Cinque Terre – viisi maata, viisi kalastajakylää

Ligurian rannikolla Pohjois-Italiassa sijaitseva Cinque Terre, eli suomennettuna viisi maata (tai viisi kalastajakylää), on yksi Italian rakastetuimmista, tunnetuimmista ja kuvatuimmista matkakohteista.

Välimeren tuntumassa sijaitseva Pohjois-Italian upea luonto- ja kaupunkikohde, Cinque Terre, kasvattaa suosiotaan vuosi vuodelta, eikä ihme. Cinque Terren ylhien kalliorantojen kainalossa majailevat pikkuiset ja pittoreskit kalastajakylät kutsuvat niin päiväretkeilijöitä kuin pidempään viihtyviä vieraita, mikäli petipaikan vain on onnistunut varaamaan: tarjolla olevat, noin 3000 petiä ovat kovassa käytössä, joten paras vinkki tänne matkustavalle on olla ajoissa liikkeellä.

Turkoosista merestä, värikkäistä taloista ja tuuheista puista piirtyvät Cinque Terren postikorttimaisemat hurmaavat kävijät. Täällä kesä on pitkä ja aurinkoinen, ja jokaisesta kaupungista löytyy myös upeita uimarantoja. Cinque Terren on siis kulttuurinsa ja historiansa puolesta myös mitä mainioin rantalomakohde, vaikka sitä ei äkkiseltään uskoisi. Myös kulinaristeja herkutellaan, sillä alueen ravintolat tarjoavat sekä loistavia merellisiä annoksia että upeita maisemia, joissa illallistaan voi nauttia. Myös ravintoloihin kannattaa varata pöytä ajoissa, sillä tunkua on.

 

Cinque Terre
Cinque Terren postikorttimaisemat hurmaavat kävijät.

 

Meren salaamat ja sulkemat kylät

Cinque Terren kokee parhaiten patikoimalla kylästä toiseen. La Spezian maakunnassa sijaitsevien, viehättävien kylien nimet ovat (pohjoisesta etelään) Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola ja Riomaggiore.

Pohjois-Italian jyrkkä vuoristo eristää Cinque Terren kylät muusta maailmasta, josta myös alueen nimi, Cinque Terre, on syntynyt. Aiemmin ainostaan meriteitse muuhun maailmaan yhteydessä olleet kylät voi kuitenkin tänä päivänä tavoittaa jo helpommin, minkä ansiosta Cinque Terre on suosittu lomakohde Italian matkailijoiden keskuudessa. Maayhteys kohteisiin muodoistui 1800-luvulla, kun rannikkoa mukaileva rautatie Genovasta La Speziaan valmistui. Tämän vuoksi jokaisella viidellä kylällä on myös oma rautatieasema.

 

Cinque Terre
Kaunis Vernazzan kylä, Cinque Terre.

 

Patikoi tai junamatkaile Cinque Terren kylästä kylään

Cinque Terren kohteet voi patikoimisen lisäksi tavoittaa myös matkustajalauttayhteydellä, joka yhdistää kaikki muut kylät paitsi Corniglian, jonne maihinnousu lautalta olisi liian hankalaa. Autolla kyliin eivät pääse kuin asukkaat, joten matkailijoille suositellaan kulkua paikallisjunalla pohjoisen suunnasta Genovasta tai etelästä La Speziasta.

Cinque Terre on kuulunut vuodesta 1997 Unescon maailmanperintökohteiden listalle. Kylävierailujen ohella Cinque Terren kansallispuiston (Parko Nazionale delle Cinque Terre) upeat luontokohteet tuovat mukavaa vaihtelua pieniin ja vilkkaisiin Pohjois-Italian kyliin.

Lue myös vinkit Pohjois-Italian kauneimmista päiväretkikohteista »

Vernazzan kylä on yksi Cinque Terre -kylistä.

