Dyrhólaeyn ja Etelämantereen välissä

Palataan tarinoissa takaisin Islantiin, tuohon Jules Vernen ja villapaitojen maahan – kohteeseen, joka jätti sydämeen jäätikön kokoisen kaipuun.

Kymmenen päivän mittainen road tripimme kulki saarivaltiota vastapäivään. Koko konklaavin kastelleen Seljalandfossin vesiputouksen jälkeen kuivattelimme tovin auringossa ja nappasimme viereisestä kiskasta kahvit, jotka ovat täällä Islannissa paljon tujumpia kuin kotona Suomessa. Pidin siitä.

 

Islanti

Islanti

Islanti

 

Jatkoimme matkaa kuoppaista tietä kohti Dyrhólayen luonnonsuojelualuetta. Tie numero 218 ohjasi meidät perille pienen kinttupolun päähän, jonka nopeusrajoitus nauratti: möyrimme hitaasti mutta varmasti 20 kilometrin tuntivauhtia tiellä, joka muistutti mureketta.

Ihmettelen vieläkin, miten emme puhkoneet rengasta kertaakaan koko reissun aikana.

 

Islanti

 

Minulla on majakoita kohtaan kumman vahvoja tunteita. En tiedä mistä se johtuu, sillä olen viettänyt lapsuuteni järven rannalla syvällä sisämaassa, Pohjois-Savon havumetsien suojassa. Olen maakrapu vailla mertaa, vapaa kuljeksimaan ja erinomainen ajautumaan paikasta toiseen. Ehkä siksi olen löytänyt näistä jylhistä ja jäyhistä jököttäjistä, majakoista, jonkin sortin turvaa. Ne eivät koskaan lähde, vaan pysyvät aina paikoillaan ja vahtivat herkeämättä merta.

Minä kadehdin sellaista luonteen lujuutta. Olen kuin mikäkin ajopuu.

Aina tuuliajolla.

 

Islanti

 

Majakat jännittävät minua. Lähestyessäni niitä alkaa sydämeni pamppailla, pa-pam pa-pam-pam, enkä voi innostukselleni mitään. Ääneni venyy kimeäksi. Huohotankohan minä? Hävettää, mutta minkä sitä itselleen mahtaa.

Olen nyrjähtänyt pahemman kerran.

 

Islanti

 

Miltä tuntuisi vartioida merta Etelämantereen vastakkaisella rannalla?

Miltä tuntuisi kaivata jotain, mitä ei ole koskaan nähnyt, mutta jonka olemassaolon tietää ja tuntee?

 

Islanti

Islanti

 

Miltä tuntuisi elää koko elämänsä yhdessä paikassa?

 

Islanti

Islanti

 

Aivan Víkin mustien hiekkarantojen uumassa sijaitseva majakka osui kymmenpäiväisen road tripimme toiselle matkapäivälle.

Tutustu Islannin matkaoppaaseen »

Talviretkeilijän opas

Talviretkeilijän opas tarjoaa Jouni Laaksosen vuosikymmenien kokemukseen perustuvat vinkit helpoista päivä- ja perheretkistä vaativiin talvivaelluksiin. Näillä ohjeilla nuotio syttyy lumihangenkin keskellä ja telttailu on turvallista myös silloin, kun mittari on miinuksella.

Osta tarjoushintaan!
Uutta vuoteen 2023

Haaveiletko retkeilytoimittajan ammatista?

Aloita vuosi 2023 inspiroitumalla luonnosta ja lähde sanojentäyteiselle neulaspolulle kohti luontokirjoittajan unelmiasi! Eräkirjailija, retkeilytoimittaja ja luontokuvaaja Monni Himarin verkkokurssi soveltuu kaikille, jotka haluavat syventää luonnon kuvailua ja maalata sanat maisemiksi.

Ilmoittaudu

UUTISKIRJE

Monni Himari

Monni Himari

KAUKOKAIPUU-matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.

Näillä preseteillä käsittelen kaikki blogin valokuvat.

Privacy Preference Center