Menorca – Baleaarien kauneimpia rantalomakohteita

Menorca, Baleaarien helmi, tunnetaan etenkin kauniista rannoistaan ja turkoosista vedestä. Menorca onkin omiaan rauhallisen rantaloman viettoon sekä rehevän luonnon tutkiskeluun.

Menorca, Espanja. Tätä Menorcasta kertovaa tekstiä kirjoittaessani huomasin toistavani samaa kaavaa – aloitin, pyyhin kaiken pois, lopetin, ja aloitin taas alusta. Meni viikkoja, kunnes oivalsin, mistä reissukenkää puristaa: Menorca on kokonaisuus, josta pitää kirjoittaa kerralla enemmän, sillä vaikka jokainen näkemäni kohde oli kaunis ja artikkelin arvoinen, eivät ne irrallissina olisi tehneet yhtä paljon oikeutta yhdelle elämäni parhaista reissuista.

Sen vuoksi olen nivonut tähän Menorca-oppaaseen parhaat Menorca kokemukseni sekä vinkkini tuolle satumaiselle saarelle. Saarelle, joka kätkee suloihinsa jotain hyvin erityistä: sen näkee ihmisistä, ja se tuntuu itsessä. Menorcalla on hyvä henki – sielukas, avoin ja aistillinen. Yksinkertaisesti, kaunis.

 

Loma Menorca
Menorca tarjoaa rauhallista rantalomailua Baleaarien kauneimmilla rannoilla.

 

Menorca, Mallorcan kuvankaunis pikkusisar

Mallorcan koillispuolelta löytyvä Menorca on Välimerellä sijaitsevan Baleaarien saariryhmän toiseksi suurin saari. Liian usein isosiskonsa Mallorcan varjoon jäävä Menorca on kuitenkin kokemisen arvoinen; jostain syystä, sekä kaikista vierailemistani kohteista, juuri Menorca saa minut ikävöimään takaisin. Saaren tunnelma ja sen vanha kaupunki, lukuisat ravintolat ja upea luonto veivät Mallorcaa 100-0, mikäli minulta kysytään.

Toivottavasti näistä vinkeitä on iloa, kun suunnittelet lomaa Menorcalle!

 

Menorcan nähtävyydet kartalla

 

Loma Menorca
Turkoosista vedestä tunnettu Menorca on niin perhelomailijoiden, pariskuntien kuin luontoreissaajien suosiossa.

 

Loma Menorcalla tarjoaa rauhallista rantalomailua ja fiestoja

Menorca tarjoaa rauhallista rantalomailua, päiväretkiä viihtyisiin satamakaupunkeihin sekä kauniille majakoille, vehreitä maisemia ja luontopolkuja, jotka johdattavat salaisilta tuntuvien rantojen luo. Menorcan vesi on turkosia ja kristallinkirkasta sekä hiekka niin hienoa, ettei sitä uskoisi todeksi.

Menorcan Cala’n Boschin rantakaupungin tunnelma hurmaa, ja Santo Tomasin saaren pisin ranta kutsuu nauttimaan auringosta ja vesileikeistä. Loivasti jyrkkenevän rannan itäinen osa on kallioisempi, ja siellä on myös erinomaiset snorklausmahdollisuudet.

Juhli paikallisten tavoin

Menorcalla vietetään vuoden tärkein fiestaa 23.–24. kesäkuuta. Juhla tunnetaan nimellä Sant Joan, ja fiesta keskittyy etenkin Ciutadellaan. Näihin aikoihin kaupungin kadut täyttyvät aamuun saakka juhlivista ihmisistä sekä taidokkaasti koulutetuista hevosista. Testaa kadunkulmissä myytävä paikallista pomadaa, joka on mahonilaisesta ginistä ja sitruunalimonadista sekoitettu juoma.

Menorca täyttyy juhlijoista myös elokuussa, jolloin ympäri saaren vietetään useita pienempiä fiestoja. Ota tällöin suunnaksi etenkin Alaiorin ja Ferreriesin kylät.

