Menorca on Baleaarien kauneimpia rantalomakohteita

Espanjan Menorca tunnetaan turkoosien laguunien piilopoukamista, kauniista luonnosta sekä mitä upeimmista kohteista istua iltaa Välimeren maisemia ihaillen.

Espanjaan kuuluva Menorca on luonnonkaunis ja viihtyisä Välimeren saari, joka kätkee suloihinsa jotain hyvin erityistä: sen näkee ihmisistä, ja se tuntuu itsessä. Voisikin sanoa, että Menorcalla puhaltaa hyvä henki – sielukas, avoin ja aistillinen.

Mallorcan kuvankaunis pikkusisar

Mallorcan koillispuolelta löytyvä Menorca on Välimerellä sijaitsevan Baleaarien saariryhmän toiseksi suurin saari. Liian usein isosiskonsa Mallorcan varjoon jäävä Menorca on ehdottomasti kokemisen arvoinen. Nimittäin jostain syystä juuri Menorca saa minut ikävöimään takaisin kaikista kymmenistä ja taas kymmenistä käymistäni kohteista.

Saaren tunnelma ja vanha kaupunki, lukuisat ravintolat ja upea luonto unohtamatta tietenkään ostosmahdollisuuksia tekevät kohteesta todella viihtyisän ja monipuolisen.

Toivottavasti näistä vinkeitä on iloa, kun suunnittelet omaa Menorcan lomaa!

1. Cala Macarella, kaunein ranta

Sadoista rannoistaan tunnetun Menorcan saaren helmi, Cala Macararelleta, ei jätä ketään viettelemättä. Varaa mukaan piknik-kori ja vettä sekä paljon aurinkorasvaa, viltti ja hyvä kirja. Et nimittäin halua poistua täältä koko päivänä. Vinkki: Kokeile Mernocalla sup-lautailua!

2. Cala Mitjana, kenties toiseksi kaunein ranta

Pienelle mäntymetsän ympäröimälle Cala Mitjanan rannalle pääsee kävellen 20 minuutissa läheseltä pysäköintialueelta (lähellä maantietä OM-714). Ranta on erittäin suosittu kesäkaudella, mutta täällä kannattaa silti käydä viettämässä lomapäivää.

3. Platja de Cavalleria, toinen rantasuosikki

Menorcan etelärannalla ja vain reilun sadan metrin päässä Cala Mitjanasta sijaitseva Cala Mitjana (Cala Mitjaneta) on sekin nimetty yhdeksi maailman kauneimmista rannoista. Pinjapensaat ja oliivipuut luovat upeaa kontrastia turkoosille merivedelle.

Cala Galdanan parkkialueelta on vain 20 minuutin kävelymatka Cala Mitjanan rannalle. Pakkaa mukaan snorkkelit, aurinkorasvaa, uikkarit ja pyyhe sekä syötävää ja juotavaa. Myös täällä viihtyy koko päivän!

 

Cala Macararelleta Menorca
Sadoista rannoistaan tunnetun Menorcan saaren helmi on ehdottomasti vartin kävelymatkansa arvoinen Cala Macararelleta.
Menorca
Cala Mitjana (Cala Mitjaneta) on yksi Menorcan ja koko mailman kauneimmista rannoista.

 

4. Menorcan upein drinkkibaari

Loma Menorcalla ei ole mitään ilman lasillista mahonilaista giniä, joka maistuu varmasti tässä luolaan rakennetussa Cova d’en Xoroin yökerhossa, joka toimii drinkkibaarina myös päivisin. Sisäänpääsy on kymmenen euron luokkaa, mutta se on pieni summa aivan käsittämättömän kauniista maisemista etenkin auringonlaskun aikaan.

Drinkkien hinnat lienevät täällä Menorcan kalleimmat, sillä esimerkiksi mohito kustansaa suurin piirtein saman verran kuin sisäänpääsy. Silti paikka ei mielestäni ole liian kallis kuten ei Espanjan hintataso muutenkaan, joten paikan päällä kannattaa ehdottomasti piipahtaa lasillisella.

