The Earth Moved

Muistan, kuinka vuoden 2018 maaliskuussa luin tätä kirjaa Kyangin Gompan kylässä Nepalissa, Langtangin vaelluksen päätekohteessa. Olin henkisesti ja fyysisesti aivan loppu, minkä lisäksi omaa pahaa oloa maksimoivat kerta toisensa jälkeen epäonnistuneet puhelinsoitot, joilla yritimme tavoittaa mediheliä hakemaan vuoristotaudista epäiltyä, todella heikossa kunnossa olevaa vaeltajaa.

★ Kirjoittaja: Row Smith
★ Kustantaja: CreateSpace Independent Publishing Platform, 2016
★ Lainakirja

NEPALIN PÄIVÄKIRJASTA: ”Vietimme kylässä kaksi välipäivää aklimoidaksemme kehomme ja huiputtaaksemme Kyangin Ri’n. Olimme aiemmin päivällä vierailleet kylän leipomossa leipäostoksilla ja kakkukahveilla. Sieltä löytyi myös pieni kirjastonurkkaus, josta sain lainaksi THE EARTH MOVED -teoksen, jonka on kirjoittanut Langtangin tuhoisasta maanjäristyksestä selvinnyt brittinainen ROW SMITH. Nyt kamiinan ääressä teetä hörppiessäni ja kirjaa lukiessani (ahmin sen niiden kahden Kyanjin Gompassa vietetyn päivän aikana) sydämeni jätti yhtäkkiä lyönnin välistä. Tajusin, että kirja kertoi vieressä istuvasta majatalon isännästä sekä miehestä, joka oli lainannut minulle aurinkolasinsa. Molemmat olivat päättäneet jäädä ja auttaa eloonjääneitä parhaansa mukaan. Molemmista oli kuvia kirjan sivuilla. Nielaisin kuuluvasti, liikahdin oudosti. Tapahtumat paiskautuivat kellastuneilta sivuilta vasten kasvoja. Katsahdin vieressäni istuvaa hymyilevää miestä, joka samaan aikaan kertoi minulle kirjan sivuilla elämänsä kauheimmista hetkistä. Hän oli huomannut, mitä luen.

— Se on hienosti kirjoitettu.
— Niin on.. Sinä olet siinä.
— Siinä on meistä moni. Osa onneksi on vielä täällä.”

Kirja on uskomaton selviytymistarina hirveästä maanjäristyksestä, joka 7.8 momenttimagnitudin voimallaan vuonna 2015 käytännössä tuhosi ja repi palasiksi koko Langtangin laakson — rakennukset, kodit ja luonnon niistä menetetyistä ihmishengistä puhumattakaan.

Kirjan tulot lahjoitettiin lyhentämättömänä CAN:lle (Community Action Nepal) Nepalin uudelleenrakennukseen. Haluaisin tämän hyllyyni muistuttamaan, miten mitään ei pitäisi koskaan pitää itsestäänselvyytenä.

Halutessasi voit lukea aiemmin julkaisemani vaelluskertomuksen Langtangin vuoristopolulta täältä. »

 

Row Smith - The Earth Moved

 

Haluatko lukea lisää kirjavinkkejä? Siirry siinä tapauksessa Kaukokaipuun Eräkirjastoon!
Haluatko lukea kevyet kirja-arvostelut tuoreeltaan? Ota Kannosta kanteen seurantaan Instagramissa. » 

Suomen luetuimman matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.

Ennakkotilaa: Vaella, kalasta, rakasta — Omaa polkua etsimässä

"Minä rakastan merta; sen äärettömyyttä, ja salaisuuksia, jotka luonto on pystynyt säilyttämään itsellään. Kaikuja, jotka kumisten kantautuvat kilometrien syvyyksistä. Sitä, miten rannan hienolla hiekalla ja simpukkamurskalla kävellessään voi palata hetkeksi elämän alkukodin ääreen – sinne, mistä kaikki on syntynyt."


Ennakkotilaa

Uutiskirje

Miltä kuulostaisi kahvitauko kerran kuussa kiinnostavien matkajuttujen äärellä? KAUKOKAIPUUn uutiskirje nivoo yhteen ajankohtaiset artikkelit, reissu- ja retkivinkit sekä helmet arkistojen kätköistä.

Privacy Preference Center