Rakastan valokuvia ja tarinoita niiden takana.

Minulla ei ole minkään valtakunnan käsitystä elämäni aikana taltioimieni valokuvien määrästä. Luvun on oltava mielipuolinen, kuten myös varmasti monella teistä, sillä kovalevyni pursuilevat muistoja eletystä elämästä – ihmisistä, jotka joskus kulkivat täällä kanssamme, ja paikoista, joissa tapasimme viettää aikaa. Hetkistä, joihin tahtoisi palata. Löytyypä kaapista myös huojuva torni poltettuja CD-levyjä, joiden kuvia en ole pystynyt siirtämään kovalevyille, sillä koneestani ei ole, kröhm, löytynyt vuosiin kyseistä asemaa.

Kun katselen vanhoja valokuvia, ne saavat minut aina hyvälle tuulelle – monesti myös kovin kaihoisaksi. Valtaosa näyttäytyisi kuitenkin sinulle vain tavallisina hetkinä säilöttynä siihen paksuun perhealbumiin tai jättimäiselle kovalevylle. Yhdeksi vuosikymmenkerraksi niiden kymmenien tuhansien muiden kotiarkistojen joukossa.

Me kuvaamme asioita, jotka ovat meille tärkeitä, ja hetkiä, jotka haluamme muistaa. Me kuvaamme aina itsellemme mutta myös muille, tai ainakin niin haluamme uskoa: monet meistä luontokuvaajista odottavat aina sitä päivän parasta hetkeä, kun valo on kauneimmillaan, ja useat matkustavat maailman ääriin kuvatakseen sen tietyn nähtävyyden, luontokohteen tai kulttuuria.

Kun minulta kysytään, millä asetuksilla olen jonku tietyn kuvan ottanut, en välttämättä muista ISO-lukua, suljinaikaa saati aukkoa (sillä voin aina tarkistaa ne jälkeenpäin), mutta minä muistan aina sen hetken, kun otin kyseisen kuva, muistan missä olin ja mitä tunsin.

Minulta kului vuosia oivaltaa valokuvaamisen syvin merkitys.

Tämän valokuvausteemaisen joulukalenterini viimeinen vinkki on muistiksi meille kaikille – minullekin.

Onnistunut valokuva on sellainen, joka saa sinut tuntemaan: muistamaan, unelmoimaan, kaipaamaan, iloiseksi, onnelliseksi, hämmentyneeksi, joskus surulliseksi tai jopa vihaiseksi. Jokainen meistä katsoo kuvia omalla tavallaan, ja jokainen kuva on merkitykseltään eri meille kaikille.

Kun ensi kerralla otat kameran käteesi, rakasta, mitä näet, sillä se myös välittyy kuvistasi.

Rakasta luontoa, inhimillisyyttä, ihmisyyttä, tasa-arvoa, yhdenmukaisuutta, maailman keittiöiden kihiseviä patoja tai vaikka sitä maailman klassisinta kuvauskohdetta, auringonlaskua.

Rakasta, vaikka kuvattava kohde olisikin jo nujerrettu. Rakasta lajia, ajatusta, kantaasi ja ideologiaa kaiken takana ja tuo se esiin kuviesi kautta, sillä valokuvilla on tässä maailmassa enemmän sanavaltaa kuin useimmilla meistä.

Vain rakkaus voi muuttaa maailmaa.

hofman-seahorse-wpy.adapt.1900.1
JUSTIN HOFMAN, WILDLIFE PHOTOGRAPHER OF THE YEAR. (Source: National Geographic)

Jos haluat lukea lisää valokuvauksesta, siirry tästä Valokuvaus-osioon. »

Erältä, eräistä - Marinella
1. painos

Tilaa Erältä, eräistä

Sivumäärä: 198
Julkaistu: 27.3.2020
ISBN: 978-952-94-2956-1
Kirja: Kovakantinen, sidottu
Koko: 240 mm x 210mm
Hinta: 29 €, sisältää postituskulut Suomessa

Ostamalla kirjan tuet luonnon monimuotoisuutta: 10% kirjan myyntivoitosta lahjoitetaan Luonnonperintösäätiölle vanhojen metsien suojeluun.


Osta
Vaellus ja retkeily

Retkeilyoppaatja varustevinkit

Kaukokaipuun retkeilyoppaista löydät kaiken tärkeän ja oleellisen tiedon onnistuneen retken suunnitteluun: Millainen teltta sopii minulle? Millainen retkikeitin kannattaa hankkia? Mitä ruokaa kannattaa varata viikon vaellukselle? Mitkä ovat parhaat talviretkivarusteet? Entä mistä löytää parhaat retkeilykohteet ja rauhalliset retkeilyreitit?

Valokuvausvinkit ja objektiivisuositukset

Valokuvausvinkkeihin

Privacy Preference Center