Menorca, tuo pikkuruinen ja pittoreski saari kätkee suloihinsa jotain hyvin erityistä. Sen näkee ihmisistä, ja se tuntuu itsessä. Tällä saarella on hyvä henki – sielukas, avoin ja aistillinen.

Tätä tekstiä kirjoittaessani huomasin toistavani samaa kaavaa – aloitin, pyyhin kaiken pois, lopetin, ja aloitin taas alusta. Meni viikkoja, kunnes oivalsin, mistä reissukenkää puristaa: Menorca on kokonaisuus, josta pitää kirjoittaa kerralla enemmän, sillä vaikka jokainen näkemäni kohde oli kaunis ja artikkelin arvoinen, eivät ne irrallissina olisi tehneet yhtä paljon oikeutta yhdelle elämäni parhaista reissuista, kuin pidempi artikkeli, johon voin nivoa kaikki parhaat vinkkini tuolle satumaiselle saarelle.

Menorca on Välimerellä sijaitsevan Baleaarien saariryhmän toiseksi suurin saari, joka sijaitsee Mallorcan koillispuolella. Liian usein isosiskonsa Mallorcan varjoon jäävä Menorca on kuitenkin kokemisen arvoinen; jostain syystä, sekä kaikista vierailemistani kohteista, juuri Menorca saa minut ikävöimään takaisin. Saaren tunnelma ja sen vanha kaupunki, lukuisat ravintolat ja upea luonto veivät Mallorcaa 100-0, mikäli minuta kysytään.

 

 

Menorcan nähtävyydet kartalla

Menorca tarjoaa rauhallista rantalomailua, retkiä viihtyisiin satamakaupunkeihin sekä majakoille, vehreitä maisemia ja luontopolkuja, jotka johdattavat salaisilta tuntuvien rantojen luo, joiden vesi on kristallinkirkasta ja hiekka niin hienoa, ettei sitä uskoisi todeksi.

Cala’n Boschin rantakaupungin tunnelma hurmaa, ja Santo Tomasin saaren pisin ranta kutsuu nauttimaan auringosta ja vesileikeistä. Loivasti jyrkkenevän rannan itäinen osa on kallioisempi, ja siellä on myös erinomaiset snorklausmahdollisuudet.

Menorca on tunnettu turkooseista merimaisemista ja vehreästä luonnostaan.

Menorca

Menorcan merellinen ruokakulttuuri hurmaa

Menorca on ruokamatkailijan taivas. Saaren herkullisin annos on ehdottomasti paikallisten kalastajien pyytämä ja rantaravintolan kokin laittama hummerikeitto Caldereta de langosta, jonka kanssa tarjoillaan kuivattuja, tummanpuhuvaan ja mausteiseen kastikkeeseen dipattavia leipäpaloja. Me nautimme saaren tunnetuimman herkun Fornellsin kalastajakylässä sijaitsevassa Es Port -ravintolassa.

 

Menorca

 

Menorca maistuu mahonilaiselta giniltä

Lasillinen mahonilaista giniä maistuu varmasti parhaalta tässä luolaan rakennetussa COVA D’EN XOROIN yökerhossa, joka toimii drinkkibaarina myös päivisin. Sisäänpääsy on kymmenen euron luokkaa, mutta se on pieni summa aivan käsittämättömän kauniista maisemista etenkin auringonlaskun aikaan.

Drinkkien hinnat lienevät täällä koko saaren kalleimmat: mohito kustansaa suurin piirtein saman verran kuin sisäänpääsy, joten paikka ei ole niin kallis, etteikö tänne voisi tulla nauttimaan lasillista, tai toista.

 

Menorca

matkablogi Espanja Menorca

 

Baleaarienmeri vangitsee maisemamatkailijan

Koko Menorcan saari on yhtä suurta ja upeaa maisemaa, mutta minun silmääni yksi kauneimmista ja kuvauksellisimmista kohteista löytyy CALA DE BINIDALISTA, josta nämä ylä- ja alapuolen maisemakuvat on otettu. Rujona Välimereen työntyvät kielekkeet halkovat turkoosia vettä ja kannattelevat kauniita valkoisia rakennuksia.

Uskaltaisitko sinä asua täällä?

 

Menorca

Menorca

 

Menorca on myös unelmien majakkasaari

Majakat, nuo ylhäisessä yksinäisyydessään jököttävät jylhät vartiotornit, ovat nyrjäyttäneet sydämeni jo aikapäivät sitten ilman minkäänlaista selitystä. Voinkin siis ilokseni kertoa, että saari on jokaisen majakkabongarin paratiisi, sillä kuvattavia kohteita löytyy saaren joka nurkasta ja mitä kauneimmilta paikoilta.

