Pentti Linkola – ihminen ja legenda

”On vaikeaa ja toisaalta aivan typerää kirjoittaa korulauseita omasta esikuvasta ja ihmisestä, joka itse oli suorapuheinen kaikessa ulosannissaan.”

★ Kirjoittaja: Riitta Kylänpää
★ Kustantaja: Siltala kustannus, 2017
★ Äänikirja

Rakastan tarinallisia tietokirjoja. Rakastan luontoa. Rakastan lintuja. Linkolan järkyttävimpiäkin lausahduksia, sillä olen hänen kanssaan yhtä mieltä monesta. Ja jos minulta kysytään, olen varma, että luonto tuhoaa ihmisen ennen kuin ihminen ehtii lopullisesti tuhota luonnon. Jaksan tottakai uskoa osan ihmisistä hyvyyteen ja luonnonsuojelun voimaan, mutta aina lopulta paha saa palkkansa. Tässä tapauksessa Homo sapiens.

Tarkka ja huolellinen työskentely on ihailtavaa. Kylänpää on onnistunut siinä kiitettävästi. Elämäkerta nivoo yhteen kalastaja, kirjailija, ympäristöfilosofi ja lintututkija Pentti Linkolan koko tarinan, joka paikoitellen tuntuu aivan uskomattomalta. Teos sisälsi myös paljon silmiä ja ajatuksia avaavia faktoja kotikaupungistani Hämeenlinnasta sekä sitä halkovasta Vanajavedestä.

Tylsää hetkeä ei kirjassa tule. Harmillista on ainoastaan se, että se loppuu näinkin massiivisena teoksena kesken mutta vain, koska olisin halunnut kuulla lisää ihmisestä, joka eli kuin opetti.

On vaikeaa ja toisaalta aivan typerää kirjoittaa korulauseita omasta esikuvasta ja ihmisestä, joka itse oli suorapuheinen kaikessa ulosannissaan.

Niinpä tyydyn lainaamaan Matti Niemistä hänen Luonnonsuojelija-lehdelle (2/2020) kirjoittamassaan tekstissä: ”Kotiseutunsa Valkeakosken Sanomille haastattelussa 26.11.2018 hän [Linkola] sanoi: ”Kuolemasta ajattelen niin, että ihminen on lopullisesti kuollut vasta sitten, kun kukaan ei enää muista häntä.” Linkolan puheääni oli ajatusten voimaan verrattuna yllättävänkin hiljainen. Mutta kaiku kantaa. Luonnonsuojelija on kuollut – eläköön luonnonsuojelija.”

Kuuntelin teoksen sen ilmestyttyä äänikirjaksi. Hankintalistalla on fyysinen kappale omaan kirjastoon. Suosittelen kaikille, jotka ymmärtävät sivistää itseään luonnon puolesta.

★ Mainittavaa: Teos voitti vuoden 2017 Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon.

 

Pentti-Linkola-–-Ihminen-ja-legenda

 

Haluatko lukea lisää kirjavinkkejä? Siirry siinä tapauksessa Kaukokaipuun Eräkirjastoon!
Haluatko lukea kevyet kirja-arvostelut tuoreeltaan? Ota Kannosta kanteen seurantaan Instagramissa. » 

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center