Eräopaskoulutus – uusi suunta ja ura luontoharrastuksesta

Haaveissa eräopaskoulutus? Hienoa! Löydät tästä artikkelista oppilaitokset, joissa voit opiskella eräoppaaksi (jos jokin puuttuu, vinkkaathan siitä kommenteissa!).

Eräopaskoulutus on noussut suureen suosioon, eikä ihme: luontomatkailu tarjoaa upeat puitteet uudelle uralle itselle rakkaan harrastuksen parissa.

Olen kirjoittanut aiemmin luonto-ohjaajaksi sekä luonnonvaratuottajaksi kouluttautumisesta Tampereen Ahlmanilla, joten halusin tällä kertaa vinkata myös pian alkavista eräopaskoulutuksista muualla Suomessa.

Toivottavasti tästä linkkilistasta on iloa ja hyötyä, mikäli mielit uutta ammattia ja tulevaisuutta luonto- ja eräoppaana!

 

Urho Kekkosen kansallispuisto vaellus
Eräopaskoulutus antaa mahdollisuudet vaellusten suunnitteluun ja järjestämiseen. Tässä kuvassa vaelletaan Urho Kekkosen kansallispuistossa.

 

Luontoalan ammattitutkinto, erä- ja luonto-opas, Nurmijärvi

Kiljavan opiston eräopaskoulutus on pääsääntöisesti päiväopiskelua maanantaista perjantaihin. Opiskelu sisältää luentoja ja ryhmätöitä, mutta iso osa opiskelusta tapahtuu ulkona käytännönläheisesti opiskellen. Koulutuksen aikana tehdään runsaasti 1-5 yön retkiä esimerkiksi Nuuksioon sekä muihin kansallispuistoihin.

Ahlman, Tampere

Vaikka Ahlman ei tällä hetkellä tarjoa erä- ja luonto-oppaan ammattitutkintoon valmentavaa koulutusta, voit suorittaa tutkinnon olemassa olevan osaamisesi kautta. Lue lisää täältä!

Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu, Tampere (englanninkielinen)

Tredussa voi opiskella englanninkielistä International Wilderness Guide, Further Vocational Qualification in Nature-based Services -luontoalan ammattitutkintoa. Lue lisää ja hae koulutukseen täällä.

Eräopaskoulutus Eerikkilän urheiluopistossa, Eerikkilä

Eerikkilän urheiluopiston eräopaskoulutus antaa sinulle luontoalan ammattitutkinnon tai mahdollisuuden osasuorittamiseen erä- ja luonto-opastuksen osaamisalalla. Koulusta valmitut siis erä- ja luonto-oppaaksi. Tutkinto laajuus on 150 osaamispistettä (osp), ja voit kurkata täältä, mistä aineopinnoista koulutus rakentuu.

Gradia, Jämsä

Gradian eräoppaan koulutuksen kesto on noin 1–1,5 vuotta, ja opinnot suoritetaan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti (HOKS). Hakuaika on käynnissä 10.12.2021-10.2.2022, ja koulutus tapahtuu 16.8.2022-31.5.2023.

Eräopaskoulutus työn ohella: Karkun evankelinen opisto

Karkun opistossa on tarjolla kolme eri vaihtoehtoa. Perinteinen erämatkailulinja sopii henkilöille, joiden on mahdollista keskittyä kokopäiväiseen opiskeluun.

Eräoppaaksi työn ohessa -koulutus on tarkoitettu henkilöille, jotka suunnittelevat uutta ammattia mutta joilla ei ole mahdollisuuksia osallistua jatkuvaan kokopäiväiseen opiskeluun. Koulutus sopii myös jo alalla työskenteleville ja henkilöille, jotka haluavat lisäkoulutusta.

Erä- ja luontoaiheiset lyhytkurssit puolestaan ovat samoja kuin eräoppaiden ohjelmassa ja ovat pituudeltaan noin 1-10 päivää. Näille kursseille voi osallistua kuka tahansa, mutta osanottajamäärä on rajattu.

 

eräopaskoulutus
Eräopaskoulutus mahdollistaa monenlaisten ja eri pituisten retkien suunnittelun ja tarjoamisen asiakkaille myös oman yrityksen kautta. Osa koulutuksista tarjoaa myös mahdollisuuden kalastusoppaan opintoihin, jolloin ohjatun kalaretken kohteeksi voisi valikoitua vaikka upea Pallasjärvi.

 

Lappia, Muonio

Lappialla Muoniossa vain neljäsosa opetuksesta tapahtuu sisätiloissa, loppuaika vietetään ulkona luonnossa. Eräoppaan kouutus kestää vuoden ja siihen sisältyy myös työpaikalla oppimista yrityksissä. Viimeinen hakupäivämäärä täysiaikaiseksi opiskelijaksi on 5.4.2022.

