My Octopus Teacher saa itkemään – ja rakastumaan mustekalaan

HS Tiede kirjoittaa: “On erikoista, että tursaat joutuvat parittelemaan lähikontaktissa, vaikka ne ovat hyvin epäsosiaalisia eläimiä ja lähinnä vihaavat toisiaan.” Craig Foster todistaa aivan muuta.

My Octopus Teacher -dokumentti. Luontodokumentit ovat tunteellisia, se on yleisesti tiedossa. Mutta siitäkin huolimatta My Octopus Teacher ylittää rajan, joka saa katsomaan maailmaa, omaa peilikuvaansa ja mustekalaa aivan uusin silmin.

Toipuakseen työuupumuksesta kuvaaja ja dokumentintekijä Craig Foster palaa rakkaan sukellusharrastuksensa pariin. Uudella “paranemisen planeetallaan”, eli meressä, mies sukeltaa yksin – aina siihen hetkeen asti, kun hän tapaa pienen mustekalan.

Molemmat kiinnostuvat toisistaan; alkaa päivittäisten sukellusten sarja, joka lopulta johtaa ihmisen ja nilviäisen ystävyyteen. Itkuaan joutuu pidättelemään pitkään, kunnes ei enää pysty. Suolaiset kyyneleet valuvat valtoimenaan poskipäillä. Ne muistuttavat myös omasta historiastamme: meissä jokaisessa elää meren perintö, sillä kauan ennen verta suonissamme virtasi suolainen vesi. Maailma on syntynyt suolasta. Me kaikki olemme syntyneen suolasta; punaisia verisoluja edelsi ryömimällä mereltä maalle toteutettu rantautuminen, josta alkoi ihmisen evoluutio.

Meri kuitenkin on ollut, on, ja tulee toivottavasti aina olemaan mustekalan koti, ellemme onnistu pilaamaan arvokasta alkukotiamme.

 

My Octopus Teacher on rakkaustarina, joka jokaisen tulisi nähdä.

My Octopus Teacher on rakkaustarina, joka jokaisen tulisi nähdä

My Octopus Teacher on rakkaustarina, joka jokaisen tulisi nähdä. Ei pelkästään IMDB:n loistavien arviointien perusteella vaan siksi, että se myös opettaa meille paljon itsestämme.

Pippa Ehrlichin ja James Reedin ohjaama luontodokumentti kuvaa Länsi-Kapin rannikkoa, ihmisiltä salattua maailmaa. Kahdeksan vuotta kestänyt dokumenttiprojekti kertoo myös Fosterin matkasta ihmisenä sekä siitä, miten hän alkaa nähdä erojen sijaan samankaltaisuuksia ihmisen ja mustekalan välillä.

My Octopus Teacher ansaitsi kuluvana vuonna kahdeksan nominaatiota tunnetuilla Jackson Wild Media Award -elokuvafestivaaleilla, joilla se myös palkittiin parhaana Grand Teton -voittajana. Elokuva voitti myös Best Feature -palkinnon EarthX-gaalassa.

Luontodokumentti on nähtävissä Netflixin suoratoistopalvelussa. Katso se, ja rakastu sekä mustekalaan että uudelleen itseesi.

 

My Octopus Teacher

 

Mikäli luontodokumentit kiinnostavat, kurkkaa Dokumentit-arkistosta myös muutama muu suositus. Kirjavinkit löydät KAUKOKAIPUUn Eräkirjastosta.

Parhaat ja ajankohtaiset nostot kerran kuukaudessa

Miltä kuulostaisi kahvitauko kerran kuussa kiinnostavien matkajuttujen äärellä? KAUKOKAIPUUn uutiskirje nivoo yhteen ajankohtaiset artikkelit sekä helmiä arkistojen kätköistä.

Tilaamalla uutiskirjeen 19.10.2020 mennessä osallistut kokoaikaisen messulipun arvontaan (arvo 17€) virtuaalisille Helsingin Kirjamessuille! Messulippuja on jaossa 7 kappaletta ja ne arvotaan kaikkien uutiskirjeen tilanneiden kesken. Voittajat saavat tiedon sähköpostitse 20.10.2020.

Privacy Preference Center