 

Menorcan upein baari
Nauti lasillinen giniä näissä Menorcan postikorttimaisemissa.

 

5. Binibeca Vell, valkoiseksi kalkittu kylä

Vain 10 km matkan päässä Mahón kaupungista sijaitseva Binibeca Vell on yksi Menorcan kuvatuimmista kylistä. Puhtauttaan hohtavat valkoiset kalkkikiviset rakennukset häikäisevät, minkä lisäksi kapeat kadut tarjoavat monia kiinnostavia kuvakulmia.

Pienen kalastajasataman tuntumassa paikkaansa pitävä kylä on Menorcan nuorimpia, sillä paikka on rakennettu 1960-luvun loppupuolella. Labyrinttimainen talorykelmä koostuu 165 talosta, jotka on rakennettu rinta rinnan. Saavu tänne kameran kanssa vailla kiirettä!

6. Rento ja viihtyisä Maó

Menorcan nykyinen pääkaupunki Maó (Mahón) on elävä ja viehättävä vanha kaupunki, jonka mukulakivikaduilla voi sukkuloida terasilta toiselle ja usein kahvila-leipomoiden välillä. Pienistä putiikeista kannattaa hankkia tuliaisiksi varsin boheemeja koruja ja vaatteita, huiveja sekä käsintehtyjä menorkiineja, jotka tunnetaan nimellä avarca pons -sandaalit. Täältä löydät myös pellavaiset vaatteet ja ihanan pehmeät hamam-pyyhkeet. Pst! Muista, että siestaa vietetään klo 14–17:30.

 

Ciutadella

 

7. Kuvankaunis Ciutadella

Hunajan ja pastellinvärisiä taloja, pieniä putiikkeja vieläkin pienemmillä kaduilla (liikkuminen tapahtuu kävellen tai pyörällä) ja iloista paikallista elämää. Testaa paikallisia juustoja ja makkaroita, jälkiruoaksi kahvin kanssa suosittelen ensaimada-pullaa. Illallista kannattaa nauttia kala-annoksistaan tunnetussa Cafe Balearissa ja Samaradorissa.

 

Menorcan valkoinen kylä
Menorcan kaakkoiskulmassa sijaitseva Binibeca Vell on yksi Menorcan kuvatuimmista kylistä.

 

8. Juhli paikallisten tavoin

Menorcalla vietetään vuoden tärkein fiestaa 23.–24. kesäkuuta. Juhla tunnetaan nimellä Sant Joan, ja fiesta keskittyy etenkin Ciutadellaan. Näihin aikoihin kaupungin kadut täyttyvät aamuun saakka juhlivista ihmisistä sekä taidokkaasti koulutetuista hevosista. Testaa kadunkulmissä myytävä paikallista pomadaa, joka on mahonilaisesta ginistä ja sitruunalimonadista sekoitettu juoma.

Menorca täyttyy juhlijoista myös elokuussa, jolloin ympäri saaren vietetään useita pienempiä fiestoja. Ota tällöin suunnaksi etenkin Alaiorin ja Ferreriesin kylät.

 

matkablogi Espanja
Keskellä Menorcan saarta kohoaa Monte Toron kukkula, jonka huippu nousee 358 metrin korkeuteen.

 

9. Monte Toro, Menorcan korkein huippu

Puolimatkassa Mahónista Ciutadellaan, keskellä saarta kohoaa Monte Toron kukkula. Sen huippu nousee 358 metrin korkeuteen. Saaren korkeimmalta huipulta voi tähystää upeaa merinäköalaa ja kirkkaalla säällä aina Mallorcan rannikolle asti.

Monte Toron huipulla sijaitsevat vanhan luostarin rauniot, joista osa toimii edelleen fransiskaaninunnien pyhättönä. Tila on auki vierailijoille kesällä toukokuun ensimmäisestä viikonlopusta alkaen. Monte Toro on helppo ottaa haltuun autolla Es Mercadalin kaupungista käsin, sillä autotie johtaa aina vuoren huipulle saakka.

