Asumaan ja töihin Norjaan: Vastauksia, osa 1

Kysyin tovi sitten aihetoiveita Instagramin puolella, ja viestiboksi täyttyi kaikenlaisista tiedusteluista liittyen Norjassa asumiseen ja Norjaan muuttoon. Kiitos niistä! Ja ihana kuulla, että aihe kiinnostaa niin monia.

Olen tietoisesti antanut aiheen hieman odottaa, mutta nyt reilun vuoden verran Norjassa väliaikaisesti oleskeltuani ja viime perjantaina paikallisen verotoimiston kanssa virallisesti asioituani voin viimein kertoa ihan konkreettisista kokemuksista, joista on varmasti paljon iloa ja hyötyä teille, jotka mietitte tai haaveilette Norjaan muuttamisesta.

Kysymyksiä on tosiaan tullut aika paljon, minkä vuoksi palastelen aiheita omiksi artikkeleikseen, jotka löydät jatkossa kootusti myös tämän linkin takaa. Kysymyksiä saa ehdottomasti jättää juttujen kommenttibokseihin, löydät ne kunkin artikkelin lopusta.

 

asuminen Norjassa

 

Ootko oppinut norjaa? Pystytkö käyttämään sitä? Tai tarttetko ylipäätään sitä kieltä?

Olen nyt (tarkistin) 156 päivän ajan pelannut Duolingon ilmaisversiota, joka on aivan äärimmäisen kätevä sovellus minkä tahansa kielen opiskeluun. Pelillistetty sovellus on yksinkertaisesti niin hyvä, että sen avulla oppii väkisin, oli itsellä kielipohjaa tai ei. Duolingossa voi määrittää itselleen päivän tavoitteen (minä pelaan joka päivä 15 minuuttia), ja jo 36 tuntia kyseisen sovelluksen parissa vastaa yhtä lukukautta koulussa. Miettikää! Hurjan helppo ja tehokas tapa ylläpitää ja petrata omaa kielitaitoaan.

Minulla on taustalla auttava ruotsi, eli ruotsilla pärjää Norjassa alkuun ihan hyvin. Mikäli tänne kuitenkin mielii työskentelemään, on norjan kielen kuitenkin oltava hallussa. Ruotsi kuitenkin auttaa, vaikka pakko myöntää, ettei siitä ihan alkuun tuntunut olevan mitään apua. En yksinkertaisesti ymmärtänyt yhtään mitään, mutta pikkuhiljaa korva alkoi harjaantua erilaisille sanoille ja lausahduksille. Kielitaito on kehittynyt koko ajan, ja vaikka en vielä pysty käyttämään sitä muutoin kuin kevyessä small talkissa, pystyn jo lukemaan helppoja artikkeleja ja seuraamaan TV-ohjelmia tekstitysten avulla. Kun kuulee ja näkee kirjoitetun kielen samanaikaisesti, oppi menee ainakin itsellä paremmin perille.

 

Norjassa asuminen

 

Millainen paperisota odottaa, jos haluaa muuttaa Norjaan? Kävikö se sinulta helposti?

Jos sinulta löytyy valmiiksi työsopimus ja vuokra-todistus, Norjaan muuttaminen käy suhteellisen kivuttomasti. Papereita pitää kuitenkin täytellä, ja prosessi kestää aina useamman viikon. Ilman työsoppariakin tänne voi tulla, kuten itse tein, mutta se onkin sitten hieman haastavampi homma. Siitä lisää hieman alempana.

Pohjoismaiden kansalaisilla on siis oikeus asua ja/tai työskennellä toisessa Pohjoismaassa ilman työ- ja oleskelulupaa.

Muuttoilmoitus on kuitenkin tehtävä, jos Norjassa aikoo asustella vuodesta yli 6 kuukautta. Ensimmäisen vuoden ajan minä siis oleskelin täällä vakiosoitteeni ollessa Suomessa. Oleskelun mahdollisti myös se, että reissasin paljon Suomessa töitä tehdessäni, minkä vuoksi minun ei tarvinnut virallisesti muuttaa tänne.

Pysyvälle muutolle on kuitenkin tullut nykyisessä kotikaupungissa (Lakselvissa) tarve, sillä paikallisena saan kalastaa lohijokia edullisemmin ja koska vain haluan. Kausikortti kustantaa vajaat 300 euroa, kun päivälupa turisteilta on prime timen aikaan 140 euroa päivältä. Joten kyllä, muutimme tänne puhtaasti kalastuksen ja harrastusmahdollisuuksien perässä! Sen lisäksi minun on helpompi reissata täältä Suomen luontokohteisiin, sillä edellisestä kotipaikastani (Myrestä) oli matkaa Rovaniemelle 13 tuntia ja Käsivarren peukaloon 10 tuntia. Nyt hurautan Karigasniemelle 1,5 tunnissa, joten Lappi on lähellä, mikä on ihanaa!

