Maailman kauneimmat kirjastot

Suomen Kirjasäätiö kutsuu vuosittain rauhoittumaan kirjan pariin helmikuun toisena sunnuntaina, sillä silloin vietetään lukurauhan päivää. Mitä sinä aiot lukea tänään?

Kirjaan syventyminen on ihana ajatus, mutta valitettavan usein se jää haaveeksi, kun aika karkaa käsistä muutaman minuutin pätkissä tai hurahtaa sosiaalisen median syövereihin. Niinpä. Vinkki: Pidä kirjaa olohuoneen pöydällä ja työpöydällä tai karttakirjaa vessassa, kuten minulla on ollut tapana. Kun teos on käden ulottuvilla, siihen tarttuu herkemmin ja ennen pitkää saattaa huomata näyttöpäätteen vaihtuneen paperisivuihin.

Lukurauhan päivän kunniaksi palasin muistoissani Prahan vanhassa kaupungissa sijaitsevaan Klementinumin kirjastoon, yhteen maailman kauneimmista koskaan vierailemistani rakennuksista. Totta puhuakseni haluaisin palata sinne nyt heti, ja yhtä paljon haluaisin nähdä myös nämä viisi muuta upeaa kirjastoa ja kirjakauppaa.

 

maailman kauneimmat kirjastot

maailman kauneimmat kirjastot

 

KLEMENTINUM, Praha. Jesuiittojen rakentama, barokkihenkinen Tšekin tasavallan kansalliskirjasto avattiin Kaarlensillan tuntumaan vuonna 1722. Kirjaston kokoelmissa on yli 20 000 arvostettua teologian ja lääketieteen teosta, joiden selkämykset ja folioinnit ovat liikuttavan upeita jättimäisten, kullattujen karttapallojen kokoelmasta puhumattakaan.

Täällä ollessaan tuntuu, ettei mitään voi katsoa liian kauaa, sillä silloin ei ehtisi nähdä kaikkea: jopa katon freskot saavat haukkomaan henkeään. Tai kumppani, nimittäin täällä tavataan myös kosia.

Kirjaston verkkosivut ja aukioloajat »

 

maailman kauneimmat kirjastot

maailman kauneimmat kirjastot

 

NEW YORK PUBLIC LIBRARY, New York City. Maailman neljänneksi suurin ja Yhdysvaltojen toiseksi suurin julkinen kirjasto, New Yorkin kaupunginkirjasto sijaitsee Fifth Avenuen ja 42nd Streetin kulmassa. Kirjastojärjestelmään kuuluu neljä tutkimuskirjastoa ja 88 sivukirjastoa Manhattanin, Bronxin ja Staten Islandin kaupunginosissa.

Korkeat ja upeat katot, komeat rappukäytävät, salaperäiset salit ja käsittämätön määrä niteitä kutsuvat piipahtamaan, vaikket kirjastohiiri olisikaan. Tai, entä jos istahdatkin vapaalle paikalle pitkän pöydän ääreen ja aloitat sen ensimmäisen romaanisi kirjoittamisen?

Kirjaston verkkosivut ja aukioloajat »

 

 

TRINITY COLLEGE LIBRARY, Dublin. Jos 65 metrin mittainen kirjastosali, the Long Room, ei säväytä, niin ei sitten mikään. 1700-luvulla rakennettu Dublinin sydän, Trinity Collegen kirjasto, sijaitsee kirjaimellisesti kaupungin ytimessä. Valitse sisäänkäynneistä vaikuttavampi, joka löytyy College Greeniltä, ja varaa aikaa. Paljon.

Vanhan kirjaston lisäksi turisteja vetää paikan päälle myös maailmankuulu Book of Kells, taidokkaasti kuvitettu keskiajalta peräisin oleva latinankielinen käsikirjoitus, joka sisältää neljä evankeliumia.

Kirjaston verkkosivut ja aukioloajat »

 

 

BIBLIOTECA REAL GABINATE PORTUGUES DE LEITURA, Rio De Janeiro. Huh. Klikkaa yllä olevaa videota ja katso itse. Rion kirjasto on aivan omaa luokkaansa.

Kirjaston verkkosivut ja aukioloajat »

 

 

LIVRARIA LELLO, Portugal. Jos rakastat Tylypahkaa, rakastat Livraria Lelloa. Portugalista löytyvän kirjakaupan nimittäin kerrotaan inspiroineen itse J.K. Rowlingia, Harry Potterin luojaa.

Hyvä tietää: Kirjakauppaan pääsee ainoastaan ostamalla pääsylipun, joka voidaan myös hyvittää kaupasta ostetun kirjan hinnasta. Paikka on myös päiväsaikaan todella ruuhkainen, joten tänne kannattaa saapua jo heti aamusta.

Kirjaston verkkosivut ja aukioloajat »

Haluaisitko nähdä lisää? Niin minäkin! Klikkaa itsesi Bored Bandan listaukseen maailman 162 kauneimmasta kirjastosta.