Pohjois-Italia

Cinque Terre – Pohjois-Italian satumaiset rantakylät

Cinque Terre – viisi maata, viisi kalastajakylää

Ligurian rannikolla Pohjois-Italiassa sijaitseva Cinque Terre, eli suomennettuna viisi maata (tai viisi kalastajakylää), on yksi Italian rakastetuimmista, tunnetuimmista ja kuvatuimmista matkakohteista.

Kuvittele maailman kaunein postikortti. Voisit lähettää sellaisen Cinque Terrestä, Pohjois-Italian hurmaavasta luonto- ja kaupunkikohteesta, missä kesä on pitkä ja aurinkoinen, ja jonka jokaisesta kaupungista löytyy upeita uimarantoja.

Alueen historia, kulttuuri ja välimerellinen keittiö tarjoavat lomailijalle kaikkea, mitä toivoa saattaa.

Cinque Terre: parhaat nähtävyydet

 1. Parko Nazionale delle Cinque Terren kansallispuisto
 2. Portoveneren kaupunki
 3. Tinon, Palmarian ja Tinetton saaret
 4. Riomaggioresta Manarolaan johtava Rakkauden polku (Via dell’Amore)
 5. Rantalomakohde Monterosso al Mare
 6. Giovanni Battistan kirkko
 7. Manarolan värikkäät talot
 8. Vernazzan kuvauksellinen satama-alue
 9. Via Colombo ravintoloineen ja putiikkeineen

Cinque Terre
Italian Cinque Terre muodostuu Välimeren rannalla sijaitsevista viidestä tunnelmallisesta kalastajakylästä.

Meren salaamat ja sulkemat kylät

La Spezian maakunnassa sijaitsevien viehättävien kalastajakylien nimet ovat (pohjoisesta etelään):

 • Monterosso al Mare
 • Vernazza
 • Corniglia
 • Manarola
 • ja Riomaggiore.

Pohjois-Italian vuoristo eristää kylät muusta maailmasta, josta myös alueen nimi, Cinque Terre, on syntynyt.

Aiemmin ainostaan meriteitse muuhun maailmaan yhteydessä olleet kylät voi kuitenkin tänä päivänä tavoittaa junan ja reittilautan avulla. Maayhteys kyliin rakentui 1800-luvulla, kun rannikkoa mukaileva rautatie Genovasta La Speziaan valmistui. Siten myös jokainen viidestä kylästä sai oman rautatieasemansa.

vernazza
Ilta-auringossa kylpevää Vernazzaa sanotaan alueen kauneimmaksi.

Patikoi tai junamatkaile Cinque Terren kylästä kylään

Cinque Terren kokee parhaiten patikoimalla kylästä kylään. Kohteissa voi vierailla myös matkustajalauttayhteydellä, joka yhdistää kaikki muut kylät paitsi Corniglian, jonne maihinnousu lautalta olisi liian hankalaa.

Autolla kyliin eivät pääse kuin asukkaat, joten matkailijoille suositellaan kulkua paikallisjunalla pohjoisen suunnasta Genovasta tai etelästä La Speziasta.

Cinque Terre on kuulunut vuodesta 1997 Unescon maailmanperintökohteiden listalle.

Kylävierailujen ohella kansallispuisto Parko Nazionale delle Cinque Terren satumaisen kauniit luontokohteet tuovat mukavaa vaihtelua pieniin ja vilkkaisiin Pohjois-Italian kyliin.

Riomaggiore
Riomaggioressa sijaitsee hurmaavia, värikkäitä asuintaloja.

Pronssikaudelta nykyhetkeen

Kyläryhmittymän nimi otettiin käyttöön paikallisten toimesta 1500-luvulla. 1600-luvulla merirosvot ryöstelivät ja piinasivat Ligurian rannikkoa ja Cinque Terren kyliä. Rautateiden kulta-aikaan, 1800-luvulla, myös Cinque Terren viinintuotanto alkoi kukoistaa, ja ensimmäiset tynnyrit käynyttä rypälemehua rahdattiin eri puolille Italiaa.

manarola
Manarolan kylän maisemissa.

Cinque Terren kansallispuisto

Cinque Terren kylät ja niitä ympäröivät jyrkät vuoret muodostavat alueen kansallispuiston, johon lukeutuu myös alueen vedenalainen luonto.

Kansallispuiston 48 vaelluspolusta löytyy patikoitavaa kaiken tasoisille vaeltajille. Riomaggioresta Manarolaan johtava Rakkauden polku (Via dell’Amore) on alueen suosituin.