Riveria, Joensuu

Erä- ja luonto-opastuksen osaamisalan suorittanut erä- ja luonto-opas osaa toimia erä- ja luontoympäristössä, suunnitella ja valmistella opastuksen ja opastaa luonnossa asiakasryhmiä, soveltaa luontotuntemustaan ja huolehtia ryhmän turvallisuudesta. Tällä hetkellä Riveria ei tarjoa hakua, mutta tulevia opiskelupaikkoja kannattaa seurata heidän verkkosivustollaan.

 

eräopaskoulutus
Maailman paras työpaikka.

 

Saamelaisalueen koulutuskeskus, Kaamanen

Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa voit suorittaa luontoalan ammattitutkinnon valmistuen erä- ja luonto-oppaaksi. Inarin kunnasta löytyy upeat puitteet luontoalan koulutukselle ja töille sekä alan harrastuksille, sillä useat erämaa-alueet, Lemmenjoen ja Urho Kekkosen kansallispuistot sekä Inarijärvi ovat lähellä. Koulutusmaksu on 300 €. Ruokailukustannukset eivät sisälly kurssimaksuun.

Eräopaskoulutus Savon ammattiopistossa, Kuopiossa

Toivalan koulutus on tarkoitettu kaikille luontoalasta kiinnostuneille, luontoalan yritystoimintaa suunnitteleville sekä luonto-ohjaajan, alan muun koulutuksen tai vankan työkokemuksen hankkineille. Koulutus sopii myös täydennyskoulutukseksi esim. opettajille, nuoriso-ohjaajille tai sosiaali- ja terveysalan toimijoille. Alan harrastuneisuus katsotaan eduksi. Koulutus alkaa 23.4.2022.

 

porsanger

 

Luontokirjoituskurssi alkaa 1. tammikuuta 2022

En ole itse käynyt luonto- tai eräoppaan tutkintoa, mutta olen tuotteistanut retkeilyn ja vaelluksen omalla tavallani. Nyt sinullakin on mahdollisuus oppia metodi, jolla minustakin kasvoi retkeilytoimittaja ja eräkirjailija.

Nimittäin, Vuodenkierto-nimeä kantava luontokirjotuskurssini alkaa tammikuussa ja kestää vuoden 2022 loppuun.

Kysymys kuuluukin: Haluaisitko kirjoittaa lukijat hurmaavia luontotarinoita? Tarinoita, joissa lauseiden polut polveilevat pakkaspuuteria kimmeltävästä talvennavasta raikkaan aamukasteen tuoksuisiin kevätpäiviin, meripihkan kullankeltaisissa sävyissä hehkuvaan yöttömään yöhön ja hiilloksen oranssinpunaisena loimottavaan syksyn maaruskaan?

Kaipaatko apua luonnon kauniiseen tulkintaan silloinkin, kun maa on märkä ja musta ja imee itseensä kaiken valon? Mitä hyvää edes voi sanoa kengät kastelevasta loskasta tai luonnon ja ihmismielen lakastamasta marraskuusta?

Tällä kirjoituskurssilla syvennät osaamistasi luonnon kuvailussa ja tunnerikkaiden tarinoiden kirjoittamisessa. Samalla luot itsellesi rutiinin, jonka avulla kirjoittamisesta tulee mutkaton osa arkea – ikioma hetki, jota suorastaan odottaa ja jota ei halua sivuuttaa!

Oletko valmis aloittamaan?

Lue lisää kurssista ja ilmoittaudu mukaan!

 

luontokirjoituskurssi

Talviretkeilijän opas

Talviretkeilijän opas tarjoaa Jouni Laaksosen vuosikymmenien kokemukseen perustuvat vinkit helpoista päivä- ja perheretkistä vaativiin talvivaelluksiin. Näillä ohjeilla nuotio syttyy lumihangenkin keskellä ja telttailu on turvallista myös silloin, kun mittari on miinuksella.

Osta tarjoushintaan!
Uutta vuoteen 2023

Haaveiletko retkeilytoimittajan ammatista?

Aloita vuosi 2023 inspiroitumalla luonnosta ja lähde sanojentäyteiselle neulaspolulle kohti luontokirjoittajan unelmiasi! Eräkirjailija, retkeilytoimittaja ja luontokuvaaja Monni Himarin verkkokurssi soveltuu kaikille, jotka haluavat syventää luonnon kuvailua ja maalata sanat maisemiksi.

Ilmoittaudu

UUTISKIRJE

Monni Himari

KAUKOKAIPUU-matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.

Näillä preseteillä käsittelen kaikki blogin valokuvat.

Privacy Preference Center