Terveisiä elämästä, tältä kohtaa (kuten mummini tapasi sanoa)

”Tulen aina muistamaan marraskuun kahdeksannen merkkipäivänä – Pohjois-Norjaan muuttamisen hetkenä, jolloin polaariyö oli juuri alkamassa. Viettäisin pohjoisessa elämäni ensimmäisen kokonaisen kaamoksen keskittyen lähinnä esikoiskirjani kirjoittamiseen, puiden halkomiseen ja takan lämmittämiseen sekä raudun pilkintään. Kaikki kuulosti liian hyvältä ollakseen totta, vaikka todeksi tuo kaikki oli jo muuttumassa.”

Näin kirjoitin hiljan julkaistussa Vaella, kalasta, rakasta -romaanissani, joka nivoo yhteen elämänmuutokseni ja muuttoni Pohjois-Norjaan.

 

Vaella, kalasta, rakasta

 

Tänään, 8. marraskuuta 2021, olen asunut Pohjois-Norjassa jo kolme vuotta.

Tuntuu erityiseltä, että minä todella asetuin kolme vuotta sitten pieneen, punaiseen, puilla lämpiävään mökkiin Gavlfjord-vuonon rannalle, apilanmuotoiselle Gisløyan saarelle. Vuodenkierron verran saarella asuttuani tuli kuitenkin aika jatkaa matkaa entistä syvemälle pohjoiseen – Finnmarkiin, missä todellinen kaamos alkaa ja missä se sulkee kaiken tummaan syliinsä monelle ihmismielelle liian pitkäksi aikaa.

Minusta kaamos on kuitenkin kaunis.

Hiljainen, rauhallinen, lumen valaisema ja revontulten sävyttämä.

Tähtien kirkastama.

 

Vesterålen

 

Tällä viikolla

Mihin nämä kolme vuotta ovat kuluneet? (Joku saattaisi käyttää termiä ”hävinnyt”, mutta täällä ei aika häviä, vaan siitä nautitaan!)

Juhlaviikon kunniaksi ajattelin uudelleenjulkaista vanhempia artikkeleita tähän hetkeen päivättynä mutta kuitenkin siten, ettei niiden tunne kaiken uuden äärellä katoa. Päinvastoin voin käydä läpi tunteita, jotka koin ja jotka ovat ajan myötä vain vahvistuneet.

Tähän varsin tiivistettyyn artikkeliin en kuitenkaan halunnut kajota, vaan se saa pysyä sellaisenaan, siten kuin nuo sanat silloin blogiin tallentuivat.

Saapuminen Gisløyn saarelle »

 

Skipnes

 

Muutamia ikimuistoisia retkiä ja hetkiä

Niitä tuoreempia, sillä paneudun vanhempiin tämän viikon aikana.

Skipnes – Vesterålenin aidoimpia kalastajakyliä »
Støn kuvaukselliset valas-muraalit »
Silfarin kanjoni – Porsangerin piileskelevä helmi »
Norjan kaunein ajoreitti päättyy Kjølnesin majakalle »
Ikimuistoinen yö Kjølnesin majakalla »
Luovttat (Rullesteinsfjæra) – Finnmarkin satumainen rullakiviranta »

 
 
Pohjoisin terveisin,
Monni

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center