Ehdinkö käydä kaikki kansallispuistot elämäni aikana?
Olen leikkimielisesti haaveillut ehtiväni kiertää elämäni aikana kaikki kansallispuistot Suomessa ja tiedän, että samasta tavoitteesta haaveilee myös moni siellä ruudun toisella puolen.
Mutta mikä sen mukavampi harrastus kuin tutkia kotimaan kauneimpia kansallispuistoja ja niistä löytyviä monipuolisia luontokohteita! Metsissä ja erämaissa on tilaa meille kaikille, minkä vuoksi kannustan aina kaikkia lähtemään luontoon ja tutkimaan vaikka kaikki kansallispuistot Suomessa, sillä niistä jokainen tarjoaa jotain hyvin omanlaistaan.
Suomen kansallispuistojen luonnon rikkaus on mittaamaton, sillä niistä löytyy nähtävää loppuelämän ajaksi.
Mukavia ja onnistuneita retkiä maamme upeimpiin luontokohteisiin, Suomen kansallispuistoihin!
Kaikki 41 Suomen kansallispuistoa
Ihanaa, että Suomen kansallispuistot ja niiden retkikohdevinkit kiinnostavat sinua! Löydät tältä kokoelmasivulta kaikki maamme kansallispuistot etelästä pohjoiseen sekä lukuisia linkkivinkkejä kansallispuistojen kohteisiin.
Lista Suomen kansallispuistoista
Alla olevia linkkejä klikkaamalla pääset suoraan ko. kansallispuistoa käsittelevään osioon.
- Etelä-Konnevesi
- Helvetinjärvi
- Hiidenportti
- Hossan kansallispuisto
- Isojärven kansallispuisto
- Itäinen Suomenlahti
- Kauhaneva – Pohjankangas
- Kolin kansallispuisto
- Kolovesi
- Kurjenrahka
- Lauhanvuori
- Leivonmäki
- Lemmenjoen kansallispuisto
- Liesjärvi
- Linnansaaren kansallispuisto
- Nuuksion kansallispuisto
- Oulangan kansallispuisto
- Pallas-Yllästunturin kansallispuisto
- Patvinsuo
- Perämeri
- Petkeljärvi
- Puurijärvi ja Isosuo
- Pyhä-Häkki
- Pyhä-Luoston kansallispuisto
- Päijänteen kansallispuisto
- Repoveden kansallispuisto
- Riisitunturi
- Rokua
- Saaristomeri
- Salamajärvi
- Salla
- Seitsemisen kansallispuisto
- Selkämeren kansallispuisto
- Sipoonkorven kansallispuisto
- Tammisaaren saaristo
- Teijo
- Tiilikkajärvi
- Torronsuon kansallispuisto
- Urho Kekkosen kansallispuisto
- Valkmusan kansallispuisto
Kansallispuistojen esittelyn jälkeen, sivun loppupuolelta löydät hyödyllistä tietoa esteettömistä reiteistä, koiran kanssa retkeilystä sekä siitä, missä saat pystyttää teltan ja tehdä tulet.
Suomen kansallispuistot aakkosjärjestyksessä
1. Etelä-Konneveden kansallispuisto
Tee Kolmen vuoren vaellus ja Kalajan kierros, ja koe villin järvitaimenen kodit eli aavat järvenselät, sisämaan saariston silokalliot ja pystysuorat kallioseinämät, jotka ovat kalasääsken valtakuntaa.
Esteettömyys: Vuori-Kalajan alueella pääset liikkumaan pyörätuolilla (300 m) avustajan kanssa, minkä lisäksi Lapinsalon saaresta löytyy esteetön laituri.
2. Helvetinjärven kansallispuisto
Kierrä Helvetistä Itään -luontopolku ja kurkista metsälampeen laskevaan Helvetinkoluun. Geokätköilyn ja kiipeilyn lisäksi alueelta löytyy 40 kilometrin verran merkittyjä reittejä, joten tänne voi lähteä vaikka hieman pidemmälle yön yli retkelle.
