Lue tämä kirja! Kaukokaipuun Parhaat kirjat -kokoomasivu nivoo yhteen toimittajan, kirjailijan ja valokuvaajan suosikkiteokset ja kevyet kirja-arvostelut.

Tervetuloa Kaukokaipuun Eräkirjastoon! Täällä pääset tutustumaan kirjahyllyyni, jonka niteitä olen alkanut pikkuhiljaa julkaisemaan niin blogin puolella kuin uudella Kannosta kanteen -kirjatililläni Instagramissa.

Eräkirjastosta löydät vinkkejä historia-, tiede- ja tietokirjojen, luontoaiheisten teosten sekä kaunokirjallisuuden pariin. Mukaan mahtuu myös valikoituja runoteoksia sekä ruokakirjoja, jotka käsittelevät omavaraisuutta ja viljelyä. Lisäksi nostan arvostelujen joukkoon myös kuuntelemiani äänikirjoja, jotka mielestäni ansaitsevat tulla vinkatuiksi painettujen teosten ohella.

Toivottavasti näistä vinkeistä löytyy lukuinspiraatiota pimenevien syysiltojen ratoksi!

 

Sohvan nurkasta peiton alta,
Monni

Tietokirjallisuus

Erakot – Omintakeisten suomalaisten elämäntarinoita

Viihdyttävät, tarinalliset tietokirjat ovat suosikkejani. Luen niitä kaikkein eniten. Erakkolegendoista nykyerakkojen maailmaan johdattava teos on hyvin kasattu tietokirja, joka onnistuu tavoitteissaan: se ei yritä mennä liian syvälle vaan antaa tilaa tarinoiden ihmisille. Kirja myös todella osuu aikaansa; tutkijana työskentelevän Peltosen ’Erakot’ on julkaistu kuin tilauksesta tähän maailman aikaan koronan eristettyä meidät normaalista elämästä ja päivittäisestä kanssakäymisestä.


Lue kirja-arvostelu
Kaunokirjallisuus

Pienen hauen pyydystys

”Jängillä vaeltaa tieteelle tuntemattomia olioita kuin ammoin käynnistettyjä koneita, joita kukaan ei osaa sammuttaa. Keittiöön murtautuu peikko, joka syö eilen tehdyn nakkikeiton. Vuosisatoja vanha riivaaja löytää uuden kodin kunnanjohtajasta. Ja lammessa keskellä suota asuu hauki, josta riippuu kaikki.”

Jos minulta kysytään, puhekieli sopii harvoin muihin kuin omaelämäkerrallisiin true crime -teoksiin mutta mitä vielä: Pienen hauen pyydystys taitaa myös Lapin jänkhän, ja pitkät keskustelut tekevät pohjoiseen sijoittuvalle tarinalle pelkästään oikeutta.


Lue kirja-arvostelu
Kaunokirjallisuus

Erältä, eräistä

-- Himari myös onnistui teksteissä ihan hyvin, vaikka välillä maalaakin kuuta taivaalta. Hän on horoskoopiltaan rapu, jonka nouseva merkkikin on rapu. Ja sen kyllä huomaa: ravut, etenkin tupla-ravut, ovat usein aivan liian tunteellisia rypien itsesäälissä ja piehtaroiden menneisyydessä, kunnes viimein älyävät kovettaa kuorensa, eivätkä sen jälkeen välitä enää mistään. Etenkään ikävistä ihmisistä.

Himarin kirja on kaunis mutta järkyttävän iso ja painava, aivan hirveä kantaa mukana.


Lue kirja-arvosteluTilaa kirja
Kaunokirjallisuus

Pyrstö - tiedän, miksi siivekäs valas laulaa

Teos on samaan aikaan tarkka ja tieteellinen sekä yksi hienoimmista mielikuvituksen taidonnäytteistä, jossa myös kommentoidaan onnistuneesti merikirjallisuuden klassikkoja Moby Dickistä Joonan ja Pinokkion seikkailuihin.

Riehakas huumori, äkkiväärät juonenkäänteet sekä hullun nurinkurinen tarina pitävät otteessaan, eikä lukemisessa harmita muu kuin se että viimeinen sivu tuli vastaan.


Lue kirja-arvostelu
Tietokirjallisuus

Sää joka muutti maailmaa

Vaikka Homo sapiens kuinka yrittää olla maailman herra, se ei siihen kykene. Onneksi, sillä uskon itse, että luonto lopulta hoitaa tilanteen kuin tilanteen — etenkin ne, jotka me olemme teoillamme munanneet.

Kirja on ansainnut vakipaikan hyllystäni.


Lue kirja-arvostelu
Elämäkerta

Pentti Linkola - ihminen ja legenda

Rakastan tarinallisia tietokirjoja. Rakastan luontoa. Rakastan lintuja. Linkolan järkyttävimpiäkin lausahduksia, sillä olen hänen kanssaan yhtä mieltä monesta. Ja jos minulta kysytään, olen varma, että luonto tuhoaa ihmisen ennen kuin ihminen ehtii lopullisesti tuhota luonnon. Jaksan tottakai uskoa osan ihmisistä hyvyyteen ja luonnonsuojelun voimaan, mutta aina lopulta paha saa palkkansa. Tässä tapauksessa Homo sapiens.


Lue kirja-arvostelu
Tietokirjallisuus

Kevytretkeilijän opas

Vaikka saaga 2020 on vasta aluillaan, Kevytretkeilijän opas on takuulla yksi vuosikymmenen kiinnostavimmista retkeilykirjoista. Selkeiden, hyvin kirjoitettujen ja informatiivisten mutta ei lainkaan puisevien tekstien ansiosta huomasin istuneeni kirjan parissa yhtä soittoa neljä tuntia. Aika katosi kuin kevyesti etenevä eränkävijä aavan tunturinummen horisonttiin, jonka yötön yö on taas tänäkin vuonna valaissut.


Lue kirja-arvostelu
Elämäkerta

The Earth Moved

Muistan, kuinka vuoden 2018 maaliskuussa luin tätä kirjaa Kyangin Gompan kylässä Nepalissa, Langtangin vaelluksen päätekohteessa. Olin henkisesti ja fyysisesti aivan loppu, minkä lisäksi omaa pahaa oloa maksimoivat kerta toisensa jälkeen epäonnistuneet puhelinsoitot, joilla yritimme tavoittaa mediheliä hakemaan vuoristotaudista epäiltyä, todella heikossa kunnossa olevaa vaeltajaa.


Lue kirja-arvostelu
Tietokirjallisuus

Pakkasen valtakunta

Me suomalaiset tuskin puhumme mistään muusta yhtä innokkaasti kuin säästä, minkä vuosi voin lämpimästi suositella tätä tietokirjaa aivan kaikille.

Ruijassa lähtöisin oleva tiedetoimittaja Bjørn Vassnes käy teoksessaan läpi veden monet jäiset muodot sekä sen, miten pakkasen valtakunta on muovannut maailmaa kautta aikojen. Mutta mitä tapahtuu sen jälkeen, kun jäätä ei enää synny?


Lue kirja-arvostelu