Tapahtui viime vuonna näihin aikoihin

Viiden vuoden päiväkirja muistutti tällä viikolla kahdestakin asiasta: revontulet tanssivat pohjoisella taivaalla, minkä lisäksi kauden ensimmäinen potkukelkkaretki oli jo tehty.

Tänä vuonna jälkimmäinen on pelkkä haave, sillä sateet sulattivat ensilumen hetkessä. Vuodet eivät ole veljiä keskenään, kuten vanha kansa tapaa sanoa. Märkä maa imee itseensä lyhenevien päivien valon, ja kauan puhuttu kellojen siirtämisen lopettaminen otti koronan vuoksi takapakkia usealla vuodella.

Silti revontulet tekevät näistä leveysasteista todellisen pohjoisen, ja tulihäntäisten kettujen juoksua on saatu seurata myös omalta kotipihalta. Katselen silti haikeana Lapissa asuvien ystävieni julkaisemia kuvia lumisista maisemista, joita Porsangerin kunnan säätiedotuksen mukaan saadaan odottaa vielä päiviä.

Toivottavasti ei kuitenkaan viikkoja.

 

Lakselv
Telttasauna lämpiää revontulien alla.

 

Täällä päivät petaavat toisiaan: Olen mennyt nukkumaan monesti jo yhdeksän aikoihin ja herännyt aamukuudelta. Keitän kahvia ja syön aamupalaa, minkä jälkeen kirjoitan puoleenpäivään asti. Merkkejä on kasassa reilut 160 000, mutta maaliin on vielä matkaa.

Onneksi Helsingin Kirjamessuviikko on antanut inspiraatiota omaan tekemiseen, ja jos asiat menevät kuten kaikki toivovat, ensi vuonna kirjasyksyä juhlitaan Messukeskuksessa. Ehkä minäkin kerron siellä seuraavasta kirjastani, jonka on tarkoitus ilmestyä samoihin aikoihin.

 

Revontulet
Taivaanpalot loimusivat näihin aikoihin myös viime vuonna.

 

Vaikka päivät ja viikot täyttyvät kirjoittamisesta, kuluva vuodenaika on itselle myös rauhoittumisen aikaa. Syksyn ruska on lakastunut, ja talvi on vielä viikkojen päässä siintävä haave. Se tarkoittaa, ettei ole pakko lähteä ulos kuvaamaan, vaan voin ladata rauhassa akkuja: keittää kahvia, istahtaa sohvalle lukemaan kirjaa, katsella luontodokumentteja ja vain olla.

Jos ei halua tai jaksa, ei ole pakko tehdä yhtään mitään. Se on ihanaa.

 

Revontulet
Näettekö tekin rauskun?

 

Olen myös luonut omaksi ja teidän iloksenne uuden hakemiston, josta löytyvät kaikki Suomen kohteet kätevästi aakkosjärjestyksessä. Päivitän hakemistoa kaiken aikaa, aina kun uusia kirjoituksia tulee julkaistua.

Myös KAUKOKAIPUUn matkaoppaita on syntynyt lisää, löydät ne tästä osiosta.

 

Revontulet
Vuoret ovat tälläkin hetkellä peittyneet lumihuntuun, mutta toivoisin talven satavan pian myös maahan asti.

 

Mukavaa sunnuntaita ruudun sille puolen!

Talviretkeilijän opas

Talviretkeilijän opas tarjoaa Jouni Laaksosen vuosikymmenien kokemukseen perustuvat vinkit helpoista päivä- ja perheretkistä vaativiin talvivaelluksiin. Näillä ohjeilla nuotio syttyy lumihangenkin keskellä ja telttailu on turvallista myös silloin, kun mittari on miinuksella.

Osta tarjoushintaan!
Uutta vuoteen 2023

Haaveiletko retkeilytoimittajan ammatista?

Aloita vuosi 2023 inspiroitumalla luonnosta ja lähde sanojentäyteiselle neulaspolulle kohti luontokirjoittajan unelmiasi! Eräkirjailija, retkeilytoimittaja ja luontokuvaaja Monni Himarin verkkokurssi soveltuu kaikille, jotka haluavat syventää luonnon kuvailua ja maalata sanat maisemiksi.

Ilmoittaudu

UUTISKIRJE

Monni Himari

KAUKOKAIPUU-matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.

Näillä preseteillä käsittelen kaikki blogin valokuvat.

Privacy Preference Center