3. Hiidenportin kansallispuisto
Hiidenportin kansallispuisto sijaitsee Sotkamon saloseudun sydänmailla. Kulje kaunis Hiidenkierros (5 km), jonka mustat lammet ja värikkäät niityt hurmaavat. Halutessasi voit vierailla Hiidenporin ja Tiilikkajärven kansallispuistoissa samalla kertaa!
4. Hossan kansallispuisto
Hossan kansallispuisto perustettiin vuonna 2017 Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi. Koe 3500 vuotta vanhat kalliomaalaukset, komeat kosket ja Julma-Ölkyn rotkojärvi. Alueelta löytyy 90 kilometrin verran merkittyjä reittejä sekä 60 kilometrin verran melontareittejä vesillä liikkuville.
5. Isojärven kansallispuisto
Kierrä Heretyn luontopolku ja melo miljoonia vuosia vanhojen rotkolaaksojen maisemissa. Täällä voit aistia vanhaa savottameinikiä, kun jätkät rakensivat kämppiään ja tasoittivat tiet käsin. Isojärven tunnuseläin on majava, jonka onnekkaimmat bongaavat omalla luontoretkellään.
6. Itäisen Suomenlahden kansallispuisto
Veneilijöiden suosima kansallispuisto on tunnettu keväisestä arktikasta, kun miljoonat muuttolinnut soutavat yli Itäisen Suomenlahden. Silloin talviuniltaan heräävät myös pienet saaristokylät, ja torit täyttyvät vanhan ajan salakuljetuksesta kertovista tarinoista.
7. Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto
Erämainen lintukeidas keskiaikaisen kulkureitin varrella. Kulje Kyrökankaan tietä mäntykankaiden halki Kauhanevan kermien ja kuljujen äärelle. Kansallispuisto on osa Lauhanvuori Hämeenkangas Geoparkia, joka valittiin UNESCOn ainutlaatuisten geologisten kohteiden verkostoon 2020.
8. Kolin kansallispuisto
Ukko-Kolin yltä aukeaa Suomen tunnetuin kansallismaisema. Talvisin voit kokea Suomen eteläisimmät tykkylumimaisemat, Paha-Kolin kvartsikielekkeeltä pääset ihailemaan yli Kolinuuron. Alueelta löytyvät myös Mäkrävaara ja Hiljaisuuden temppeli, suosittu vihkipaikka.
9. Koloveden kansallispuisto
Saimaan syvänteet johdattavat vesillä liikkujan vuosituhantisten kalliomaalausten luo. Aisti muinaista aikaa, bongaa saimaannorppa ja muista pelastusliivit! Talviaikaan Koloveden saarissa on liikkumiskielto, eikä alueelle johtavilla teillä ole talvikunnossapitoa.
10. Lemmenjoen kansallispuisto
Lemmenjoen kultainen jokilaakso johdattaa retkeilijän syvälle Saamenmaan sydämeen. Koe aito erämaan tunnelma ja hyppää jokiveneen kyytiin, jolla pääset vaivattomasti komealle Ravadaskönkäälle. Putoukselta alkaa uudistettu 25 km pituinen Kultareitti.
11. Linnansaaren kansallispuisto
Meitä oli monta ja kaikki kotoisin ympäri Eurooppaa; englanti, ranska, suomi, saksa ja hollanti soljuivat suloisen sekaisin, mutta yksi kieli oli ylitse muiden: hymy. Se ei katso kansalaisuutta ja se syntyy, kun samanhenkiset reissaajat seikkailevat Linnansaaren kansallispuistossa.
12. Nuuksion kansallispuisto
Nuuksion kansallispuistosta löytyy monen pituisia reittejä myös koko perheen kuljettavaksi: Punarinnankierros (2 km), Haukankierros (4 km) ja oma suosikkini Korpinkierros (6-7 km) ovat kaikki mainioita rengasreittejä, jotka johdattavat takaisin luontopolun alkupisteeseen.
