The Earth Moved

Muistan, kuinka vuoden 2018 maaliskuussa luin tätä kirjaa Kyangin Gompan kylässä Nepalissa, Langtangin vaelluksen päätekohteessa. Olin henkisesti ja fyysisesti aivan loppu, minkä lisäksi omaa pahaa oloa maksimoivat kerta toisensa jälkeen epäonnistuneet puhelinsoitot, joilla yritimme tavoittaa mediheliä hakemaan vuoristotaudista epäiltyä, todella heikossa kunnossa olevaa vaeltajaa.

★ Kirjoittaja: Row Smith
★ Kustantaja: CreateSpace Independent Publishing Platform, 2016
★ Lainakirja

NEPALIN PÄIVÄKIRJASTA: ”Vietimme kylässä kaksi välipäivää aklimoidaksemme kehomme ja huiputtaaksemme Kyangin Ri’n. Olimme aiemmin päivällä vierailleet kylän leipomossa leipäostoksilla ja kakkukahveilla. Sieltä löytyi myös pieni kirjastonurkkaus, josta sain lainaksi THE EARTH MOVED -teoksen, jonka on kirjoittanut Langtangin tuhoisasta maanjäristyksestä selvinnyt brittinainen ROW SMITH. Nyt kamiinan ääressä teetä hörppiessäni ja kirjaa lukiessani (ahmin sen niiden kahden Kyanjin Gompassa vietetyn päivän aikana) sydämeni jätti yhtäkkiä lyönnin välistä. Tajusin, että kirja kertoi vieressä istuvasta majatalon isännästä sekä miehestä, joka oli lainannut minulle aurinkolasinsa. Molemmat olivat päättäneet jäädä ja auttaa eloonjääneitä parhaansa mukaan. Molemmista oli kuvia kirjan sivuilla. Nielaisin kuuluvasti, liikahdin oudosti. Tapahtumat paiskautuivat kellastuneilta sivuilta vasten kasvoja. Katsahdin vieressäni istuvaa hymyilevää miestä, joka samaan aikaan kertoi minulle kirjan sivuilla elämänsä kauheimmista hetkistä. Hän oli huomannut, mitä luen.

— Se on hienosti kirjoitettu.
— Niin on.. Sinä olet siinä.
— Siinä on meistä moni. Osa onneksi on vielä täällä.”

Kirja on uskomaton selviytymistarina hirveästä maanjäristyksestä, joka 7.8 momenttimagnitudin voimallaan vuonna 2015 käytännössä tuhosi ja repi palasiksi koko Langtangin laakson — rakennukset, kodit ja luonnon niistä menetetyistä ihmishengistä puhumattakaan.

Kirjan tulot lahjoitettiin lyhentämättömänä CAN:lle (Community Action Nepal) Nepalin uudelleenrakennukseen. Haluaisin tämän hyllyyni muistuttamaan, miten mitään ei pitäisi koskaan pitää itsestäänselvyytenä.

Halutessasi voit lukea aiemmin julkaisemani vaelluskertomuksen Langtangin vuoristopolulta täältä. »

 

Row Smith - The Earth Moved

 

Haluatko lukea lisää kirjavinkkejä? Siirry siinä tapauksessa Kaukokaipuun Eräkirjastoon!
Haluatko lukea kevyet kirja-arvostelut tuoreeltaan? Ota Kannosta kanteen seurantaan Instagramissa. » 

Talviretkeilijän opas

Talviretkeilijän opas tarjoaa Jouni Laaksosen vuosikymmenien kokemukseen perustuvat vinkit helpoista päivä- ja perheretkistä vaativiin talvivaelluksiin. Näillä ohjeilla nuotio syttyy lumihangenkin keskellä ja telttailu on turvallista myös silloin, kun mittari on miinuksella.

Osta tarjoushintaan!
Uutta vuoteen 2023

Haaveiletko retkeilytoimittajan ammatista?

Aloita vuosi 2023 inspiroitumalla luonnosta ja lähde sanojentäyteiselle neulaspolulle kohti luontokirjoittajan unelmiasi! Eräkirjailija, retkeilytoimittaja ja luontokuvaaja Monni Himarin verkkokurssi soveltuu kaikille, jotka haluavat syventää luonnon kuvailua ja maalata sanat maisemiksi.

Ilmoittaudu

UUTISKIRJE

Monni Himari

KAUKOKAIPUU-matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.

Näillä preseteillä käsittelen kaikki blogin valokuvat.

Privacy Preference Center