Tämänhetkisestä tilanteesta yrittäjänä

Olen kirjoittanut matkailualan yrittäjyydestä ennenkin vaan en koskaan tällaisissa tunnelmissa.

Ajoin torstaina kolmen tunnin matkan päähän Ivaloon, tarkoituksenani matkustaa tällä kertaa iltalennolla Helsinkiin. Edessä olisi kolmen viikon työrupeama – workshoppeja, tapaamisia ja koulutuksia.

Söin paikallisessa ravintolassa myöhäistä lounasta, kun oma maailma muuttui kertaheitolla: Norja sulki koulut, oppilaitokset ja virastot, myös suurten kauppakeskusten aukioloaikoja rajoitettiin. Osa pisti lapun luukulle. Kun Suomessa vielä mietittiin suosituksia, minä päätin jättää lähtemättä.

Vaikka en kuulu riskiryhmään, vanhempani kuuluvat. Minun oli tarkoitus viettää paljon aika myös heidän luonaan, mutta tilanteen musertuessa oman painonsa alle soitin kotiin ja kerroin peruvani tulemiseni. He olivat kanssani samaa mieltä ja tukivat pääöksessä, vaikka minua tottakai harmitti, etten näkisi heitä ja siskojani, niistä mahdollisesti menetettävistä töistä puhumattakaan.

Tätä on ihan hirveää kirjoittaa, mutta luettuani perjantai-aamuna uusista suosituksista ja matkustamisen välttämisestä kaikin tavoin, sain pahalle mielelleni huojennuksen ja itselleni varmuuden siitä, että tein ihan oikein peruessani matkani.

 

Ekudden

 

Onneksi tilanne on otettu kaikkialla vakavasti ja varotoimiin ryhdytty. Uskon ja toivon, että tilanne saadaan tavalla tai toisella haltuun, sillä jos nopeisiin muutoksiin ei ole ennen kyetty, nyt on pakko. Mikä myös pistää asenteet uusiksi, on, ettei enää voi tuijottaa vain omaa napaa.

Tällä kertaa on ihan tosissaan ajateltava yhteistä etua.

Vaikka olen sen verran onnekas, että sain sovittua osan palavereista, koulutuksista ja workshopeista verkon yli pidettäviksi, kaikki eivät kuulu samaan kategoriaan. Töitä ja projekteja perutaan ja/tai siirretään, muusikkoystävät eivät pääse esiintymään, näyttelijät jäävät palkatta, majoituksia ja varattuja retkiä perutaan. Samalla alipalkattu hoitohenkilökunta joutuu aivan hirveään vastuuseen koko kansan terveydenhuollosta. Tilanne on hirveä ja ihan helvetin epäreilu.

 

Ekudden

 

Miten käy pienten toimijoiden, joiden tulevaisuus on nykytilanteen vuoksi vaakalaudalla? Lomautuslappukin olisi monen yrittäjän tilannetta parempi vaihtoehto, mutta kuka sellaisen antaa, kun tekee töitä itselleen?

Monessa kanavassa vastaan tullut vinkki, lahjakorttien ostaminen esimerkiksi hierojilta, kampaamoilta sekä muilta vastaavien alojen tekijöiltä nousee yrittäjälle arvoon arvaamattomaan, sillä niissä saattaa olla kiinni seuraavan kuukauden leipä.

Koska myös oman kirjan myynnistä saatavat tulot ovat jäissä niin kauan, kunnes painotalo pystyy toimittamaan tilauksen, olen jatkanut kirjan ennakkomyyntiä. Teoksen ostamalla et vain tue elämääni täällä pohjoisessa vaan tuet samalla vanhojen metsien suojelua. Kymmenys kirjan myynnistä tullaan lahjoittamaan Luonnoperintösäätiölle.

Kirjoitin aiemmin omasta urapolustani ja siitä, mikä on mahdollistanut minulle tällaisen etätyön. Lyhyt ja ytimekäs vastaus on hakukoneoptimointi, jonka tiimoilta järjestän myös verkkokursseja. Nykytilanteen puolesta sekä ihmisille jäävän ylimääräisen ajan puitteissa olen laittanut molemmat kurssit myyntiin niin huokealla tarjouksella, ettei se tule toistumaan enää koskaan. Mikäli siis olet ikinä miettinyt kouluttaa itseäsi Googlen saloihin, ehkä sen aika on nyt? Löydät molemmat kurssit sekä kirjan verkkokaupastani.

Ja jos olet ikinä halunnut kannattaa suomalaista kädentaitajaa, toivon sinun kurkkaavan, löytyisikö äitini verkkoputiikista pientä lahjaa itselle tai ystävälle. ♥

 

Ekudden

 

Nykytilanteesta huolimatta ei pidä vaipua epätoivoon tai antaa paniikin lietsoa itseään hamstraamaan järjettömiä määriä erinäisiä tarvikkeita. Nyt on tärkeintä erottaa oma mielipide faktasta, ajatella yhteistä etua ja jakaa tietoa vain luotettavista lähteistä (THL / WHO).

Koska pyrin löytämään jokaisesta tilanteesta myös jotain positiivista, kaivan niitä nytkin: Maailma ei ole loppunut. Luonto rauhoittaa ja lievittää stressiä. Perheen kanssa saa viettää enemmän aikaa. Voi keskittyä niihin asioihin, joihin ei ole aiemmin ollut aikaa, esimerkiksi lukemiseen tai jonkun sarjan katsomiseen loppuun. (YLE Areena on täynnä upeita dokumentteja!) Tai sitten vaan työnnät kädet jauhoihin ja alat leipomaan! Tee jotain, millä yllätät itsesi.

Uskallan sanoa tämän ja luottaa siihen, ettei kukaan ärsyynny, sillä yrittäjänä minä olen hatarammalla pohjalla kuin moni muu. Ja siitäkin huolimatta haluan uskoa, että tästä kaikesta selvitään ja että saan jatkossakin tehdä töitä luonto- ja kotimaanmatkailun edistämisen eteen.

 

Ekudden