13. Oulangan kansallispuisto
Kanjonin kurkkaus (6 km) johdattaa kohteen henkeäsalpaavan jyrkkiin maisemiin. Myös veden roiskeesta räiskyvä Ristikallio kannattaa kokea, samoin erikoinen Rupakivi. Kiutaköngäs on listallasi varmasti!
14. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto
Reippaile Taivaskerolle eli Himmelriikille, Pallastunturin korkeimmalle laelle, joka kurottaa 809 metriin merenpinnasta. Huipulta aukeava maisema on yksi Suomen 27. kansallismaisemasta. Ruska-aikana kannattaa vierailla Pyhäjoen luontopolulla ja talvella Särkitunturilla.
15. Pyhä-Luoston kansallispuisto
Pyhä-Luoston kansallispuisto on päiväretkeilijöiden suosikkikohde, sillä alueelta löytyy 75 km verran merkittyjä polkuja sekä 120 km verran hiihtolatuja. Suosituimpia kohteita on Isokurun reitti, jonka varrella pääsee tutustumaan kansallispuiston geologisiin erityispiirteisiin.
16. Päijänteen kansallispuisto
Koko perheelle sopiva Pulkkilanharjun luontopolku (4,4 km) on upea käyntikohde Päijänteen kansallispuistossa. Tutustu myös muihin lähellä sijaitseviin Salpausselkä Geopark -kohteisiin.
17. Repoveden kansallispuisto
Repovesi on kaunis sekoitus järvien ja lampien muodostamaa metsämaisemaa. Täällä korkeat mäet ja karut kalliot haastavat nousumetreillään mutta palkitsevat maisemillaan. Ylitä Lapisalmen silta, ja testaa käsivoimia Ketunlossilla. Ethän jättänyt Kaakkurin kierrosta kiertämättä?
18. Seitsemisen kansallispuisto
Koe saloseutujen menneisyys ja tee aikamatka entisaikojen torpparielämään Koveron perinnetilalla. Vieraile myös Seitsemisen luontokeskuksessa (ja juo pullakahvit), ja mikäli aikaa on, kierrä vajaan 7 km mittainen rengasreitti, Torpparintaival, joka jatkuu Multiharjun aarnimetsään kuljettaen kulkijan takaisin aloituspisteeseen Haukilammen tulentekopaikan kautta.
19. Selkämeren kansallispuisto
Selkämeren kansallispuisto on täynnä upeita saaria ja luotoja. Merta vahtivat Suomen majakat ovat mielenkiintoisia käyntikohteita, ja osassa majakoita voi myös yöpyä. Karun saaristoluonto on on myös paikoitellen varsin vihantaa, kuten esimerkiksi historiallisella Jussarön majakkasaarella.
20. Sipoonkorven kansallispuisto
Aivan Helsingin nurkilla sijaitseva, maaseutumainen Sipoonkorven kansallispuisto on omiaan sienestämiseen ja marjastamiseen. Hengähdä hetki keskellä eteläisen Suomen kauneimpia perinnemaisemia, ennen kuin aloitat Kalkkiruukin luontopolun.
21. Torronsuon kansallispuisto
Torronsuo sopii avaria maisemia rakastaville luonto- ja lintuharrastajille. Torronsuon pysäköintialueen vierestä lähtevä Kiljamon kierros (1,5 km) on esteetön ja suo-osuudeltaan pitkostettu. Pidempi reitti kuljettaa Torronsuon yli Härksaaren vanhoille maasälpä- ja kvartsilouhoksille.
22. Urho Kekkosen kansallispuisto
Laajoista kairoistaan tunnettua, vaeltajan kauneimmatkin haaveet täyttävää Urho Kekkosen kansallispuistoa kulkiessaan saapuu kerran mahtavan Siliäselän rinteille, joiden leveiltä reunoilta valuu maa komeaksi kuruksi – niin vehreäksi ja vihannaksi, ettei enää tiedä, onko Lapissa vai missä.