Cinque Terre

Cinque Terren historia

Kyläryhmittymän nimi, Cinque Terre, otettiin käyttöön paikallisten toimesta jo 1500-luvulla. Cinque Terren alueen historia yltää kuitenkin jo pronssikaudelle, mutta kylien välinen rautatieyhteys valmistui vasta 1870-luvulla. Sitä ennen, 1600-luvulla, merirosvot ryöstelivät ja piinasivat Ligurian rannikkoa ja Cinque Terren kyliä. Kuten monessa muussakin kohteessa 1800-luvulla, rautateiden kulta-aikaan, myös Cinque Terren viinintuotanto alkoi kukoistaa, ja käynyttä rypälemehua alettiin kuljettaa myös muualle Italiaan.

Jokaisen Italian matkailijan lusikkalistalle (bucket list) noussut Cinque Terre on myös kärsinyt alati kasvavasta massaturismista; alueen 4000 asukasta kohtaavat vuosittain yli 2,4 miljoonaa turistia. Ja koska Cinque Terren alueen majoituskapasiteetti (noin 3000 sänkyä) ei riitä kaikille, kohde on hyvin suosittu etenkin päiväretkeilijöiden keskuudessa.

★ Voit halutessasi lukea lisää Cinque Terren historiasta (englanniksi) heidän virallisilta kotisivuiltaan. »

 

Cinque Terre Manarola
Manarolan kylä, Cinque Terre.

 

Cinque Terren kansallispuisto

Cinque Terren kylät ja niitä ympäröivät jyrkät vuoret muodostavat Parko Nazionale delle Cinque Terre -kansallispuiston, johon lukeutuu myös alueen vedenalainen luonto. Cinque Terren kansallispuisto on Italian pienin (1 740 hehtaaria) ja samanaikaisesti maan tiheimmin asuttu kansallispuisto reilulla 4000 asukkaallaan.

Cinque Terre muodostaa lähialueineen 47 neliökilometrin laajuisen maailmanperintökohteen, johon kuuluvat Cinque Terren lisäksi Portoveneren kaupunki sekä Tinon, Palmarian ja Tinetton saaret.

Cinque Terre koostuu 48 vaelluspolusta. Osalta kylästä toiseen kulkevalta patikkapolulta peritään pääsymaksu. Cinque Terren poluista suosituin on Rakkauden polku (Via dell’Amore), joka johtaa Riomaggioresta Manarolaan.

Linkkivinkit

Löydät alueen retkeilykartan ja luontokohteet täältä »
★ Lue Cinque Terren vaeltajan opas »
Katso kaikki reitit yhtäaikaisesti kartalla »
Lue vinkit retkeilyvarusteisiin »

 

retkeilyvarusteet

 

Cinque Terren vaellusreitit kohteittain

Alla olevista linkeistä voit ladata kunkin Cinque Terre -reitin vaelluskartan.

Monterosso
Vernazza
Corniglia
Manarola
Riomaggiore
Colle del Telegrafo

Vernazzan kylän sanotaan olevan Cinque Terren kaunein.

Cinque Terre

Rantalomakohde Monterosso al Mare

Cinque Terren Monterosson erikoisuus on se, että siellä voi viettää perinteistä rantalomaa Unescon maailmanperintökohteessa. Loputtomalta tuntuva hiekkaranta on pilkuttunut päivänvarjoista, joiden alla turistit nauttivat italialaisa jäätelöä, gelatoa. Vaikka kaupunki on alueen viidestä kohteesta suurin, sen korkeuserot ovat pienimmät. Tästä Cinque Terren kohteeta löytyy myös turisteja varten kaikista eniten palveluja.

Cinque Terren Monterosso al Mare tarjoaa myös nähtävää historiasta kiinnostuneille: mustavalkoraidalliseen Giovanni Battistan kirkkoon on ilmainen sisäänpääsy ja siellä voi myös käydä viilentymässä Italian kuumasta paahteesta.

 

Monterosso al Mare
Monterosso al Maren nähtävyyksiä. Cinque Terre, Italia.
Manarola
Cinque Terren Monterosso al Maren kylä.

