Pentti Linkola – ihminen ja legenda

“On vaikeaa ja toisaalta aivan typerää kirjoittaa korulauseita omasta esikuvasta ja ihmisestä, joka itse oli suorapuheinen kaikessa ulosannissaan.”

★ Kirjoittaja: Riitta Kylänpää
★ Kustantaja: Siltala kustannus, 2017
★ Äänikirja

Rakastan tarinallisia tietokirjoja. Rakastan luontoa. Rakastan lintuja. Linkolan järkyttävimpiäkin lausahduksia, sillä olen hänen kanssaan yhtä mieltä monesta. Ja jos minulta kysytään, olen varma, että luonto tuhoaa ihmisen ennen kuin ihminen ehtii lopullisesti tuhota luonnon. Jaksan tottakai uskoa osan ihmisistä hyvyyteen ja luonnonsuojelun voimaan, mutta aina lopulta paha saa palkkansa. Tässä tapauksessa Homo sapiens.

Tarkka ja huolellinen työskentely on ihailtavaa. Kylänpää on onnistunut siinä kiitettävästi. Elämäkerta nivoo yhteen kalastaja, kirjailija, ympäristöfilosofi ja lintututkija Pentti Linkolan koko tarinan, joka paikoitellen tuntuu aivan uskomattomalta. Teos sisälsi myös paljon silmiä ja ajatuksia avaavia faktoja kotikaupungistani Hämeenlinnasta sekä sitä halkovasta Vanajavedestä.

Tylsää hetkeä ei kirjassa tule. Harmillista on ainoastaan se, että se loppuu näinkin massiivisena teoksena kesken mutta vain, koska olisin halunnut kuulla lisää ihmisestä, joka eli kuin opetti.

On vaikeaa ja toisaalta aivan typerää kirjoittaa korulauseita omasta esikuvasta ja ihmisestä, joka itse oli suorapuheinen kaikessa ulosannissaan.

Niinpä tyydyn lainaamaan Matti Niemistä hänen Luonnonsuojelija-lehdelle (2/2020) kirjoittamassaan tekstissä: ”Kotiseutunsa Valkeakosken Sanomille haastattelussa 26.11.2018 hän [Linkola] sanoi: ”Kuolemasta ajattelen niin, että ihminen on lopullisesti kuollut vasta sitten, kun kukaan ei enää muista häntä.” Linkolan puheääni oli ajatusten voimaan verrattuna yllättävänkin hiljainen. Mutta kaiku kantaa. Luonnonsuojelija on kuollut – eläköön luonnonsuojelija.”

Kuuntelin teoksen sen ilmestyttyä äänikirjaksi. Hankintalistalla on fyysinen kappale omaan kirjastoon. Suosittelen kaikille, jotka ymmärtävät sivistää itseään luonnon puolesta.

★ Mainittavaa: Teos voitti vuoden 2017 Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon.

 

Pentti-Linkola-–-Ihminen-ja-legenda

 

Haluatko lukea lisää kirjavinkkejä? Siirry siinä tapauksessa Kaukokaipuun Eräkirjastoon!
Haluatko lukea kevyet kirja-arvostelut tuoreeltaan? Ota Kannosta kanteen seurantaan Instagramissa. » 

Suomen luetuimman matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.

Ennakkotilaa: Vaella, kalasta, rakasta — Omaa polkua etsimässä

"Minä rakastan merta; sen äärettömyyttä, ja salaisuuksia, jotka luonto on pystynyt säilyttämään itsellään. Kaikuja, jotka kumisten kantautuvat kilometrien syvyyksistä. Sitä, miten rannan hienolla hiekalla ja simpukkamurskalla kävellessään voi palata hetkeksi elämän alkukodin ääreen – sinne, mistä kaikki on syntynyt."


Ennakkotilaa

Uutiskirje

Miltä kuulostaisi kahvitauko kerran kuussa kiinnostavien matkajuttujen äärellä? KAUKOKAIPUUn uutiskirje nivoo yhteen ajankohtaiset artikkelit, reissu- ja retkivinkit sekä helmet arkistojen kätköistä.

Privacy Preference Center