 

Menorca

 

Menorcan sää on lämmin ja lempeä

Menorcan sää on lämpimimmillään kesäkuusta elokuulle, jolloin mittari pysyttelee keskimäärin 18–29 asteen välillä vuorokauden keskilämpötilan ollessa 24 astetta. Aurinkorasvan ja hellehatun lisäksi voit tarkistaa tästä listauksesta, mitä kaikkea matkalle kannattaa pakata mukaan.

Menorca on tunnettu turkooseista merimaisemista ja vehreästä luonnostaan.

Menorca

Menorcan annoksia

 

Menorcan merellinen ruokakulttuuri hurmaa

Menorca on ruokamatkailijan taivas. Saaren herkullisin annos on ehdottomasti paikallisten kalastajien pyytämä ja rantaravintolan kokin laittama hummerikeitto Caldereta de langosta, jonka kanssa tarjoillaan kuivattuja, tummanpuhuvaan ja mausteiseen kastikkeeseen dipattavia leipäpaloja.

Me nautimme Menorcan tunnetuimman herkun Fornellsin kalastajakylässä sijaitsevassa Es Port -ravintolassa.

 

Menorca
Caldereta de langosta on Menorcan maukkaimpia annoksia.

Menorca ravintolat

 

Menorca maistuu mahonilaiselta giniltä

Lasillinen mahonilaista giniä maistuu varmasti parhaalta tässä luolaan rakennetussa Cova d’en Xoroin yökerhossa, joka toimii drinkkibaarina myös päivisin. Sisäänpääsy on kymmenen euron luokkaa, mutta se on pieni summa aivan käsittämättömän kauniista maisemista etenkin auringonlaskun aikaan.

Drinkkien hinnat lienevät täällä Menorcan kalleimmat, sillä esimerkiksi mohito kustansaa suurin piirtein saman verran kuin sisäänpääsy. Silti paikka ei mielestäni ole liian kallis (vaan hyvin vertailukelpoinen esimerkiksi Suomen hintatasoon), joten paikan päällä kannattaa ehdottomasti piipahtaa lasillisella.

 

Menorca
Nauti lasillinen giniä näissä Menorcan postikorttimaisemissa.

Menorca
Cala Mitjana (Cala Mitjaneta) on yksi Menorcan ja koko mailman kauneimmista rannoista.

 

Cala Mitjana (Cala Mitjaneta)

Menorcan etelärannalla sijaitseva Cala Mitjana (Cala Mitjaneta) on yksi Menorcan ja koko maailman kauneimpia rantoja – ainakin, jos World Beach Guideen on uskominen. Pinjapensaat ja oliivipuut luovat upeaa kontrastia turkoosille merivedelle. Vain reilun sadan metrin päässä rannasta sijaitsee jopa vieläkin kauniimpi Cala Mitjaneta, johon kannattaa myös käydä tutustumassa.

Cala Galdanan parkkialueelta on vain 20 minuutin kävelymatka Cala Mitjanan rannalle. Pakkaa mukaan snorkkelit, aurinkorasvaa, uikkarit ja pyyhe sekä syötävää ja juotavaa. Täällä vihtyy vaikka koko päivän!

 

Cala Mitjana Menorca

matkablogi Espanja Menorca

 

Baleaarienmeri vangitsee maisemamatkailijan

Koko Menorcan saari on yhtä suurta ja upeaa maisemaa, mutta minun silmääni yksi kauneimmista ja kuvauksellisimmista kohteista löytyy Cala de Binidalista, josta nämä ylä- ja alapuolen maisemakuvat on otettu. Rujona Välimereen työntyvät kielekkeet halkovat turkoosia vettä ja kannattelevat kauniita valkoisia rakennuksia.

Uskaltaisitko sinä asua täällä?

 

Menorca

Menorca
Menorca on myös majakkabongarin unelmakohde.

