Parhaat Netflix-sarjat kaamoksen selättämiseksi

Kaamos on alkanut pohjoisessa, ja eteläisessä Suomessa on vähintäänkin yhtä pimeää (lumesta ei nimittäin ole näillä leveysasteilla vielä tietoakaan!). Märkä maisema imee itseensä kaiken valon, eikä ulos huvita mennä: lumen sijaan sataa räntää. Joten, tässä omat Netflix-suositukset iltojen ja viikonloppujen iloksi!

Mitä katsoa Netflixistä? Netflix on täynnä hyviä sarjoja, joiden avulla selättää vuoden pimeimmän ajanjakson. Vaikka katson sarjoja ja dokumentteja myös muista kanavista, kuten esimerkiksi Yle Areenasta ja HBO:lta, jaan tässä artikkelissa Netflixin suosituimmat sarjat omalta kotisohvalta arvosteltuina. Palataan siis muiden kanavien tarjontaan ja elokuviin toisessa jutussa.

Tässä siis omat Netflix-sarjat TOP 19. Järjestyksessä ne eivät kuitenkaan ole, vaikka tämän hetken paras Netflix-sarja onkin mielestäni vaikuttava ja spektaakkelimainen Our Planet. Olen myös pyrkinyt nostamaan joukkoon sellaisiakin sarjoja, jotka eivät vielä ole saavuttaneet kulttiaseman mainetta, mutta jotka ovat tehneet minuun vaikutuksen. Toivottavasti näistä löytyy hyviä vinkkejä popcornien seuraksi.

*

1. Paras Netflix-sarja: Our Planet – Uskomaton planeettamme

Parhaat Netflix-sarjat -listaus alkaa visuaalisesti vahvalla dokumenttisarjalla, joka vie katsojan planeettamme luonnonihmeiden äärelle ja näyttää, kuinka ilmastonmuutos vaikuttaa kaikkiin eläviin olentoihin. Spektaakkelimainen Our Planet yhdistettynä Sir David Attenboroughin tuttuun ääneen ansaitsee ykkössijan omalla Netflix-sarjat listauksellani.

Vinkki: Katso myös Our Planet – Uskomaton planeettamme: Kulissien takana -jakso.

 

parhaat netflix sarjat

 

2. The Queen’s Gambit

Ennätyksiä rikkonut The Queen’s Gambit on seitsenosainen Netflix-minisarja, joka seuraa orvon shakkineron kasvua pienestä tytöstä maailman parhaaksi shakin pelaajaksi. Minisarja on visuaalisesti aivan mieletön, tarinaltaan koskettava ja toisaalta myös varsin surullinen. Voimakas! (Olen katsonut tämän jo kahdesti.)

 

parhaat netflx sarjat

 

3. AWAY

Planeetat, tähdet ja avaruus ovat kiehtoneet minua lapsesta asti. Muistan edelleen, miten ylpeä olin itsestäni, kun sain yläasteella Apollo 13 -tutkielmastani arvosanaksi täyden kympin. AWAY on kehuja kerännyt Netflix-sarja sekä riipaiseva kertomus siitä, miltä tuntuu olla erossa rakkaimmistaan kolmen vuoden ajan. Mutta pääseekö miehistö Marsiin, ja mitä kamalaa matkan aikana tapahtuu?

Varoitus: tätä on lähes mahdoton jättää kesken.

 

Away netflix

 

4. Outlander

Netflix-ikisuosikki, Outlander on kaunis ja puhutteleva rakkaustarina/aikamatka Skotlannin upeisiin luontokohteisiin. Kyllä, katsoin tämän ihan vasta. Tällä hetkellä mieltä hiertää myös kysymys, milloin pääsen matkustamaan sarjan upeisiin maisemiin?

 

Outlander

 

5. Chef’s table

Chef’s table on Netflixin alkuperäissarja, jota ei voi rinnastaa yhteenkään kokkiohjelmaan tai aiemmin julkaistuun ruokapoliittiseen sarjaan. Jokainen jakso kertoo yhden kokin tarinan ja matkan maailmankuulujen keittiömestareiden listalle. Onnistuminen on vaatinut monilta valtavia uhrauksia. Jokainen jakso inspiroi ja saa katsojan hyvin erityisellä tavalla uskomaan itseensä: Kaikki on mahdollista. Mitä tahansa voi tapahtua.

