Kolme siskoani ja minä kasvoimme kirjojen keskellä.

Lapsuudenkotimme kellarikerroksesta löytyi tuhatnidepäinen kirjastohuone, jonka lattiasta kattoon yltävät Lundia-hyllyt olivat täynnä teoksia. Oli tietokirjallisuutta, fiktiota, Viisikot, Kolme muskettisoturia, Grimmin sadut, Jules Vernet, sotaromaanit ja nahkeasivuiset ensyklopediat maailman eläimistä, meristä ja maista.

Kaikki neljä seinää täynnä maailmoja, joihin kadota.

Lapsuudenkotimme yläkerrassa asuneiden isovanhempiemme kirjahyllyt pullistelivat nekin olohuoneessa ja makuuhuoneen seinustoilla – sekään ei riittänyt: monet mukavimmista lapsuusmuistoistani liittyvät uimakoulun ja sen päätteeksi äidin laittaman jauhelihakastikkeen ja perunoiden lisäksi HÄMEENLINNAN KIRJASTON hartaan hiljaisiin hetkiin, jännittyneisiin askeliin punaisella kokolattiamatolla ja niihin upottaviin sohviin, joiden nurkassa luin avaruudesta ja inkoista, kunnes isä tuli hakemaan tyttäret ja huojuvat kirjapinot mukaansa.

Olin omasta kirjastokortistani aivan äärimmäisen ylpeä.


Kirja


Eilinen oli ilon päivä. Sain viimein käsiini Himalajan Shangri-Lasta kertovan Sinisen kuun, jota olin metsästänyt jo tovin. Seuraavana lukuvuorossa odottaa Peskovin Taigan erakot: etnografinen kertomus Neuvostoliiton olemassaolon lähes täysin ohittaneesta omituisesta perheestä, joka eristäytyi Siperian Altai-alueen kaukaisimpaan nurkkaan – paikkaan, josta kukaan ei osannut heitä etsiä.

Samaan aikaan selaan vanhoja karttakirjoja, ahmin suomalaisia mestarinovelleja ja Mytologica fennicaa.


Karttakirja


Minusta on pelottavaa, ettei ihmisiltä enää löydy joutoaikaa lukea.

Koskaan ei kuitenkaan ole niin kiire, etteikö ehtisi kuluttaa hetken jos toisenkin loputtoman uutisvirran selaamiseen, vaikka tottahan toki minä tiedän, että osalla on auki mainio kirjasovellus tai muu järkeenkäypä sivusto.

Mutta millainen tulee maailmasta, jossa elämme, jos lapset eivät enää tulevaisuudessa lue seikkailuromaaneja?

Ja millainen on maailma, jos aikuisilta ei löydy aikaa kuin kasvot kalmistaville kuvaruuduille?

Lukeeko kukaan enää iltasatuja?Kirja


Minkä kirjan sinä luit viimeeksi?

Suomen luetuimman matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.

Ennakkotilaa: Vaella, kalasta, rakasta — Omaa polkua etsimässä

"Minä rakastan merta; sen äärettömyyttä, ja salaisuuksia, jotka luonto on pystynyt säilyttämään itsellään. Kaikuja, jotka kumisten kantautuvat kilometrien syvyyksistä. Sitä, miten rannan hienolla hiekalla ja simpukkamurskalla kävellessään voi palata hetkeksi elämän alkukodin ääreen – sinne, mistä kaikki on syntynyt."


Ennakkotilaa

Uutiskirje

Miltä kuulostaisi kahvitauko kerran kuussa kiinnostavien matkajuttujen äärellä? KAUKOKAIPUUn uutiskirje nivoo yhteen ajankohtaiset artikkelit, reissu- ja retkivinkit sekä helmet arkistojen kätköistä.

Privacy Preference Center