Blidinje, Blagaj ja Euroopan suurin lähde

Eat mountains for breakfast and climb all day.

Vaikka olisin viihtynyt Lukomirin vuoristokylässä pidempäänkin ja mieluiten yön yli, tuli aika hypätä jeeppimme kyytiin. Matkamme jatkuisi kohti Blidinjen luonnonpuistoa, jossa viime vuonna juhlistimme läpi kahdeksan maan kulkevan Via Dinarica -vaellusreitin avajaisia. Ohjelmassa olisi sekä vaellushankkeen että UNDP:n edustajien tapaaminen ja maastopyöräilyä, joka – uskokaa tai älkää – on minulle vielä melko vieras laji.

Saimme pelit ja rensselit lainaan MTB Blidinjeltä, jonka omistaja ja opas Ante vei meidät leppoisalle kierrokselle läpi luonnonpuiston ylämaiden. Reilu parinkympin lenkki hujahti hetkessä, ja vaikka hymy meinasikin viime metreillä hyytyä, naureskelin silti omalle pain in the ass -vitsilleni. Kaipasin nimittäin enemmän kuin koskaan kotiin jääneitä spandeksejani, sillä alue tarjoaa niin hienot puitteet pyöräilylle, ettei satulan selästä olisi maisemien ja reittien puolesta malttanut noustakaan.

 

Bosnia and Hertsegovina

Bosnia and Hertsegovina

Bosnia and Hertsegovina

Bosnia and Hertsegovina

 

Matka jatkuu. Valkoinen jeeppi kiidättää meitä kohti Mostaria, jonne on hauska palata näin neljän vuoden tauon jälkeen. Olimme kuitenkin bonganneet matkan varrelta erään komean kohteen, jonka halusimme käydä kuvaamassa ennen vanhan kaupungin kierrosta, joka odottaisi saavuttuamme tuohon karun kauniiseen kaupunkiin.

Ottomaanien sekä Välimeren arkkitehtuurista vaikutteita saanut Blagaj Tekke sijaitsee Buna-joen varrella kahdenkymmenen minuutin ajomatkan päässä Mostarista, joten kohde kannattaa ehdottomasti sisällyttää tulevien reissujen päiväohjelmaan. Yli 600-vuotias luostarivanhus on kaunis itsessään, mutta kätkee sen lisäksi sisäänsä aarteen, joka on kaiken elämän elinehto: kahden euron sisäänpääsymaksulla pääsee tutkimaan huoneiston tiloja ja hörppäämään raikasta ja hyvänmakuista vettä Euroopan suurimmasta lähteestä.

Ajatelkaa, millaiset puitteet tämän alueen dervisseillä on ollut harjoittaa uskontoaan.

 

BiH BiH

BiH

Bosnia and Hertsegovina

Bosnia and Hertsegovina

 

Via Dinarica Megatrail

Via Dinarican verkkosivut »
White, Green & Blue Trails »
Via Dinarican merkityt vaellusreitit »
Vuoristomajat »

Suomen luetuimman matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.

Osa artikkeleista sisältää kumppanuuslinkkejä; vaikka minä saan niiden kautta tehdyistä tilauksista pienen korvauksen, sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat artikkeleiden tuottamisen jatkossakin.

09/2021

Vaella, kalasta, rakasta

Kaikkein pieninkin päätös muuttaa oman elämän kurssia.

Vaella, kalasta, rakasta on koskettava tarina rakkaudesta, oman polun löytämisestä ja uudesta alusta Pohjois-Norjassa. Lukuisin luontokuvin kuvitettu teos on tositarina kirjailija Monni Himarin elämästä sekä yli kymmenen vuotta kestäneen jatkuvan matkailun aiheuttamasta burnoutista ja siitä toipumisesta.

Lue lisää kirjasta täällä »

Tilaa kirja

Uutiskirje

Miltä kuulostaisi kahvitauko tai pari kuukaudessa kiinnostavien matkajuttujen äärellä? KAUKOKAIPUUn uutiskirje nivoo yhteen ajankohtaiset artikkelit, reissu- ja retkivinkit sekä helmet arkistojen kätköistä.

Privacy Preference Center