 

Menorca on myös unelmien majakkasaari

Majakat, nuo ylhäisessä yksinäisyydessään jököttävät jylhät vartiotornit, ovat nyrjäyttäneet sydämeni jo aikapäivät sitten vailla minkäänlaista selitystä. Voinkin siis ilokseni kertoa, että Menorca on taatusti jokaisen majakkabongarin paratiisi, sillä kuvattavia kohteita löytyy saaren joka nurkasta ja mitä kauneimmilta paikoilta.

Mustavalkoraidallinen Favàritx-majakka (1917) sijaistee upealla kallionkielekkeellä 17 kilometriä Maósta. Saaren pohjoisin Cavalleria-majakka (1857) taasen on kokonaan valkoinen. Noin 7 kilometria Ciutadelasta sijaitsee toinen mustavalkoinen majakka, Artrutx (1859). Mikäli haluat lukea lisää Menorcan majakoista, kurkkaa Ferrahotelsin vinkit täältä.

 

Menorca
Mustavalkoraidallinen Favàritx-majakka (1917) sijaistee upealla kallionkielekkeellä 17 kilometriä Maósta.

Menorca
Cavalleria on Menorcan saaren pohjoisin majakka.

Menorca
Noin 7 kilometria Ciutadelasta sijaitsee toinen mustavalkoinen majakka, Artrutx.

Menorca

 

Menorca patikoiden: Camí de Cavalls

Patikointi Menorcalla kannattaa, sillä saaren ympäri ei pääse ajamaan. Saarta nimittäin halkoo vain yksi pitkä ja suora tie. Patikointi Menorcalla on kuitenkin todella suosittua, ja saaren nähtävyydet voi kiertää jalan tai jopa hevosen selässä kuten ennen aikaan. Camí de Cavalls tarkoittaakin vapaasti suomennettuna hevospolkua, jolle kertyy mittaa lähes 200 kilometriä.

Mikäki rakastat luontoa ja lintuja, voit patikoida Menorcalla myös Es Graun-luonnonpuistossa, jossa minäkin ehdin viettää yhden ihanan iltapäivän. Paikan erikoisuutena lienee sen ilma, joka on kuin hengittäisi raikasta eukalyptysta tai minttua tai tuoretta katajaa. Sen vuoksi tuo Menorcan luonnonpuisto on yksi pysäyttävimmistä kohteista omilla matkoillani, joilla olen jo melko monta vastaavaa kohdetta saanut tavata.

Menorcan kaunis luonto on läsnä kaikkialla, ja saaren asukkaat ovat siitä erityisen ylpeitä. Täällä et löydä tienposkesta roskia, ja autoteiden vähyyskin korreloi suojeltavan luonnon arvostukseen. Varaa siis tulevalle reissullesi hyvät retkikengät, sillä pääset kyllä autolla jonkin matkan päähän kohteista, mutta loppumatkan saat aina kävellä.

 

Menorca | matkablogi Espanja

Menorca | matkablogi Espanja

matkablogi Espanja

matkablogi Espanja
Keskellä Menorcan saarta kohoaa Monte Toron kukkula, jonka huippu nousee 358 metrin korkeuteen.

 

Monte Toro on Menorcan korkein huippu

Keskellä Menorcan saarta kohoaa Monte Toron kukkula, jonka huippu nousee 358 metrin korkeuteen. Monte Toro sijaitsee noin puolimatkassa Mahónista Ciutadellaan. Saaren korkeimmalta huipulta voi tähystää upeaa merinäköalaa ja kirkkaalla säällä aina Mallorcan rannikolle asti.

Monte Toron huipulla sijaitsevat vanhan luostarin rauniot, joista osa toimii edelleen fransiskaaninunnien pyhättönä. Tila on auki vierailijoille kesällä toukokuun ensimmäisestä viikonlopusta alkaen. Monte Toro on helppo ottaa haltuun autolla Es Mercadalin kaupungista käsin, sillä autotie johtaa aina vuoren huipulle saakka.

