Sää joka muutti maailmaa

Tätä et tiennyt sään historiasta, enkä tiennyt minäkään.

★ Kirjoittaja: Marcus Rosenlund
★ Kustantaja: S&S, 2009
★ Arvostelukappale

Hullu, hullumpi, ilmasto. Miten pieni jääkausi loputtomine sotineen ja nälkävuosineen muokkasi Eurooppaa maanosaksi, jonka tunnemme tänään, miksi Grönlanti on nimeltään vihreä maa, miksi homo sapiens selvisi kun muut ihmislajit katosivat ja mitä tekemistä Edvard Munchin Huuto-maalauksella on Krakataun vuoden 1883 purkauksen kanssa?

Tiedetoimittaja Marcus Rosenlund on kuvaillut ensimmäisessä tietokirjassaan hyvin eloisasti (ja välillä jopa hieman huvittavalla tavalla mutta se jääköön sivuseikaksi), kuinka ilmasto ja sääolosuhteet ovat vaikuttaneet maailmanhistoriaan ja sen kulkuun. Yksi kirjan mieleenpainuneista toteamuksista on se tosiasia, ettei yksikään historiallinen imperiumi ole kyennyt hallitsemaan säätä, vaikka on sitä yrittänyt, minkä vuoksi niistä moni on myös lopulta tuhoutunut.

Vaikka Homo sapiens kuinka yrittää olla maailman herra, se ei siihen kykene. Onneksi, sillä uskon itse, että luonto lopulta hoitaa tilanteen kuin tilanteen — etenkin ne, jotka me olemme teoillamme munanneet.

Sää joka muutti maailmaa on ansainnut vakipaikan hyllystäni.

 

Sää joka muutti maailmaa

 

Haluatko lukea lisää kirjavinkkejä? Siirry siinä tapauksessa Kaukokaipuun Eräkirjastoon!
Haluatko lukea kevyet kirja-arvostelut tuoreeltaan? Ota Kannosta kanteen seurantaan Instagramissa. »