My Octopus Teacher saa itkemään – ja rakastumaan mustekalaan

HS Tiede kirjoittaa: “On erikoista, että tursaat joutuvat parittelemaan lähikontaktissa, vaikka ne ovat hyvin epäsosiaalisia eläimiä ja lähinnä vihaavat toisiaan.” Craig Foster todistaa aivan muuta.

My Octopus Teacher -dokumentti. Luontodokumentit ovat tunteellisia, se on yleisesti tiedossa. Mutta siitäkin huolimatta My Octopus Teacher ylittää rajan, joka saa katsomaan maailmaa, omaa peilikuvaansa ja mustekalaa aivan uusin silmin.

Toipuakseen työuupumuksesta kuvaaja ja dokumentintekijä Craig Foster palaa rakkaan sukellusharrastuksensa pariin. Uudella “paranemisen planeetallaan”, eli meressä, mies sukeltaa yksin – aina siihen hetkeen asti, kun hän tapaa pienen mustekalan.

Molemmat kiinnostuvat toisistaan; alkaa päivittäisten sukellusten sarja, joka lopulta johtaa ihmisen ja nilviäisen ystävyyteen. Itkuaan joutuu pidättelemään pitkään, kunnes ei enää pysty. Suolaiset kyyneleet valuvat valtoimenaan poskipäillä. Ne muistuttavat myös omasta historiastamme: meissä jokaisessa elää meren perintö, sillä kauan ennen verta suonissamme virtasi suolainen vesi. Maailma on syntynyt suolasta. Me kaikki olemme syntyneen suolasta; punaisia verisoluja edelsi ryömimällä mereltä maalle toteutettu rantautuminen, josta alkoi ihmisen evoluutio.

Meri kuitenkin on ollut, on, ja tulee toivottavasti aina olemaan mustekalan koti, ellemme onnistu pilaamaan arvokasta alkukotiamme.

 

My Octopus Teacher on rakkaustarina, joka jokaisen tulisi nähdä.

My Octopus Teacher on rakkaustarina, joka jokaisen tulisi nähdä

My Octopus Teacher on rakkaustarina, joka jokaisen tulisi nähdä. Ei pelkästään IMDB:n loistavien arviointien perusteella vaan siksi, että se myös opettaa meille paljon itsestämme.

Pippa Ehrlichin ja James Reedin ohjaama luontodokumentti kuvaa Länsi-Kapin rannikkoa, ihmisiltä salattua maailmaa. Kahdeksan vuotta kestänyt dokumenttiprojekti kertoo myös Fosterin matkasta ihmisenä sekä siitä, miten hän alkaa nähdä erojen sijaan samankaltaisuuksia ihmisen ja mustekalan välillä.

My Octopus Teacher ansaitsi kuluvana vuonna kahdeksan nominaatiota tunnetuilla Jackson Wild Media Award -elokuvafestivaaleilla, joilla se myös palkittiin parhaana Grand Teton -voittajana. Elokuva voitti myös Best Feature -palkinnon EarthX-gaalassa.

Luontodokumentti on nähtävissä Netflixin suoratoistopalvelussa. Katso se, ja rakastu sekä mustekalaan että uudelleen itseesi.

 

My Octopus Teacher

 

Mikäli luontodokumentit kiinnostavat, kurkkaa Dokumentit-arkistosta myös muutama muu suositus. Kirjavinkit löydät KAUKOKAIPUUn Eräkirjastosta.

Talviretkeilijän opas

Talviretkeilijän opas tarjoaa Jouni Laaksosen vuosikymmenien kokemukseen perustuvat vinkit helpoista päivä- ja perheretkistä vaativiin talvivaelluksiin. Näillä ohjeilla nuotio syttyy lumihangenkin keskellä ja telttailu on turvallista myös silloin, kun mittari on miinuksella.

Osta tarjoushintaan!
Uutta vuoteen 2023

Haaveiletko retkeilytoimittajan ammatista?

Aloita vuosi 2023 inspiroitumalla luonnosta ja lähde sanojentäyteiselle neulaspolulle kohti luontokirjoittajan unelmiasi! Eräkirjailija, retkeilytoimittaja ja luontokuvaaja Monni Himarin verkkokurssi soveltuu kaikille, jotka haluavat syventää luonnon kuvailua ja maalata sanat maisemiksi.

Ilmoittaudu

UUTISKIRJE

Monni Himari

KAUKOKAIPUU-matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.

Näillä preseteillä käsittelen kaikki blogin valokuvat.

Privacy Preference Center