Luovttat – Finnmarkin satumainen rullakiviranta

Luovttat (Rullesteinsfjæra) on Finnmarkissa sijaitseva luonnon muovaama ja hyvin erityislaatuinen rullakiviranta, jonka pyöreiksi hiotuneita värikkäitä kiviä ei tohdi uskoa todeksi – ne pitää nähdä omin silmin.

Mitkään kuvat eivät tee oikeutta Tanafjordin rannalta löytyvän Luovttatin kivien kauneudelle.

Aivan vesirajan tuntumassa kivien väri on mitä loisteliain, eikä näkyä tahdo uskoa todeksi. Kiviä on kaiken värisiä, vain muoto on yhtenäinen: miljoonien vuosien saatossa pyöreiksi hioutuneet kvartsit helisivät rannoille osuvista aalloista kuin pussillinen marmorikuulia.

Ranta on kaunis katsoa ja kuunnella.

 

luovttat
Luovttatin luontopolku alkaa pienen parkkipaikan kupeesta.

 

Luovttatin polku on haastava mutta palkitseva

Olin lukenut Luovttatin reitistä monenlaisia kuvauksia Facebookin Suuntana Pohjois-Norja ryhmästä, jossa jaetaan päivittäin mitä parhaimpia kohdevinkkejä ympäri Norjaa.

Osa kuvasi polkua helpoksi, osa lyhyemmäksi kuin se todellisuudessa on. Osa oli kääntynyt takaisin puolessa matkaa.

Norjalaisten antama kuvaus reitin haastavuudesta on middels, joka myös pitää paikkansa: normaali fyysinen kunto riittää, ja meidänkin retkellämme polulla tuli vastaan niin nuorempia kuin vanhempiakin kulkijoita. Reitille kertyy korkeuseroa merenpinnasta vain noin 100 metriä, mutta sen varrelle mahtuu yksi jyrkähkö ja sateisella säällä todella liukas lasku ja nousu (sama reitti mennen tullen).

Löydät tarkemman reittikuvauksen tämän artikkelin loppupuolelta, mutta voin jo nyt sanoa, etten suosittelisi polkua ihan kaikista huonojalkaisimmille. Nousumetrejä nimittäin kertyy, ja myös jyrkkiä laskuja osuu polulle pari. Aamupäivän sateen vuoksi reitti oli myös todella liukas ja kurainen, minkä suomin oikeuksin ystäväni antoi polun jyrkimmälle osuudelle maastoa hyvin kuvaavan nimen: Ripulirinne.

 

luovttat
Saderintama pysytteli kaikeksi onneksi poissa reitiltä.

 

Valitse reitille hyvät ja tukevat kengät

Kengät, lahkeet ja mukana retkeillyt Jope-koira olivat yltä päätä ravan peitossa, ja totesin omien valluslenkkareiden Gore-Tex-kalvojen olleen mennyttä. Suosittelen siis kiinnittämään huomiota kenkävalintaan ja myös niiden vedenpitävyyteen. (Toinen kengistän hörppäsi myös merivettä, kun en innostukseltani muistanut seurata aaltojen liikehdintää.)

Reitin haastavuus yllätti, vaikka pitkiin vaelluksiin tottuneena polku ei ollut itselle ylitsepääsemätön suoritus. Hiki, muta ja kastuneet varpaat unohtuivat hetkessä, kun viimein näimme sisämaahan työntyneen vaalean kivipellon, jonka helmoilta löytyi myös kuvankaunis Luovttat.

 

luovttat
Miljoonien vuosien saatossa pyöreiksi hioutuneet kivet helisivät rantavedessä kuin pussillinen marmorikuulia.

 

Vaikka kiviä tekisi mieli kerätä mukaan, ja vaikka yhden tai kaksi sääntöjen mukaan voisikin ottaa, pidetään yhdessä huolta siitä, että ranta pysyy yhtä kauniina myös muille matkailijoille.

Luovttatin luontopolku, 4 km

Sinisin reittimerkein merkitty Luovttatin luontopolku alkaa Šearesgieddejávri-järven itäpuolelta, pienen parkkipaikan kupeesta.

Norjan luontohelmien eli Perletourin kohteisiin kuuluvalle reitille kertyy mennen tullen mittaa karvan yli neljä kilometriä ja matkantekoon kannattaa varata ainakin tunti suuntaansa.

Polun ensimmäinen osuus seuraa Ippágirin rannikkoa rehevässä koivumetsävoittoisessa laaksossa. Noin 500 metrin jälkeen reitti nousee Stuorraoaivin ”vuoren” yli, minkä jälkeen mutkainen mutta helposti maastosta erotettava polku kaartaa vasemmalle kohti pohjoista.

Upeat Tanafjordin maisemat aukeavat koko reitin ajan sen vasemmalla puolella. Tarkkasilmäiset erottavat myös vuonon vastarannalla kohisevan komean vesiputouksen.

Taivaalla liitävien merilintujen lisäksi onnekkaimmat voivat myös bongata valaita.

 

luovttat
Luovttatin rannasta saa kerätä kiviä maltillisesti, kuten reitin alussa oleva ohjetaulu kertoo.

 

Luovttat on nousuja ja laskuja

Nousumetrejä kertyy ja jyrkkiä laskeutumisia osuu reitin varrelle parisen kappaletta. Sateen jälkeen polku on myös  todella liukas ja mutainen (kuten meidän retkellämme kävi), joten myös hyvää tasapainoa vaaditaan. En itse suosittelisi reittiä huonojalkaisille, sillä polvia pitää nostella yhtenään, minkä lisäksi railojen yli pitää ottaa hieman pidempiä askelia.

Reitille on myös suositeltavaa ottaa mukaan vaellussauvat, mikäli sellaiset omistaa.

Mutta hyvällä peruskunnolla selviää, ja kunhan vielä muistaa varata vettä reppuun, ei pieni hikoilukaan haittaa.

Huom! Reitti ei ole rengasreitti, vaikka sen voikin kiertää sellaisena. Kun lähdet rannalta takaisin autolle, toinen polku ohjaa sinut vuoren huipulle. Tämä reitti on helpompi kulkea, mutta se ei johda parkkipaikalle, josta lähdit, vaan kauemmas tien poskeen. Tietä pitkin voi toki kävellä takaisin autolle ja parkkipaikalle, mutta matkaa kertyy melkein tuplasti.

Alla näet kuvan yhdensuuntaisesta reitistä, jota pitkin pääset parkkipaikalta rannalle ja takaisin.

 

luovttat kartta
Yhdensuuntainen reitti, joka johtaa parkkipaikalta rannalle ja takaisin parkkikselle.

 

Tässä kuvassa näet vaihtoehtoisen reitin (merkitty vihreällä), joka kiertää vuoren yli autotien poskeen. Matka on helpompi mutta melko paljon pidempi.

 

luovttat kartta
Reitti on pidempi mutta helpompi kulkea. Huomaa, että reitti päätyy autotien varteen, josta sinun tulee kävellä takaisin parkkipaikalle.

 

Vinkki! Ifjordin risteyksestä noin seitsemän kilometriä Lebesbyyn päin ajaessa löytyy toinen komea rullakiviranta. Kohde sijaitsee aivan tien vieressä ja on siten huonojalkaisellekin helppo saavuttaa. (Kiitos vinkistä, Jukka!)

Automatkailijan Ruotsi ja Norja

Tutustu

Pohjois-Norjan rannikkoreitit

Tutustu

Autolla Norjaan

Tutustu

Pohjois-Norjan kauneimmat luontokohteet

Tutustu

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center