 

matkablogi Espanja

 

Löydä Menorcan piilossa lymyävät rannat

Sadoista rannoistaan tunnetun Menorcan saaren helmi on ehdottomasti vartin kävelymatkansa arvoinen Cala Macararelleta, jonka turkoosi vesi ei jätä ketään viettelemättä. Varaa mukaan piknik-kori ja vettä sekä paljon aurinkorasvaa, viltti ja hyvä kirja.

Et nimittäin halua poistua täältä koko päivänä.

 

Loma Menorca
Sadoista rannoistaan tunnetun Menorcan saaren helmi on ehdottomasti vartin kävelymatkansa arvoinen Cala Macararelleta.

matkablogi Espanja

Menorca

 

Pääkaupunki Mahon ja kuvankaunis Ciutadella

Menorcan pääkaupunki Mahónissa (josta käytetään myös nimeä Maó) on elävä ja menevä keskus, kun taas Ciutadellan viehättävä vanha kaupunki lumoaa kiireettömyydellään ja pienillä mukulakivisillä kujillaan. Joka puolella on pieniä leipomo-kahviloita sekä putiikkeja, jotka myyvät paikallisia käsitöitä: simpukoin koristeltuja rannekoruja, boheemeja vaatteita ja hapsuhuiveja, käsintehtyjä menorkiineja (joita minäkin ostin yhdet parit) sekä pellavaisia vaatteita. Kauniista hamam-pyyhkeestäkään ei tarvitse maksaa kuin alle 10 euroa.

Pimeiden mutta lämpimien iltojen laskeutuessa Menorcan kaupunkien ylle katuja valaisevat lamput syttyvät ja ihmiset suunnistavat illallisen viettoon. Kokeile merellisiä annoksia, sillä täällä ne ovat varmasti tuoreita.

 

matkablogi Espanja

Menorca

matkablogi Espanja

Menorca Binibeca Vell
Vain 10 km matkan päässä Mahón kaupungista, Menorvan kaakkoiskulmassa sijaitseva Binibeca Vell on yksi Menorcan kuvatuimmista kylistä.

 

Binibeca Vell – valkoiseksi kalkittu kylä

Vain 10 km matkan päässä Mahón kaupungista, Menorvan kaakkoiskulmassa sijaitseva Binibeca Vell on yksi Menorcan kuvatuimmista kylistä. Puhtauttaan hohtavat valkoiset kalkkikiviset rakennukset häikäisevät, minkä lisäksi kapeat kadut tarjoavat monia kiinnostavia kuvakulmia.

Pienen kalastajasataman tuntumassa paikkaansa pitävä kylä on Menorcan nuorimpia, sillä paikka on rakennettu 1960-luvun loppupuolella. Labyrinttimainen talorykelmä koostuu 165 talosta, jotka on rakennettu rinta rinnan. Saavu tänne kameran kanssa vailla kiirettä!

Lue myös

Tutustu myös muihin Kaukokaipuun oppaisiin!

Oppaisiin

Suomen luetuimman matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.

Osa artikkeleista sisältää kumppanuuslinkkejä; vaikka minä saan niiden kautta tehdyistä tilauksista pienen korvauksen, sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat artikkeleiden tuottamisen jatkossakin.

09/2021

Vaella, kalasta, rakasta

Kaikkein pieninkin päätös muuttaa oman elämän kurssia.

Vaella, kalasta, rakasta on koskettava tarina rakkaudesta, oman polun löytämisestä ja uudesta alusta Pohjois-Norjassa. Lukuisin luontokuvin kuvitettu teos on tositarina kirjailija Monni Himarin elämästä sekä yli kymmenen vuotta kestäneen jatkuvan matkailun aiheuttamasta burnoutista ja siitä toipumisesta.

Lue lisää kirjasta täällä »

Tilaa kirja

Uutiskirje

Miltä kuulostaisi kahvitauko tai pari kuukaudessa kiinnostavien matkajuttujen äärellä? KAUKOKAIPUUn uutiskirje nivoo yhteen ajankohtaiset artikkelit, reissu- ja retkivinkit sekä helmet arkistojen kätköistä.

Privacy Preference Center