Retkeilijän ensiapupakkaus – koska viimeksi päivitit omasi?

Kustomoitu vaeltajan ja retkeilijän ensiapupakkaus on yksi tärkeimmistä varusteista, joka tulee pakata mukaan kaiken pituisille maastomatkoille. Lisäksi on tärkeä tietää ja tuntea oman EA-lakun sisältö sekä osata käyttää tarvikkeita tilanteen niin vaatiessa.

Monta lyhyempää retkeä ja pidempää vaellusta viisaampana koen viimein onnistuneeni kustomoida sellaisen retkeilijän ensiapupakkauksen, jonka sisältöön voin luottaa tilanteessa kuin tilanteessa. Eli testattu on, kantapäänkin kautta – ja silloin parhaiten toimii Compeed-rakkolaastari

Vaikka olenkin valmis tinkimään varusteiden määrästä ja grammanviilaamaan rinkasta moniakin asioita, retkeilijän ensiapupakkausen sisällöstä en jousta.

Omille vaelluksille on nimittäin valitettavasti sattunut jos minkälaisia tapaturmia; pahoja rakkoja ja palovammoja, kuumetta, ripulia (ja näiden kahden yhdistelmää), nilkan nyrjähdyksiä (kannoimme porukalla loukkaantuneen varusteet), nestehukkaa sekä yksi vuoristotaudista kärsinyt potilas.

Vaikka edellä mainitut loukkaantumiset eivät ole osuneet omalle kohdalle, puukolla olen minäkin onnistunut veistää sormeen.

 

avaruuslakana
Avaruuslakana/pelastuslakana (kuvassa) ei paina juuri mitään ja voi silti pelastaa jonkun hengen.

 

Pelkällä buranalla ja hyvällä tuurilla ei pötki pitkälle

Retkeilijän ensiapupakkauksen sisällössä on hyvä huomioida myös kanssaretkeilijät; joitain tarvikkeita on perusteltua pakata mukaan enemmän kuin vain yksi kappale.

Harva kantaa mukanaan nitriini-hanskoja, jotka ovat ihan ehdottomat silloin, kun joudutaan käsitellä isompia haavoja (hanskat pitävät huolen käsihygieniasta). Lisää siis nämä vaelluksen ensiapulaukkuusi.

Seuraavaksi onkin hyvä hetki päivättää myös oma EA-pakkaus tarpeeksi kattavaksi turvallisille vaelluksille ja retkille! Lue vinkit ja lataa artikkelin lopusta ilmainen opas oman vaellus ensiapulaukun tarkistukseen. Listaan on tiivistetty tässä artikkelissa mainitut asiat.

 

Retkeilijän ensiapupakkaus
EA-pakkauksen sisältö tulee aina säilyttää vedenpitävässä pakkauspussissa.

 

Kustomoitu retkeilijän ensiapupakkaus

Retkeilijän ensiapupakkaus kannattaa aina säilyttää käden ulottuvilla, esimerkiksi rinkan hatussa tai sivutaskussa. Kun pakkaat EA:n aina samaan kohtaa rinkassa, löydät sen todennäköisemmin myös helpommin, vaikka pieni (tai suuri) shokki iskisi.

Älä siis yliarvioi omaa ripeyttäsi ja toimintakykyäsi tiukan paikan tullen; kun tiedät, missä EA rinkassa sijaitsee, ja kun pidät sen aina samassa paikkaa, pystyt toimimaan tarvittaessa ripeästi.

Nämä löytyvät omasta EA-pakkauksesta

Optio

Huom! Pakkaa ensiaputarvikkeet aina vedenpitävään pussukkaan (esim. 1-2l), jolloin retkeilijän ensiapulaukun sisältö pysyy kuivana säällä kuin säällä.

 

Retkeilijän ensiapupakkaus
Voit myös ostaa valmiin pakkauksen, jonka sisältöä voit tuunata mieleiseksi.

 

Apteekin valmis retkeilijän ensiapupakkaus

Apteekkien ja tavaratalojen valikoimista löytyy myös valmiita ensiapulaukkuja, mutta niiden sisältöön kannattaa kiinnittää eristyistä huomiota; mökille, kotiin, työpaikalle tai vaikka urheilijalle kasatut EA-pakkaukset eivät nimittäin sisällä kaikkia niitä varusteita, joita tarvitaan vaelluksilla.

Jos siis päädyt ostamaan valmiin ensiapupakkauksen, tarkista sen sisältö ja päivitä tarvikkeet vastaamaan luonnossa liikkujan tarpeita.

 

matkablogi

 

Olethan varmistanut vaeltajan matkavakuutuksen?

Kaikki vakuutusyhtiöt eivät korvaa yksinvaelluksia tai kaveriporukalla tehtyjä vaelluksia, joilla ei ole mukana virallista eräopasta.

Oman EA-pakkauksen kustomoinnin yhteydessä kannattaakin siis varmistaa, mitä omat nykyiset vakuutukset kattavat.

Lue vaeltajan matkavakuutuksesta lisää täällä »

Entä työskenteletkö ulkoilmatyössä tai harrastatko ulkoilua ja retkeilyä alueilla, jonne ammattiavun saaminen voi kestää pitkään? Tutustu National Outdoor Leadership Schoolin Wilderness First Responder (WFR) kursseihin!

 

Puhelin vaelluksella
Puhelin on jokaisen retken ja vaelluksen turvallisuustekijä.

 

Muista tämä: Älä koskaan lähde luontoon ilman puhelinta!

Vaikka monet sanovat, ettei puhelinta tarvitse metsässä, kännykkä on AINA turvallisuustekijä.

Älä siis lähde luontoon ilman että sinut voidaan saada kiinni. Puhelimen voi halutessaan laittaa tietyksi ajaksi lentokonetilaan (mikä myös säästää akkua), jolloin voit olla “tavoittamattomissa” sen aikaa, kun haluat.

Lataa puhelimeen ilmainen 112-sovellus

Muista kertoa läheisille, missä vaellat ja milloin aiot palata. Vaikka mitään sen suurempaa ei sattuisi, nilkka voi nyrjähtää hyvinkin helposti tai vaikka vatsatauti yllättää. Ja tällöin haluat varmasti soittaa apua.

Puhelimeen kannattaa myös ladata ilmainen 112-sovellus, jonka avulla saat tietoosi sijaintisi koordinaatit.

Turvallisia retkiä ja vaelluksia!

 

Retkeilijän ensiapupakkaus

Liityt samalla KAUKOKAIPUUn sisäpiiriin.
Voit poistua listalta koska tahansa.

Kun hankit retkeilyvarusteita boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa.

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center