Corniglia

 

Kylistä toisiksi pienin, Manarola

Cinque Terren kylistä toisiksi pienin, Manarola, on tunnettu värikkäistä taloistaan ja niiden ohi puikkelehtivista, perin italialaisista pienistä kaduista. Juuri tänne kulkee Riomaggioresta rannikkoa pitkin ja sen veisteltyjä muotoja mukaillen Via dell’Amore eli rakkauden tie, kaikista reiteistä ylivoimaisesti suosituin polku niin helppokulkuisuutensa kuin pituudensa puolesta: matkaa kahden kylän välillä on vain 850 metriä. Jos patikoit vain yhden polkun kylien välillä, valitse tämä.

Huomioitavaa: Polku on toistaiseksi suljettu maanvyörymän takia, ja reitti uumoillaan avattavan uudestaan vuonna 2021. Kiertotien voi kuitenkin valita vuoriston kautta (muista tukevat retkeilykengät!)

 

Cinque Terre
Manarolan maisemissa.
Cinque Terre
Manarolan kylä.

 

Cinque Terren kuvauksellisin kylä, Vernazza

Kuvauksellisen satama-alueensa vuoksi Vernazzaa pidetään Cinque Terren viidestä kylästä kauneimpana. Valitettavasti Vernazzan kylä kärsi syksyllä 2011 tuhoisasta, kaatosateiden aiheuttamasta mutavyörystä, jonka rankkasateet laittoivat liikkeelle. Vanhassa oli vara parempi: ennen aikaan rakennetut kivimuurit läpäisivät vettä, mutta nykyisellään ja alkuperäisten tekijöiden jälkeen sementtirakenteiset muurit sortuvat helpommin. Se on harmillista, sillä näin kauniissa kohteessa olisi suotavaa noudattaa myös vanhoja rakennusperinteitä.

Tiesitkö? Vuosisatojen ajan pengerrettyjä kyliä reunustavien kivimuurien yhteenlasketun pituuden sanotaan ylittävän Kiinanmuurin pituuden.

 

Vernazza
Vernazzan kylä, Cinque Terre.
Cinque Terre
Kuvankaunis Vernazza iltapuvussaan.
Cinque Terre
Cinque Terren Vernazzan satama-alue.

 

Karu ja kaunis Riomaggiore

Karu ja kaunis Riomaggiore on eteläisin viidestä kylästä. Rannasta jyrkästi nousevan pääkadun, Via Colombon, varrella sijaitsee suurin osa ravintoloista ja putiikeista. Kaupungin huipulla sen sijaan pääsee ihailemaan tummaa taivasta vasten hohtavia kirkkaanvärisiä taloja sekä jylhää kalliomaisemaa, jonka turkoosi merivesi nielaisee kiduksiinsa. Kallioilta löytyy myös uimahyppypaikkoja, mutta olethan silti aina varovainen ja varmistat, mistä veteen uskaltaa molskahtaa.

Varaa illaksi ravintola ja pistäydy vielä sen jälkeen rantakallioille ihailemaan upeaa auringonlaskua. Se vetää vertojaan monille muille Cinque Terren kohteille.

 

Cinque Terre
Kuvauksellinen Cinque Terren Riomaggiore.
Cinque Terre
Cinque Terren Corniglian katujen varjoissa.

 

Keskimmäinen kylä, Corniglia

Corniglia on kylistä keskimmäinen ja sijaitsee muita korkeammalla; myös patikkamatka on sen veroinen. Myös Corniglian rautatieasemalta kylään johtavat 382 porrasta käyvät kevyestä jumpasta, jonka päälle voi hyvillä mielin nauttia kunnon annoksen Frutti di mare -pastaa sekä jälkiruoaksi ravintolan suurimman gelaton.

Näihin kuviin, näihin tunnelmiin; Buon viaggio! Hyvää matkaa Cinque Terreen!

 

Cinque Terre
Cinque Terren luontopoluilta aukeaa upeat merimaisemat.
Lue myös

Pohjois-Italian kauneimmat päiväretki­kohteet

Artikkeliin

Privacy Preference Center