Eräkirjaston parhaat kirjat: Kirja-arvostelut

Lue tämä kirja! KAUKOKAIPUUn Parhaat kirjat -kokoomasivu nivoo yhteen toimittajan, kirjailijan ja valokuvaajan suosikkiteokset ja kevyet kirja-arvostelut.

Tervetuloa KAUKOKAIPUUn Eräkirjastoon! Täällä pääset tutustumaan kirjahyllyyni, jonka niteitä olen alkanut pikkuhiljaa julkaisemaan niin blogin puolella kuin uudella Kannosta kanteen -kirjatililläni Instagramissa.

Kurkkaa suosikkini Viiden vuodan päiväkirja ja osta omaksi vaikka lukumietteiden ylläpitämiseen!

Eräkirjastosta löydät vinkkejä historia-, tiede- ja tietokirjojen, luontoaiheisten teosten sekä kaunokirjallisuuden pariin. Mukaan mahtuu myös valikoituja runoteoksia sekä ruokakirjoja, jotka käsittelevät omavaraisuutta ja viljelyä. Lisäksi nostan arvostelujen joukkoon myös kuuntelemiani äänikirjoja*, jotka mielestäni ansaitsevat tulla vinkatuiksi painettujen teosten ohella.

Kokeile BookBeatia maksutta 14 päivän ajan: Tämän linkin kautta* pääset testaamaan BookBeat-Premiumia maksutta, jos et ole kokeillut BookBeatia aiemmin, ja voit kuunnella ja lukea niin paljon kirjoja kuin haluat kokeilujakson aikana! Etu koskee uusia käyttäjiä.

Mikäli olet kiinnostunut kantaa ottavista luontodokumenteista, kurkkaa myös Dokumentit-kategoriaan. Sieltä löytyvät artikkelit muun muassa Tracks-elokuvasta ja Before The Flood -dokumentista.

Sivu sisältää yhteistyökumppaneiden linkkejä, jotka on merkitty tähdellä (*). Saan myynneistä pienen provision, mutta sinä et silti maksa tuotteesta yhtään enempää. Kiitos, että tuet Kaukokaipuun toimintaa.


Luontoaiheiset kirjat

Forsberg Pepe, Sorsa Mikko: Kansallispuistot tutuiksi Suomi
Kemppinen Kullervo: Lumikuru
Kesäläinen Tuomo: Suomen kauneimmat luontokohteet
Luhta Vesa, Riikonen Matti: Lumottu Inarin Lappi

Retkeilyaiheiset kirjat ja oppaat

Ahonen Harri: Pohjois-Skandinavian vaellusreitit
Ahohen Harri, Ala-Tala Aada: Pyhän Olavin retkeilyreitit
Aulio Olli: Suuri retkeilykirja
Ekholm Staffan, Lamminpää Mikko: Tunturivaellus
Hentman Raija: Etelä-Suomen retkeilyopas 1
Hentman Raija: Etelä-Suomen retkeilyopas 2
Joel Ahola: Vaellus Suomessa
Jokinen Pauli: Sunnuntaikävelyllä sotien ajan Helsingissä
Kalvø Are: Helvetillinen vaelluskirja
Koli Antti: Bussikortilla luontoon
Laaksonen Jouni: Pohjois-Suomen vaellusreitit
Madventures Suomi
Meyer Kathleen: How to Shit in the Woods
Määttä Ossi: Kevytretkeilijän opas
Palonen Minna: Tassua toisen eteen (koiran kanssa retkeily)
Retkipaikka: Uudistettu painos
Retkipaikka: Uudet seikkailut
Retkipaikka: Seikkailuja kauneimmissa maisemissa
Viitanen Heikki: Eränkävijän opas

Turvallisuus

Kiwanuka Olivia: Vaeltajan lääkintäopas

Retkiruokaa

Kantojärvi Piritta: Viiden tähden vaellus
Tornblad Eric: Nuotioruokaa
Tornblad Eric: Vaellusruokaa
Tornblad Eric: Kuivaa ruokaa
Turunen Merja, Soininen Kati: Retkeily ja keräily

Kalastus

Maailman kalat
Pohjolan kalat värikuvina
What evolution is?
Merikalat ja kalastus
Jokamiehen kalakirja
Sisävesien kalat ja kalastus
Jos hyönteiset katoavat
Veikko Rissanen : Tuulasyöt
Helen Macdonald : H niin kuin haukka
Annikki Kariniemi-Willamo : Murros

Kaunokirjallisuus

Kirjeitä suolavuonolta

“Kirjeitä Suolavuonolta on runollinen romaani syyllisyydestä, riippuvuudesta ja hiljaisuuden kaipuusta. Samalla se on rakkaustarina, joka todistaa kuinka maapallo on kutistunut ja ihmisen kotimaa laajentunut koko maailmaksi.”