Alla olevista linkeistä voit ladata kunkin reitin vaelluskartan:

Cinque Terre muodostaa lähialueineen 47 neliökilometrin laajuisen maailmanperintökohteen, johon lukeutuvat myös Portoveneren kaupunki sekä Tinon, Palmarian ja Tinetton saaret. Vaikka kansallispuisto on Italian pienin (1 740 hehtaaria), se on maan tiheimmin asuttu kansallispuisto reilulla 4000 asukkaallaan.

Monterosso al Mare
Monterosso al Maren nähtävyyksiä

Rantalomakohde Monterosso al Mare

Monterosso al Mare tarjoaa jotain uniikkia ja ainutlaatuista: täällä voit viettää perinteistä rantalomaa Unescon maailmanperintökohteessa!

Päivänvarjojen pilkuttama hiekkaranta on paras paikka nauttia gelatoa, italialaista jäätelöä. Kokeile kirsikkaa ja pistaasipähkinää!

Vaikka Monterosso al Mare on alueen viidestä kylästä suurin, sen korkeuserot ovat pienimmät. Täältä löytyy myös kaikista eniten turistipalveluja.

Historiasta kiinnostuneiden kannattaa vierailla mustavalkoraidallisessa Giovanni Battistan kirkossa, jonne on ilmainen sisäänpääsy.

Manarola, kylistä toisiksi pienin

Manarola on tunnettu värikkäistä taloistaan ja kapeista kujistaan. Juuri tänne johtaa Via dell’Amore eli rakkauden tie, helppokulkuisuutensa ja maisemiensa puolesta alueen ylivoimaisesti suosituin luontopolku. Matkaa tällä Manarolan ja Riomaggioren välisellä polulla on vain 850 metriä.

Jos patikoit vain yhden polun Cinque Terren kylien välillä, valitse tämä.

Manarola
Manarolan maisemissa.

 

Manarola, kylistä toisiksi pienin

Corniglia on kylistä keskimmäinen ja sijaitsee muita korkeammalla, minkä tuntee kylien välisellä luontopolulla kulkiessaan.

Myös Corniglian rautatieasemalta kylään johtavat 382 porrasta käyvät kevyestä jumpasta, jonka päälle voi hyvillä mielin nauttia kunnon annoksen Frutti di mare -pastaa sekä jälkiruoaksi ravintolan suurimman gelaton.

vernazzan satama
Vernazza iltapuvussaan.

Vernazza, Cinque Terren kuvauksellisin kylä

Kuvauksellisen satama-alueensa vuoksi Vernazzaa pidetään Cinque Terren viidestä kylästä kauneimpana.

Valitettavasti Vernazzan kylä kärsi syksyllä 2011 tuhoisasta rankkasateiden aiheuttamasta mutavyörystä. Vanhassa vara parempi; ennen aikaan rakennetut kivimuurit läpäisivät vettä, nykyiset sementtirakenteiset muurit sortuvat helpommin. Se on harmillista, sillä näin kauniissa kohteessa olisi suotavaa noudattaa vanhoja rakennusperinteitä.

Tiesitkö, että vuosisatojen ajan pengerrettyjä kyliä reunustavien kivimuurien yhteenlasketun pituuden sanotaan ylittävän Kiinanmuurin pituuden!

vernazzan kylä
Satumainen Vernazza.

Karunkaunis Riomaggiore

Karu ja kaunis Riomaggiore on viidestä kylästä eteläisin.

Rannasta jyrkästi nousevan Via Colombo -pääkadun varrella sijaitsee suurin osa kylän ravintoloista ja putiikeista.

Riomaggioren huipulla pääsee ihailemaan tummaa taivasta vasten hohtavia värikkäitä taloja sekä jylhää kalliomaisemaa, jonka turkoosi merivesi nielaisee kiduksiinsa. Kallioilta löytyy myös merkittyjä uimahyppypaikkoja.

Varaa illaksi ravintola tai vietä piknikiä auringonlaskun punaamilla rantakallioilla.

Riomaggiore Cinque Terre
Cinque Terren karunkaunis Riomaggiore.

Näihin kuviin, näihin tunnelmiin: Buon viaggio! Hyvää matkaa Cinque Terreen!

Lue myös

Pohjois-Italian kauneimmat päiväretki­kohteet

Artikkeliin

Privacy Preference Center