Kuusi kautta takana, eikä yksikään jakso ole pettänyt. Vahva suositus!

Ps. Myös jälkiruokafaneille löytyy omat jaksonsa.

 

Netflix sarja

 

6. Sorjonen

Kari Sorjonen aloittaa työt paikallisen poliisin vakavien rikosten erikoisyksikössä (VARE), ja huomaa pian tutkivansa mitä oudoimpia tapahtumia. Ville Virtasen roolisuoritus on yhtä upea kuin koko kehuttu tuotanto. Odotan kärsimättömästi sarjan pohjalta kuvattavaa elokuvaa.

Ei siis ihme, Sorjonen on Suomen menestyneimpiä ulkomailla esitettyjä poliisisarjoja.

 

Sorjonen netflix

 

7. Virgin River

Upeissa vuoristomaisemissa, kirkkaan Virgin Riven varrella sattuu ja tapahtuu, myös rakastuu. Tuskin olen ainoa, joka haaveilee elämästä vastaavassa paikassa tämän sarjan katsottuaan. Virgin Riverin Netflixin kolmatta tuotantokautta odotellessa!

 

Virgin River

 

8. Killing Eve

Grammy-palkittu Jodie Comer tekee elämänsä roolin, joka naurattaa, ihastuttaa ja saa muutenkin aikaan uskomattoman laajan kirjon erilaisia tunteita. Vaikka en seuraa muotia, on todettava, että design-vaatteisiin mieltynyt sarjamurhaaja saa myös vaateteollisuuden näyttämään kiinnostavalta. Kuka nämä kaikki vaatteet on suunnitellut? Mistä hatut ovat peräisin? Ja mikä tekee ihmisestä murhaajan?

Sekä ennen kaikkea: voiko Killing Even murhaajaa todella rakastaa?

 

Killing Eve

 

9. VIKINGS

Mielipuolisen hienot musiikkivalinnat ja sarjan tunnelmallinen värimäärittely vievät katsojan aikaan, jonka olisi salaa toivonut voivansa kokea. Myös castingit on toteutettu todella onnistuneesta; kuka ei rakastaisi Lagerthaa, kenen polvet eivät notkahtaisi viikinkien vartaloiden ja asujen edessä. Enkä todellakaan puhu pelkistä miehistä. Vikings on huikea, vaikka sen loppu on minulle edelleenkin pieni shokki.

 

Netflix-sarja

 

10. KAIKKI SYNNIT

Millaista Oulun lähettyvillä sijaitsevan Varjakan kylässä on elää lestadiolaisten keskuudessa? Kuka saa uskoa ja mihin, ja voiko rakkaus todella voittaa vaiko tehdä kaikesta entistä turmiollisempaa? Silmiä avaava Kaikki synnit kertoo tarinan, joka on meistä monelle vielä kovin vieras. Katsokaa. Ja oppikaa.

 

Kaikki synnit

 

11. UNORTHODOX

Toinen uskonnollisten kysymysten äärellä esitelmöivä sarja, Unorthodox, kertoo koskettavalla tavalla, miten jokaisen ihmisen pitäisi seurata unelmiaan – ja vähät välittää muiden mielipiteistä. Neliosaisen minisarjan ahmii hetkessä, katsoin kaikki jaksot yhden päivän aikana. (Pisteet myös iki-ihanasta Berliinistä).

Myös sarjan making of -jakso kannattaa katsoa.

 

Unorthodox

 

12. Tuntematon sotilas

Väinö Linnan klassikkoromaaniin perustuva Tuntematon sotilas on Aku Louhimiehen ohjaama Netflix-minisarja, joka on valkokankaalla esitettyä versiota tuhdimpi. Viisi tunnin mittaista jaksoa hujahtavat hetkessä. Rooleihin on valittu Suomen kärkinäyttelijöitä, joista rääväsuinen Rokka on oma suosikkini, tottakai.

