökset.

Muualla kuin sallitulla tulipaikalla tulenteko vaatii aina maanomistajan luvan, ja valitettavan usein etenkin kansallispuistoalueilla näkee paljon luvattomille paikoille sytytettyjä nuotioita. Kannattaa pitää mielessään, että Metsähallituksen Luontopalvelut ovat antaneet luvan tehdä tulet huolletuille tulipaikoille vain silloin, kuin metsäpalovaroitukset eivät ole voimassa.

Luvalliset tulipaikat on aina merkitty alueen karttoihin, eikä niiden ulkopuolelle saa tehdä omia tulia.

Metsähallituksen mukaan maastossaliikuttaessa on myös aina suositeltavaa käyttää mieluummin retkikeitintä kuin avotulta: ”Metsähallitus on päätöksellään antanut yleisen luvan tulentekoon maastossa valtion mailla Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa sekä Pohjois-Karjalassa. Tulentekoon voi käyttää kuivia oksia, risuja ja pieniä juurakoita. Mikäli alle puolen kilometrin sisällä on huollettu tulipaikka, täytyy tulistelun tapahtua siellä.”

 

risukeitin avotuli
Tiesitkö, että risukeitin rinnastetaan avotuleen? Risukeitin on siis avotuli, minkä vuoksi sitä ei saa käyttää, jos metsäpalovaroitus on voimassa.

 

Tulen teko metsäpalovaroituksen aikana

Avotulen teko metsässä tulee aina tehdä rajoitusten mukaisesti ja mieluiten vain sallituille tulipaikoille.

Ruohikko- ja metsäpalovaroituksen aikana avotulenteko kaikilla alueilla kuitenkin kielletty, ja aiheesta voi lukea lisää esimerkiksi Luontoon.fi-sivustolla.

Avotulenteko on kielletty myös silloin, kun olosuhteet kuivuuden, kovan tuulen tai muun syyn takia ovat sellaiset, että metsäpalon vaara on ilmeinen. Edellä mainitut rajoitukset koskevat kaikkia avoimia tulentekopaikkoja. Metsäpalovaroituksen aikana tulen voi kuitenkin tehdä tupien ja keittokatosten hormillisiin tulisijoihin.

Onko risukeitin avotuli?

Avotulentekokielto on laajentunut koskemaan myös ruohikkopalovaroitusaikaa. Johtuen risukeittimien monenlaisesta muodosta, tulkinta on nykyään se, että risukeitin on avotuli, sillä se kipinöi ja maapohjasta eristäminenkään ei ole kaikissa risukeittimissä selkeätä.

Metsäpalo tai ruohikkopalovaroituksen aikana avotulen teko on kielletty pelastuslain 6 §:n nojalla.

Kun Ilmatieteenlaitoksen antama metsäpalovaroitus ja/tai ruohikkopalovaroitus on voimassa, nuotiota tai muuta avotulta ei saa sytyttää. Tulenteko on kiellettyä myös silloin, mikäli olosuhteet ovat kuivuuden, tuulen tai muun syyn takia ovat sellaiset että metsäpalon, ruohikkopalon tai muun tulipalon vaara on ilmeinen.

Jokaisen retkeilijän tulisi myös muistaa, ettei tuli katso, kuinka kokenut sen sytyttäjä on. Avotuli on aina uhka luonnolle.

Muistetaan yhdessä kunnioittaa annettuja sääntöjä ja pitää luonnosta huolta.

Mukavia ja turvallisia retkiä kaikille!

Lue myös: