Kreikan Chíos – Pohjois-Egean tarunhohtoinen saari legendojen ystäville

Homeros, meren jumala Poseidon, titaanit ja maailman syvin kohta. Vaiko sittenkin Marco Polon kotikylä? Kaikki nämä yhdistävät Kreikan Chíosin saarta!

Pohjoisen Egeanmeren viiteen suureen saareen (Ikaria, Samos, Limnos ja Lesbos) lukeutuva Chíos on monipuolinen ja kiinnostava lomakohde runsasta auringonpaistetta, herkullista ruokaa, kirkkaita vesiä, rikasta historiaa, kauniita rantoja ja vehreitä maisemia rakastaville matkailijoille

– sekä tietenkin kreikkalaisesta mytologiasta kiinnostuneille!

Kävele Tartaroksen, maailman syvimmän kohdan kannella

Legendan mukan Uranoksen eli taivaan sekä Gaian eli maaemon jälkeläiset, pojat ja tyttäret, asuttavat maailman syvinta kohtaa. Se kantaa nimeä Tartaros.

Manalaan eli Haadeeniin eli Tartarokseen tuomitut jättiläiset, titaanit, ovatkin monille tuttuja kreikkalaisesta mytologiasta.

Mutta tiesitkö, että Tartaros tunnetaan myös kyklooppien, seireenien, kentaurien, nymfien ja satyyrien kotina?

Lue matkatarina maailman syvimmän kohdan kannelle »

 

Chiosin saari Kreikassa.
Chíos on kuin aikamatka menneeseen.

 

Chíosin uskotaan olleen Homeroksen synnyinsaari

Tiedetysti saraseeni-merirosvojen ryöstöretkien ja mitä luultavammin Marco Polon saarella oleskelun lisäksi Chíosin uskotaan olevan Homeroksen syntymäpaikka. Homeros oli myyttinen sanaseppo, jota on perinteisesti pidetty kreikkalaisen kirjallisuuden merkittävimpien eeposten Iliaan ja Odysseian runoilijana.

Homeroksen ohella saari tunnetaan myös muiden merkittävien kreikkalaisten poliitikkojen ja kirjailijoiden, kuten Adamantios Koraisin, Emmanouil Roidisin ja Alexandre Mavrokordatosin syntypaikkana.

 

Kreikan kukkuloilla.
Tartaroksen maanpäällinen kansi oli kuumuuden korventama.

 

Maista mastiksipuiden pieniä pihkaisia kyyneliä

Mastic on monikäyttöinen ”mauste”. Näitä pieniä pihkamaisia kyyneliä poimitaan käsin Chíosin saaren eteläosissa kasvavista mastiksipistaasipuista. Mastiksista valmistetaan muun muassa ouzoa ja makeisia, minkä lisäksi sitä käytetään leivontaan (ja etenkin kekseihin).

Tunnetuin käyttötapa lienee kuitenkin tämä: pienet vaaleat helmet ovat kuin luonnon omaa purukumia!

Yksi saaren suosituimmista vierailukohteista onkin Mastichochoria, joka on yleisnimi kyseistä pistaasipuulajia elinkeinonaan hyödyntäville pienille mastiksikylille.

 

Kreikan mastic
Käsin poimittuja pihkahelmiä. Kuva: visitgreece.gr

Pyrgín kylän ulkoseinät on koristeltu maalipintaan raaputetuin geometrisin kuvioin.

 

Pyrgín kylä on ehdoton vierailukohde

Upeista seinämaalauksistaan tunnettu Pyrgín kylä sijaitsee vain 25 kilometrin päässä Chíosin keskustasta. Silti näillä samoilla seinillä kuivuvat turpeat punahehkuiset tomaattitertut tahtovat kiinnittää katseen kaikkialla.

Mutta mikä näistä rakennuksista olikaan se, jonka sanotaan olleen Marco Polon koti?

Alkuajoiltaan saakka sellaisenaan säilynyt Pyrgín kylä toistaa keskiaikaista arkkitehtuuria. Ulkoseinät on koristeltu maalipintaan raaputetuin geometrisin kuvioin. Kylän kapeat kadut ovat toinen toistaan kuvauksellisimpia.

Merirosvojen pelossa syvälle sisämaahan rakennettua ja turkkilaisia vastaan taistellutta pikkukylää reunustavat pyöreät vartiotornit. Sen keskustasta löytyvät edelleen korkeimman 18 metrisen pelastautumistornin rauniot, jotka ovat vielä sen verran hyvässä kunnossa, että ne toimivat kotina muutamalle kyläläiselle.

Katso lisää kuvia ja vinkit Pyrgín kylään »

 

Pyrgin kylä
Hyvä että sain pidettyä näppini irti.

 

Kinttupolku aavekaupunki Anavatosiin on pelkkää ylämäkeä (ja silti pakko kokea!)

Tummanvihreä havupuulaakso ympäröi kuollutta kylää. Arkkienkeli Mikaelille omistettu kirkko pysyy vain vaivoin pystyssä. Paikka on kokenut kovia: Anavatos näytteli tärkeää roolia vuoden 1821 itsenäisyyssodassa sekä seuraavan vuoden suuressa verilöylyssä, jossa turkkilaiset surmasivat Chioksen saaren asukkaat.

Kuinka moni selvisi, vai selvisikö kukaan? Kuinka moni pakeni? Kuinka moni teki valintansa ja hyppäsi alas jyrkänteeltä, kun ei suostunut jättämään rakasta kotiaan?

Aavekaupunki Anavatos on kokemisen (ja kiipeämisen) arvoinen »

 

Chios Anvatos
Polku Anvatokseen on kivinen ja jyrkkä, mutta päiväretki kannattaa. Raunioilta aukeavat laajat maisemat auringonpaahtaman Chíosin saaren ylle.

 

Iltapäivän teehetki salaisessa puutarhassa

Kreikassa Chíosin saarella sijaitseva, 1500-luvulla rakennettu upea Archontiko Petrettini Boutique Hotel on ehkä kaunein koskaan vierailemani hotelli – tai pikemminkin pieni kaupunki tai kampus suojaisten muurien sisäpuolella. Sen pihamaalla kasvaa satoja mandariini- ja sitruunapuita, joiden sato puristetaan mehuksi ja hillotaan kauniilta posliinilautasilta tarjottavan croissantin kaveriksi.

Koska tänne tullaan hiljentymään, romantisoimaan ja nauttimaan puolison seurasta, hiljaisuus saapuu jo alkuillasta. Kaskaat peittävät matalan puheensorinan ja viinilasien kilistelyn, kun privaateilla terasseilla nautitaan kreikkalaisesta illasta ja illallisesta.

Lähde nojatuolimatkalle Chíosin saaren salaiseen puutarhaan »

 

Chios hotelli

 

Linkkivinkit

Lisää matkatarinoita

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center