Norjan vuonomaisemiin sijoittuva kertomus hiljaisuudesta ja kahden (tai oikeastaan yhden) miehen kirjeenvaihdosta on jotain aivan ihmeellistä.

Hieman vierastin kirjeitä alkuun (mutta vain siksi etten ole lukenut vastaavaa), kunnes huomasin vajonneeni niiden hurmaavaan maailmaan. Ajoittain tuntui, kuin olisin lukenut jotain sellaista, mitä minun ei olisi pitänyt nähdä. Sigvaldin herkät, humoristiset ja äkkiväärät kirjoitukset naurattivat, ihastuttivat ja välillä jopa ärsyttivät, mikä kertoo siitä, että kirja todella nostaa tunteita pintaan.

Myös luonnon kuvailu on omaa luokkaansa.


Lue kirja-arvostelu
Lue myös

Mistä löytyvät maailman kauneimmat kirjastot?

Lue lisää
Tietokirjallisuus

Suomen autiotuvat – kämpät ja kammit saaristosta tuntureille

JOEL AHOLA on käynyt yli 650 kotimaisella autiotuvalla, ja JOUNI LAAKSONEN koluaa Kainuusta käsin etenkin pohjoisen erämaiden ja vanhojen metsien kämppätarjontaa. Yhteisestä harrastuksesta ja intohimosta syntyneestä Retkeilijän autiotuvat – tiedot, taustat, tunnelmat (2012) -teoksesta on juuri julkaistu niin sanotusti päivitetty versio, Suomen autiotuvat – kämpät ja kammit saaristosta tuntureille.

Kirja esittelee yli 500 yöpymiskelpoista kämppää ja kammia tarinoineen ja taustoineen: suurin osa tuvista kun on alun perin rakennettu muuta kuin retkeilyä varten – palovartijan asumukseksi, kultakämpäksi, niittoväen suojaksi, rajavartijoiden partiomajaksi, savottakämpän saunaksi, kalakämpäksi tai metsänvartijatilaksi.


Lue kirja-arvostelu
Kaunokirjallisuus

Pienen hauen pyydystys

”Jängillä vaeltaa tieteelle tuntemattomia olioita kuin ammoin käynnistettyjä koneita, joita kukaan ei osaa sammuttaa. Keittiöön murtautuu peikko, joka syö eilen tehdyn nakkikeiton. Vuosisatoja vanha riivaaja löytää uuden kodin kunnanjohtajasta. Ja lammessa keskellä suota asuu hauki, josta riippuu kaikki.”

Jos minulta kysytään, puhekieli sopii harvoin muihin kuin omaelämäkerrallisiin true crime -teoksiin mutta mitä vielä: Pienen hauen pyydystys taitaa myös Lapin jänkhän, ja pitkät keskustelut tekevät pohjoiseen sijoittuvalle tarinalle pelkästään oikeutta.


Lue kirja-arvostelu
Tietokirjallisuus

Erakot – Omintakeisten suomalaisten elämäntarinoita

Viihdyttävät, tarinalliset tietokirjat ovat suosikkejani. Luen niitä kaikkein eniten. Erakkolegendoista nykyerakkojen maailmaan johdattava teos on hyvin kasattu tietokirja, joka onnistuu tavoitteissaan: se ei yritä mennä liian syvälle vaan antaa tilaa tarinoiden ihmisille.

Kirja myös todella osuu aikaansa; tutkijana työskentelevän Peltosen ’Erakot’ on julkaistu kuin tilauksesta tähän maailman aikaan koronan eristettyä meidät normaalista elämästä ja päivittäisestä kanssakäymisestä.