Tuntematon sotilas -elokuvan virallisen elokuvajulisteen kuvannut hyvä ystäväni Tommi Hynynen siirtyi meidän kaikkien suruksemme muutama viikko sitten ajasta ikuisuuteen – ajamaan veneellään plaanissa kohti ikuista auringonnousua. Lepää rauhassa, Tommi. Vielä me kalastetaan yhdessä isoja taimenia.

 

Netflix sarja

 

13. Unsolved Mysteries

Netflixin uudelleennostama Yhdysvaltalainen kulttisarja, Unsolved Mysteries, pohtii mysteerisiä kuolemia ja jopa UFOjen kohtaamisia. Todellisuuden tulkinta jää katsojan varaan.

 

unsolved-mysteries-streaming

 

14. The Witcher

The Witcher on saattaa olla juuri sitä, mitä elämänsä tyhjää aukkoa paikkaavat Game of Thrones -fanit ovat etsineet. Netflix-sarja on saanut sen verran valtavan suosion, että tarinalle povataan toista kautta.

 

netflix

 

15. Star Trek: Discovery

Star Trek-fanien odotus palkittiin, kun Netflix julkaisi viime vuonna oman Star Trek -alkuperäissarjan, Star Treks Discovery. Sarja sijoittuu aikaan ennen Starship Enterprisea ja on täynnä Roddenberry-hahmoja. Star Trek Discovery on myös alkuperäistä sarjaa synkempi katsaus avaruuden kartoittamiseen.

 

start trek the discovery

 

16. Stranger Things

Stranger Thigs on kiehtova scifisarja täynnä 1980 -luvun popkulttuuria. Nuorten näyttelijäsuoritukset ovat aivan omaa luokkaansa, ja esimerkiksi sarjan päähenkilö, Millie Bobby Brown, on jo nähty Sherlock Holmesin pikkusiskona elokuvassa Enola Holmes (joka on muuten aivan loistava!).

Sarja on saanut paljon vaikutteita Steven Spielbergin, John Carpenterin ja Stephen Kingin töistä. Tarina sijoittuu pikkukaupunkiin, johon liittyy ystäväjoukko, kadonnut henkilö ja toiseen ulottuvuuteen kuljettava tiedelaboratorio.

 

Stranger_Things_logo

 

17. The Crown

The Crown on noin 111 miljoonan euron budjetillaan yksi kaikkien aikojen kalleimmista TV-sarjoista. Upeissa puitteissa kuvattu sarja käsittelee maailman tunnetuinta kuninkaallista perhettä, eli Iso-Britannian kuninkaallisia. Sarjan on sanottu paikkavaan suositun Netflix-sarja Downtown Abbeytä. Tämä on itselläni vielä kesken, mutta sarja todella on katsomisen arvoinen.

 

The_crown_logo2

 

17. The Story of Diana

Muistan edelleen sen päivän, kun luin teksti-tv:stä Dianan traagisesta kuolemasta. The Story of Diana on koskettava kuvaus oman aikansa maailman suosituimman ja tunnetuimman naisen elämästä – monien esikuvasta ja naisesta, joka oli miljoonien rakastama mutta salaisuuksien riivaama.

Päällimäisinä ajatuksina mielessä kimpoilevat kysymykset siitä, miten kuningasperheen elämä voikaan olla julmaa ja miten surullista toisen ihmisten pettäminen on.

 

 

netflix sarja

 

18. SUITS

Tyylikkäitä pukuja ja mekkoja, draamaa, New Yorkin maisemia, lakinaisia ja lakimiehiä sekä lain kiertämistä, manipulointia, vääntämistä ja lähes kaikesta selviämistä. SUITS imaisi mukaansa hetkessä ja loppui kaikkien kausienkin jälkeen liian aikaisin.

 

suits

 

19. IVALO

Lapin erämaita, moottorikelkkoja ja kiihtyvällä vauhdilla leviävä Jemenin virus. Suomen kaikkien aikojen kallein sarja on huikea, niin juonellisesti kuin upean näyttelijäkaartinsa puolesta.
IVALO sarja

 

Mikä on sinun mielestäsi paras Netflix-sarja? Kerro kommentilla ja jätä vinkkisi myös muiden iloksi.