10. Koe Menorca patikoiden: Camí de Cavalls

Patikointi Menorcalla kannattaa, sillä saaren ympäri ei pääse ajamaan. Saarta nimittäin halkoo vain yksi pitkä ja suora tie. Patikointi Menorcalla on kuitenkin todella suosittua, ja saaren nähtävyydet voi kiertää jalan tai jopa hevosen selässä kuten ennen aikaan. Camí de Cavalls tarkoittaakin vapaasti suomennettuna hevospolkua, jolle kertyy mittaa lähes 200 kilometriä.

 

matkablogi Espanja

 

Menorcan nähtävyydet kartalla

 

 

Loma Menorcalla tarjoaa rauhallista rantalomailua ja fiestoja

Menorca tarjoaa rauhallista rantalomailua, päiväretkiä viihtyisiin satamakaupunkeihin sekä kauniille majakoille, vehreitä maisemia ja luontopolkuja, jotka johdattavat salaisilta tuntuvien rantojen luo. Menorcan vesi on turkosia ja kristallinkirkasta sekä hiekka niin hienoa, ettei sitä uskoisi todeksi.

Menorcan Cala’n Boschin rantakaupungin tunnelma hurmaa, ja Santo Tomasin saaren pisin ranta kutsuu nauttimaan auringosta ja vesileikeistä. Loivasti jyrkkenevän rannan itäinen osa on kallioisempi, ja siellä on myös erinomaiset snorklausmahdollisuudet.

Menorcan sää on lämmin ja lempeä

Menorcan sää on lämpimimmillään kesäkuusta elokuulle, jolloin mittari pysyttelee keskimäärin 18–29 asteen välillä vuorokauden keskilämpötilan ollessa 24 astetta. Aurinkorasvan ja hellehatun lisäksi voit tarkistaa tästä listauksesta, mitä kaikkea matkalle kannattaa pakata mukaan.

 

Menorcan maisemissa.

 

Baleaarienmeri vangitsee maisemamatkailijan

Koko Menorcan saari on yhtä suurta ja upeaa maisemaa, mutta minun silmääni yksi kauneimmista ja kuvauksellisimmista kohteista löytyy Cala de Binidalista, josta nämä ylä- ja alapuolen maisemakuvat on otettu. Rujona Välimereen työntyvät kielekkeet halkovat turkoosia vettä ja kannattelevat kauniita valkoisia rakennuksia.

Uskaltaisitko sinä asua täällä?

 

Majakka Menorcan saarella.
Menorca on myös majakkabongarin unelmakohde.

 

Menorca on myös unelmien majakkasaari

Majakat, nuo ylhäisessä yksinäisyydessään jököttävät jylhät vartiotornit, ovat nyrjäyttäneet sydämeni jo aikapäivät sitten vailla minkäänlaista selitystä. Voinkin siis ilokseni kertoa, että Menorca on taatusti jokaisen majakkabongarin paratiisi, sillä kuvattavia kohteita löytyy saaren joka nurkasta ja mitä kauneimmilta paikoilta.

Mustavalkoraidallinen Favàritxin majakka (1917) sijaistee upealla kallionkielekkeellä 17 kilometriä Maósta. Saaren pohjoisin Cavalleria-majakka (1857) taasen on kokonaan valkoinen. Noin 7 kilometria Ciutadelasta sijaitsee toinen mustavalkoinen majakka, Artrutx (1859).

Mikäli haluat lukea lisää Menorcan majakoista, kurkkaa Ferrahotelsin vinkit täältä.

 

Majakka
Mustavalkoraidallinen Favàritxin majakka (1917) sijaistee upealla kallionkielekkeellä 17 kilometriä Maósta.
Majakka
Cavalleria on Menorcan saaren pohjoisin majakka.

