Vaikka rakastan asua Pohjois-Norjassa ja viettää päiväni joella, kesä ei ole kesä ilman kotimaan road tripiä. Onneksi kalenterimerkintä muistuttaa, että lähden elokuun ensimmäisellä viikolla kiertämään ja dokumentoimaan Päijät-Hämeessä sijaitsevan Salpausselkä Geoparkin luontokohteita.

Kyseessä on työmatka, jonka aikana kuvaan alueen kohteita LAB-ammattikorkeakoulun Salpausselkä Geopark näkyväksi -hankkeelle, minkä lisäksi julkaisen tarinoita myös omissa kanavissani. Kuulitte varmasti, kuinka lapsuuvuosien kivien keräilijä sisälläni hihkaisi juuri riemusta!

LAB-ammattikorkeakoulun ja Geologian tutkimuskeskuksen Salpausselkä Geopark näkyväksi -Elinvoimaa Päijät-Hämeeseen -hanke pyrkii edistämään kestävää ja geologiaa esille tuovaa luontomatkailua sekä siihen liittyvää elinkeinotoimintaa ja siten vahvistamaan alueen mahdollisuuksia saada UNESCO Global Geopark -tunnustus.

Hanketta rahoittaa Maaseuturahasto. Se toimii yhteistyössä Lahti Regionin alaisen Salpausselkä Geopark -yksikön sekä alueen kuuden kunnan (Asikkala, Heinola, Hollola, Lahti, Padasjoki ja Sysmä) ja muiden toimijoiden kanssa.

 

Pittiövaara Hirviäkuru

 

Vuoden 2018 ajan kotinani ja menopelinäni toiminut hiilenmusta RAV4 pääsee siis viimeiselle matkalleen minun omistuksessani (auto jää myyntiin Suomeen), sillä tänne Norjaan on jo hankittu tilavampi reissupaku.

Siispä pakkaan rakkaan ravurin viimeistä kertaa ensi viikon tiistaina ja ajan yöksi Rovaniemelle Hostel Café Kotiin, josta jatkan matkaani auto+yöjunan kyydissä Tampereelle nuoremman pikkusiskoni luo. Vietän päivän hänen kanssaan, kunnes jatkan pariksi yöksi Hämeenlinnaan ennen Salpausselän valloittamista.

 

pakkauslista automatkalle

 

Kuvauskohteina supat, pirunkirkot ja komeat harjut

Tarkoituksenani on käydä kuvaamassa ja tutustumassa Salpa-Suppaan, Pirunpesään ja Kutajärveen sekä Päijännettä halkovaan historialliseen Pulkkilanharjuun, joka on Salpausselkä Geoparkin lumoavimpia luontokohteita. Kohdelistalla ovat myös Kammiovuori, Pirunkirkko sekä Onkiniemen liikkuva kivi, sillä Salpausselkä Geopark suojelee nimenomaan Suomen arvokkaita kallio- ja harjukohteita.

Kohteista viimeisimpänä vaan ei vähäisimpänä esittäytyy Linnaistensuo, tuo hiilinieluna ja huolinieluna tunnettu suomalaisten pyhä paikka. Rakastan soita, kuten Erältä, eräistä -kirjastanikin käy ilmi.

En malttaisi odottaa, vaan hetki täytyy vielä. Siihen mennessä päivärytmikin on jo varmasti saatu käännettyä normaaliin päin, nimittäin tällä hetkellä elämä on sitä, että päivät nukutaan ja yöt valvotaan. Mutta sitä se yötön yö teettää.

On niin kaunista ja lohi liikkeellä, ettei malttaisi maate.

Jutun kuvituksena on käytetty valokuvia aiemmilta reissuiltani Suomessa ja Islannissa.

Mikä on Geopark?

Geopark on yhtenäinen maantieteellinen alue, joka sisältää tieteellisesti kansainvälisesti merkittäväksi arvioituja geologisia kohteita. Geopark tuo esille kulttuurin ja elollisen luonnon yhteydet alueen geologiaan, ja alueella voi olla myös arkeologisesti, ekologisesti, historiallisesti tai kulttuurisesti tärkeitä kohteita.

Geopark pyrkii edistämään kestävää, geologiaa esille tuovaa luontomatkailua ja siihen liittyvää elinkeinotoimintaa. Tärkeää on myös alueen luonnon ja kulttuuriperinnön vaaliminen, paikallisidentiteetin vahvistaminen, kasvatus ja opetus.

Tutustu Salpausselkä Geopark -kohteisiin Lahti Regionin Salpausselkä Geopark -sivustolla. »

 

Salpausselkä Geopark -hanke

Islanti

Erältä, eräistä - Marinella
1. painos

Tilaa Erältä, eräistä

Sivumäärä: 198
Julkaistu: 27.3.2020
ISBN: 978-952-94-2956-1
Kirja: Kovakantinen, sidottu
Koko: 240 mm x 210mm
Hinta: 29 €, sisältää postituskulut Suomessa

Ostamalla kirjan tuet luonnon monimuotoisuutta: 10% kirjan myyntivoitosta lahjoitetaan Luonnonperintösäätiölle vanhojen metsien suojeluun.


Osta
Vaellus ja retkeily

Retkeilyoppaatja varustevinkit

Kaukokaipuun retkeilyoppaista löydät kaiken tärkeän ja oleellisen tiedon onnistuneen retken suunnitteluun: Millainen teltta sopii minulle? Millainen retkikeitin kannattaa hankkia? Mitä ruokaa kannattaa varata viikon vaellukselle? Mitkä ovat parhaat talviretkivarusteet? Entä mistä löytää parhaat retkeilykohteet ja rauhalliset retkeilyreitit?

Valokuvausvinkit ja objektiivisuositukset

Valokuvausvinkkeihin

Privacy Preference Center