Norjaan muuttaminen hoituu suhteellisen helposti paikallisessa verotoimistossa (Skatteetaten), mutta koska saavuin tänne vain asumaan, oli homma paljon haastavampi: Hammerfestin verotoimistossa minua ei osattu palvella lainkaan, ja koin elämäni tylyintä asiakaspalvelua. Minulle myös sanottiin suoraan, että voisin mennä hoitamaan asiani esimerkiksi Altaan. No, lannistuihan siinä. Onneksi sain kultaisia vinkkejä ja ainakin itselle tärkeää vertaistukea Norjassa rantautuneet suomalaiset -ryhmässä. Näihin neuvoihin nojaten soitin Rajaneuvontaan (sivut löytyvät myös suomeksi), jossa minulle vakuutettiin suomalaisen työntekijän toimesta, että voin asua täällä ja yrittää Suomessa. Ystävällinen naisihminen suositteli kuitenkin ajamaan suoraan Kirkkoniemen verotoimistoon, jossa ollaan erikoistuttu meihin maahanmuuttajiin. Kävinkin siellä viime viikolla (samalla, kun haimme sieltä uuden perheenjäsenen, moottorikelkan) ja asiointi sujui todella jouheasti.

Palaan tähän Norjassa asumiseen ja Suomessa yrittämiseen vielä omassa artikkelissaan, kunhan saan viralliset paperit käsiini ja päätökset kaikesta tarvittavasta.

Norjalaisen henkilötunnuksen saa siis rekisteröitymällä norjalaiseen väestörekisteriin. Tarvitsen sen, jotta voit avata pankkitilin ja vuokrata asunnon. Koska mieheni on asunut Norjassa jo yli 10 vuotta, vuokrasimme asunnon hänen tiedoillaan mutta silti yhdessä, mikä siis oli edellytys omalle Norjaan muutolle. Vuokraisäntämme on myös onneksi ihan huippu ja teki niin selkeät paperit, ettei sopimuksen puolesta ollut mitään ongelmaa.

Myös määräaikaisella sopimuksella työskenteleville ulkomaalaisille on olemassa oma henkilönumeron, ns. D-numero. Sen saattaa saada jopa muutamassa päivässä, mutta jos teet vakituisesti töitä, joudut hakemaan varsinaista henkilönumeroa, minkä saamiseen saattaa kulua useampi viikko.

Yleissääntö on, että verot maksetaan siihen maahan, jossa työskennellään. Verotuksesta Norjassa voit lukea lisää täällä ja yleisestä verotuksesta täältä. Suomeen maksettavista veroista löydät lisätietoa täältä. Muista myös maahanmuuttajan muistilista sekä muuttoilmoitus Kelaan.

 

Norjassa asuminen

 

Miten Norjasta löytää asunnon? Millainen hintataso siellä on vuokrien suhteen?

Norjassa on käytössä kaupallinen sivusto Finn.no, joka on vähän saman tyyppinen kuin Tori.fi. Tuolla sivustolla julkaistaan sekä myynnissä olevia asioita kuten autoja, tontteja ja taloja mutta myös vuokrattavia asuntoja. Takuuvuokrat saattavat olla täällä paikoitellen hieman suuremmat, 2-3 kk, mutta takuuvuokria on myös monissa tapauksissa mahdollista käyttää loppupään vuokranmaksuun, jos tietää vaihtavansa paikkakuntaa tai kotia. Tämä kannattaa kuitenkin aina varmistaa oman vuokranantajan kanssa, sillä käytäntöjä on monia.

Finn.no-sivuston lisäksi vuokrattavista asunnoista ilmoitetaan usein paikallisen kaupungin tai kylän Facebook-ryhmissä, joka esimerkiksi meillä on Oppslagstavla i Porsanger. Vuokrat ovat monesti ihan Suomen hinnoissa, ja kaupunkiasunnoista saa maksaa normaalisti enemmän kuin täällä laitamilla asuessaan. Meidän vuokramme pienestä 60 neliön omakotitalosta on 650 euroa kuussa, minkä päälle lisätään vielä sähkölasku ja netti. Vertauksen vuoksi maksoin Helsingin Töölössä 720 euroa 20 neliön yksiöstä.

 

Norjassa asuminen

 

Haluaisin päästä töihin Norjaan. Mitä työtä sielläpäin on tarjolla (hoitotyön lisäksi?)

Norjassa työskentely on sen verran iso ja tärkeä aihe, että otan tämän käsittelyyn seuraavassa osassa. Sain siihen valtavan paljon vinkkejä Norja-ryhmästä, ja kerrottakoon jo nyt, että vaihtoehtoja hoitotyön lisäksi on paljon! Palaan aiheen pariin heti (pian), kunhan olen ehtinyt jäsentää vastaukset järkeväksi kokonaisuudeksi.

Linkit kootusti:

Maahanmuuttajan muistlista
Norjalainen henkilötunnus
Pankkitilin avaaminen Norjassa
Norjan verotus
Yleinen verovelvollisuus
Suomeen maksettavat verot
Muuttoilmoitus Kelaan
Lue lisää työpaikoista ja Norjassa työskentelystä täältä

Mikäli joku aihe mietityttää tai kaipaat lisätietoa, kommenttiboksi on vapaa. Autan mielelläni sen minkä voin, sillä olen itsekin saanut paljon jeesiä muita. Vertaistuki on näissä asioissa noussut arvoon arvaamattomaan. ♥

Lue myös

Työskentely ja työpaikat Norjassa: Vastauksia, osa 2

Lue lisää

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center