 

Menorcan merellinen ruokakulttuuri hurmaa

Menorca on ruokamatkailijan taivas. Pimeiden mutta lämpimien iltojen laskeutuessa Menorcan kaupunkien ylle katuja valaisevat lamput syttyvät ja ihmiset suunnistavat illallisen viettoon. Kokeile merellisiä annoksia, sillä täällä ne ovat varmasti tuoreita.

Saaren herkullisin annos on ehdottomasti paikallisten kalastajien pyytämä ja rantaravintolan kokin laittama hummerikeitto Caldereta de langosta, jonka kanssa tarjoillaan kuivattuja, tummanpuhuvaan ja mausteiseen kastikkeeseen dipattavia leipäpaloja.

Me nautimme Menorcan tunnetuimman herkun Fornellsin kalastajakylässä sijaitsevassa Es Port -ravintolassa.

 

Merellinen rapuannos Menorcalla.
Caldereta de langosta on Menorcan maukkaimpia annoksia.

 

Camí de Cavalls
Camí de Cavalls tarkoittaakin vapaasti suomennettuna hevospolkua, jolle kertyy mittaa lähes 200 kilometriä.

 

Koe saari patikoiden ja kierrä Camí de Cavalls

Patikointi Menorcalla kannattaa, sillä saaren ympäri ei pääse ajamaan. Saarta nimittäin halkoo vain yksi pitkä ja suora tie. Patikointi Menorcalla on kuitenkin todella suosittua, ja saaren nähtävyydet voi kiertää jalan tai jopa hevosen selässä kuten ennen aikaan. Camí de Cavalls tarkoittaakin vapaasti suomennettuna hevospolkua, jolle kertyy mittaa lähes 200 kilometriä.

Saaren kirjakaupat myyvät englannin- ja espanjankielisiä Camí de Cavalls -oppaita, johon on merkitty 20 ulkoilureittiä karttoineen, pituuksineen ja vaikeustasoineen.

Mikäki rakastat luontoa ja lintuja, voit patikoida Menorcalla myös Es Graun-luonnonpuistossa, jossa minäkin ehdin viettää yhden ihanan iltapäivän. Paikan erikoisuutena lienee sen ilma, joka on kuin hengittäisi raikasta eukalyptysta tai minttua tai tuoretta katajaa. Sen vuoksi tuo Menorcan luonnonpuisto on yksi pysäyttävimmistä kohteista omilla matkoillani, joilla olen jo melko monta vastaavaa kohdetta saanut tavata.

Menorcan kaunis luonto on läsnä kaikkialla, ja saaren asukkaat ovat siitä erityisen ylpeitä. Täällä et löydä tienposkesta roskia, ja autoteiden vähyyskin korreloi suojeltavan luonnon arvostukseen. Varaa siis tulevalle reissullesi hyvät retkikengät, sillä pääset kyllä autolla jonkin matkan päähän kohteista, mutta loppumatkan saat aina kävellä.

 

Menorca | matkablogi Espanja

Menorca | matkablogi Espanja

matkablogi Espanja

 

Näin pääset Menorcalta Mallorcalle ja muut hyödylliset tiedot

  • Menorca–Mallorca-lauttamatkat tarkistat kätevästi Directferries-sivustolta.
  • Lisäksi: saarten välisestä lauttayhteydestä vastaavat Baleària (www.balearia.com) ja Trasmediterranea (www.trasmediterranea.es)
  • Espanjan Menorcan asukasluku on vajaat 100 000.
  • Maóssa ja Ciutadellassa asuu kummassakin 30 000 asukasta.
  • Menorcalla puhutaan espanjaa, katalaania ja katalaanista johdettua menorquín-murretta.
  • Pitkulainen saari on 50 km pitkä ja 15–20 km leveä. Saarta ei pääse ajamaan ympäri.
  • Saaren kiertely ja rantojen tutkiminen onnistuu parhaiten vuokra-autolla.
  • Myös busseilla pääsee suosituimpiin rantakyliin: eri reiteistä vastaavat TMSA:n ja Torresin bussit.
Lue myös

Tutustu myös muihin Kaukokaipuun oppaisiin!

Oppaisiin

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center