Lue kirja-arvostelu
Kaunokirjallisuus

Pyrstö - tiedän, miksi siivekäs valas laulaa

Teos on samaan aikaan tarkka ja tieteellinen sekä yksi hienoimmista mielikuvituksen taidonnäytteistä, jossa myös kommentoidaan onnistuneesti merikirjallisuuden klassikkoja Moby Dickistä Joonan ja Pinokkion seikkailuihin.

Riehakas huumori, äkkiväärät juonenkäänteet sekä hullun nurinkurinen tarina pitävät otteessaan, eikä lukemisessa harmita muu kuin se että viimeinen sivu tuli vastaan.


Lue kirja-arvostelu
Kaunokirjallisuus

Erältä, eräistä

-- Himari myös onnistui teksteissä ihan hyvin, vaikka välillä maalaakin kuuta taivaalta. Hän on horoskoopiltaan rapu, jonka nouseva merkkikin on rapu. Ja sen kyllä huomaa: ravut, etenkin tupla-ravut, ovat usein aivan liian tunteellisia rypien itsesäälissä ja piehtaroiden menneisyydessä, kunnes viimein älyävät kovettaa kuorensa, eivätkä sen jälkeen välitä enää mistään. Etenkään ikävistä ihmisistä.

Himarin kirja on kaunis mutta järkyttävän iso ja painava, aivan hirveä kantaa mukana.


Lue kirja-arvosteluTilaa kirja
Elämäkerta

Pentti Linkola - ihminen ja legenda

Rakastan tarinallisia tietokirjoja. Rakastan luontoa. Rakastan lintuja. Linkolan järkyttävimpiäkin lausahduksia, sillä olen hänen kanssaan yhtä mieltä monesta. Ja jos minulta kysytään, olen varma, että luonto tuhoaa ihmisen ennen kuin ihminen ehtii lopullisesti tuhota luonnon. Jaksan tottakai uskoa osan ihmisistä hyvyyteen ja luonnonsuojelun voimaan, mutta aina lopulta paha saa palkkansa. Tässä tapauksessa Homo sapiens.


Lue kirja-arvostelu
Tietokirjallisuus

Sää joka muutti maailmaa

Vaikka Homo sapiens kuinka yrittää olla maailman herra, se ei siihen kykene. Onneksi, sillä uskon itse, että luonto lopulta hoitaa tilanteen kuin tilanteen — etenkin ne, jotka me olemme teoillamme munanneet.

Kirja on ansainnut vakipaikan hyllystäni.


Lue kirja-arvostelu
Elämäkerta

The Earth Moved

Muistan, kuinka vuoden 2018 maaliskuussa luin tätä kirjaa Kyangin Gompan kylässä Nepalissa, Langtangin vaelluksen päätekohteessa. Olin henkisesti ja fyysisesti aivan loppu, minkä lisäksi omaa pahaa oloa maksimoivat kerta toisensa jälkeen epäonnistuneet puhelinsoitot, joilla yritimme tavoittaa mediheliä hakemaan vuoristotaudista epäiltyä, todella heikossa kunnossa olevaa vaeltajaa.


Lue kirja-arvostelu
Tietokirjallisuus

Kevytretkeilijän opas

Vaikka saaga 2020 on vasta aluillaan, Kevytretkeilijän opas on takuulla yksi vuosikymmenen kiinnostavimmista retkeilykirjoista. Selkeiden, hyvin kirjoitettujen ja informatiivisten mutta ei lainkaan puisevien tekstien ansiosta huomasin istuneeni kirjan parissa yhtä soittoa neljä tuntia. Aika katosi kuin kevyesti etenevä eränkävijä aavan tunturinummen horisonttiin, jonka yötön yö on taas tänäkin vuonna valaissut.


Lue kirja-arvostelu
Tietokirjallisuus

Pakkasen valtakunta

Me suomalaiset tuskin puhumme mistään muusta yhtä innokkaasti kuin säästä, minkä vuosi voin lämpimästi suositella tätä tietokirjaa aivan kaikille.

Ruijassa lähtöisin oleva tiedetoimittaja Bjørn Vassnes käy teoksessaan läpi veden monet jäiset muodot sekä sen, miten pakkasen valtakunta on muovannut maailmaa kautta aikojen. Mutta mitä tapahtuu sen jälkeen, kun jäätä ei enää synny?


Lue kirja-arvostelu