The Painted Village tai aurinkokuivattujen tomaattien taivas tai Marco Polon kotikylä.

Pyrgín kylä kietoutuu monen upean tarinan taikaan, joista venetsialaisen tutkimusmatkailijan versio kiehtoo minua eniten. Hauska sattuma sinänsä, sillä mies tunnetaan parhaiten muistelmistaan Marco Polon matkat, joka kertoo Polon seikkailusta silkkitietä pitkin Kiinaan vuonna 1271. Tuon teoksen sanotaan olevan ensimmäinen eurooppalainen omiin kokemuksiin perustuva matkakirja kohteesta, jonne minä lähden huomenna perjantaina.

Tämä hauskojen yhteensattumusten summa vähän kaikessa kuluvan vuoden aikana saa minut hyvälle tuulelle. ♡


Chios, Pyrgi


Turkoosin Egeanmeren sylissä sijaitsevaan Kreikan viidenneksi suurimpaan Chíosin saareen tutustuu parhaiten autolla. Mekin hyppäsimme kiesin kyytiin ja kiersimme saarta neljän kuuman ja pilvettömän päivän ajan.

Täällä ei sada juuri koskaan.

Vaikka saari on suuri, turistien sijaan rannalla ja ravintoloissa viettävät aikaansa paikalliset asukkaat. Valkoisia kalkkimaalattuja taloja sinisine ikkunanpielineen on turha hakea, sillä saarta leimaa eläväinen ja historiallinen ote, joka on säästynyt suurimmalta turismilta, vaikka toki täältäkin löytää eurooppalaisia ja amerikkalaisia vierailijoita.

Silti pienten ja suurempienkin kylien kuppilat ja kadut täyttyvät turisteja ennen paikallisten puheensorinasta.


Chios, Pyrgi


Halusin aloittaa Kreikan tarinat seinämaalauksistaan tunnetusta Pyrgístä, joka sijaitsee vain 25 kilometrin päässä Chíosin keskustasta. En yksinkertaisesti voi vastustaa näiden tomaattiterttukuvien jakamista kanssanne, vaikka toki tämä pikkuinen kylä itsessään on muutenkin aivan ihana.

Mutta katsokaa nyt näitä tomaatteja!

Ne kypsyvät kolme kuukautta Kreikan auringon alla, minkä jälkeen niiden kuori on kuiva ja kaikki maku tiivistynyt mehukkaaksi ytimeksi. Sopii kuulemma syödä sellaisenaan tai lisätä ruoan ja salaatin sekaan.

Hyvä että sain pidettyä näppini irti.


Chios, Pyrgi

Untitled


Alkuajoiltaan saakka sellaisenaan säilynyt kylä seuraa keskiaikaista arkkitehtuuria. Talojen seinät on koristeltu maaliin raaputetuin geometrisin kuvioin, joita löytyy jokaisesta suunnasta mihin päänsä kääntää.

Merirosvojen pelossa syvälle sisämaahan rakennettua ja turkkilaisia vastaan taistellutta pikkukylää reunustavat pyöreät vartiotornit, ja kaupungin keskustasta löytyvät edelleen sen korkeimman 18 metrisen pelastautumistornin rauniot, jotka kuitenkin ovat niin hyvässä kunnossa, että asuttavat vieläkin muutamaa kyläläistä.


Chios, Pyrgi

Chios, Pyrgi

Chios, Pyrgi

Chios, Pyrgi

Chios, Pyrgi

Chios, Pyrgi

Chios, Pyrgi

Chios, Pyrgi

Chios, Pyrgi

Chios, Pyrgi

Untitled

Chios, Pyrgi

Chios, Pyrgi

Chios, Pyrgi


En yleensä innostu kirkoista, mutta aivan yllättäen eteeni ilmestyneessä Nea Monin* pienoismallissa on sitä jotain. Paikka on sijainniltaan ja sisukseltaan aivan yksinkertaisen tyrmäävä. Vaikka Antonios Domestichosen vuonna 1665 toteuttama värien ja maalaustyylin ilottelu erottuu edukseen muista aiemmin vierailemistani paikoista, ja vaikka kuinka olisin halunnut napata edes yhden kuvan näytille, kunnioitin kuvauskieltoa kuten kunnon reissaajan kuuluukin. Freskoista ei siis ole otoksia, mutta käykää te toki itse katsomassa!

Pyhän Simeonin kirkko on Pyrgín pienen keskusaukion reunalla, aivan tavalliselta näyttävän sisäpihan päässä. Kyllä sinä sen löydät, ja yllätyt varmasti yhtä iloisesti kuin minäkin.

*Palataan tähän saaren suurimpaan luostariin juttusarjan seuraavissa osissa.


Chios, Pyrgi


Tämä kylä on täynnä hauskoja yksityiskohtia ja pieniä yllätyksiä, joista suosikkini jätin viimeiseksi.

Jos maailmanmatkaaja Marco Polo ei syntynyt tässä kulmatalossa, hän tiedettävästi vietti joka tapauksessa useita vuosia asuen ja opiskellen Kreikan kieltä ja kulttuuria näillä samoilla kaduilla ja kujilla, joiden olemuksessa ja ulkoasussa on havaittavissa paljon yhtäläisyyksiä Italian Venetsiaan.


Chios, Pyrgi

Tutustu Chíosiin matkakohteena

Lue lisää Chíosin matkailusivustolta »
Tutustu Chíosin karttoihin »
Tutustu Chíosin viralliseen Instagram-tiliin »
Lue Huffington Postin artikkeli saaresta »

Erältä, eräistä - Marinella
1. painos

Tilaa Erältä, eräistä

Sivumäärä: 198
Julkaistu: 27.3.2020
ISBN: 978-952-94-2956-1
Kirja: Kovakantinen, sidottu
Koko: 240 mm x 210mm
Hinta: 29 €, sisältää postituskulut Suomessa

Ostamalla kirjan tuet luonnon monimuotoisuutta: 10% kirjan myyntivoitosta lahjoitetaan Luonnonperintösäätiölle vanhojen metsien suojeluun.


Osta
Vaellus ja retkeily

Retkeilyoppaatja varustevinkit

Kaukokaipuun retkeilyoppaista löydät kaiken tärkeän ja oleellisen tiedon onnistuneen retken suunnitteluun: Millainen teltta sopii minulle? Millainen retkikeitin kannattaa hankkia? Mitä ruokaa kannattaa varata viikon vaellukselle? Mitkä ovat parhaat talviretkivarusteet? Entä mistä löytää parhaat retkeilykohteet ja rauhalliset retkeilyreitit?

Valokuvausvinkit ja objektiivisuositukset

Valokuvausvinkkeihin

Privacy Preference Center