 

Menorca

Menorca

 

Mitä muuta Menorcalta voisi enää toivoa kuin upeita luontokohteita?

Saaren ympäri ei pääse ajamaan (sillä saarta halkoo vain yksi pitkä ja suora tie), mutta sen voi toki kiertää jalan tai hevosella kuten ennen aikaan: lähes 200 kilometriä pitkä hevosten tekemä vaellusreitti CAMI DE CAVALLS nousi oitis omalle lusikkalistalleni.

Mikäki rakastat luontoa ja lintuja, nosta listallesi myös ES GRAUN -luonnonpuisto, jossa minäkin ehdin viettää yhden ihanan iltapäivän. Paikan erikoisuutena lienee sen ilma, joka on kuin hengittäisi raikasta eukalyptysta tai minttua tai tuoretta katajaa. Sen vuoksi tuo luonnonpuisto on yksi pysäyttävimmistä kohteista omilla matkoillani, joilla olen jo melko monta vastaavaa kohdetta saanut tavata.

Luonto on lähellä kaikkialla, ja saaren asukkaat ovat siitä erityisen ylpeitä. Täällä et löydä tienposkesta roskia, ja autoteiden vähyyskin korreloi suojeltavan luonnon arvostukseen. Varaa siis tulevalle reissullesi hyvät retkikengät, sillä pääset kyllä autolla jonkin matkan päähän kohteista, mutta loppumatkan saat aina kävellä.

 

Menorca | matkablogi Espanja

Menorca | matkablogi Espanja

matkablogi Espanja

matkablogi Espanja

matkablogi Espanja

 

Löydä Menorvan pienet, piilossa lymyävät rannat

Sadoista rannoistaan tunnetun saaren helmi on ehdottomasti vartin kävelymatkansa arvoinen CALA MACARARELLETA, jonka turkoosi vesi ei jätä ketään viettelemättä. Varaa mukaan piknik-kori ja vettä sekä paljon aurinkorasvaa, viltti ja hyvä kirja.

Et nimittäin halua poistua täältä koko päivänä.

 

matkablogi Espanja

matkablogi Espanja

Menorca

 

Pääkaupunki Mahon ja kuvankaunis Ciutadella

Menorcan pääkaupunki Mahónissa (josta käytetään myös nimeä Maó) on elävä ja menevä keskus, kun taas Ciutadellan viehättävä vanha kaupunki lumoaa kiireettömyydellään ja pienillä mukulakivisillä kujillaan. Joka puolella on pieniä leipomo-kahviloita sekä putiikkeja, jotka myyvät paikallisia käsitöitä: simpukoin koristeltuja rannekoruja, boheemeja vaatteita ja hapsuhuiveja, käsintehtyjä menorkiineja (joita minäkin ostin yhdet parit) sekä pellavaisia vaatteita. Kauniista hamam-pyyhkeestäkään ei tarvitse maksaa kuin alle 10 euroa.

Pimeiden mutta lämpimien iltojen laskeutuessa kaupunkien ylle katuja valaisevat lamput syttyvät ja ihmiset suunnistavat illallisen viettoon. Kokeile merellisiä annoksia, sillä täällä ne ovat varmasti tuoreita.

 

matkablogi Espanja

matkablogi Espanja

Erältä, eräistä - Marinella
1. painos

Tilaa Erältä, eräistä

Sivumäärä: 198
Julkaistu: 27.3.2020
ISBN: 978-952-94-2956-1
Kirja: Kovakantinen, sidottu
Koko: 240 mm x 210mm
Hinta: 29 €, sisältää postituskulut Suomessa

Ostamalla kirjan tuet luonnon monimuotoisuutta: 10% kirjan myyntivoitosta lahjoitetaan Luonnonperintösäätiölle vanhojen metsien suojeluun.


Osta
Vaellus ja retkeily

Retkeilyoppaatja varustevinkit

Kaukokaipuun retkeilyoppaista löydät kaiken tärkeän ja oleellisen tiedon onnistuneen retken suunnitteluun: Millainen teltta sopii minulle? Millainen retkikeitin kannattaa hankkia? Mitä ruokaa kannattaa varata viikon vaellukselle? Mitkä ovat parhaat talviretkivarusteet? Entä mistä löytää parhaat retkeilykohteet ja rauhalliset retkeilyreitit?

Valokuvausvinkit ja objektiivisuositukset

Valokuvausvinkkeihin

Privacy Preference Center