23. Valkmusan kansallispuisto
Kymenlaakson harvojen tuntemaksi aarteeksi tituleerattu Valkmusan kansallispuisto ja sen koskematon suoluonto kutsuvat rauhoittumaan. Lähde Läntisen keitaan lenkille (2,3 km) ja vieraile Moronvuoren päivätuvalla (2 km). Muista myös pakata hyvät eväät ja termoksellinen kuumaa juotavaa.
Mitä eroa on luonnonpuistolla ja kansallispuistolla?
Lyhyesti: Luonnonpuistot on perustettu tieteellisiin tarkoituksiin, mikä tarkoittaa, että osa niistä on retkeilijöitä suljettuja ja osassa voi kävellä mutta vain merkittyjä reittejä pitkin. Kansallispuistot on tarkoitettu kaikelle kansalle, vaikka myös niiden on tarkoitus on suojella luonnon monimuotoisuutta.
Suomen luonnonpuistot on perustettu lailla tai asetuksella tieteellisiin tarkoituksiin. Ne sijaitsevat valtion maalla ja palvelevat ensisijaisesti luonnonsuojelua ja tutkimusta sekä suojelun sallimissa rajoissa myös opetusta. Suomen luonnonpuistot säilytetään luonnontilaisina vertailualoina tutkimusta varten, jotta luonnon omaa muutosta voitaisiin seurata.
Suomen luonnonpuistoja ovat Häätkeitaan, Karkalin, Kevon, Koivusuon, Mallan, Maltion, Olvassuon, Paljakan, Pelson, Pisavaaran, Runkauksen, Salamanperän, Sompion, Sukerijärven, Sinivuoren, Ulvinsalon, Vaskijärven, Vesijaon ja Värriön luonnonpuistot.
★ Katso lista Suomen luonnonpuistoista »
Tietoisku Suomen kansallispuistoista
Suomen kansallispuistot suojelevat luonnon monimuotoisuutta ja maamme komeimpia metsiä, järviä, suoalueita, kallioita, luolia, kuruja, tuntureita ja laajoja erämaita. Kansallispuistot ovat kaikille avoimia matkakohteita, joissa vierailtuaan tajuaa, ettei Suomesta tarvitse lähteä toisaalle.
Suomen kansallispuistot ovat jo useamman vuoden ajan lukeutuneet tekemieni lyhyempien päiväretkien sekä pidempien vaellusten kohteiksi. Silti minulta kesti lähes kymmenen vuotta ymmärtää, ettei kotimaasta tarvitse lähteä kauas: kaikki, mitä tarvitsee, on lähellä – tai vähintään 1000 kilometrin ajomatkan päässä, toki riippuen siitä, missä asuu.
Kuinka monta kansallispuistoa Suomessa on?
Suomessa on 41 kansallispuistoa, joista Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi kesällä 2017 perustettu Hossan kansallispuisto on toiseksi uusin tulokas ja Salla uusin. Kansallispuistot ovat yli 1 000 hehtaarin kokoisia luonnonsuojelualueita, joilta löytyy 27 kansallismaisemaa sekä lukematon määrä muita luontokohteita.
★ Tutustu myös uuteen Kansallispuistot Suomi -teokseen »
Leiriytyminen kansallispuistossa
Kansallispuistot suojelevat arvokkaita luontoalueita, minkä vuoksi kansallispuistoissa ei voi pystyttää leiriä tai telttaa mihin tahansa toisin kuin erämaassa. Kansallispuistossa tulee aina noudattaa annettuja rajoituksia, jotta hauras luonto kestäisi kaikkien halukkaiden vapaan liikkumisen alueellaan. (Kannattaa muistaa, ettei Suomen kansallispuistoissa peritä pääsymaksua, kuten esimerkiksi tehdään monissa Jenkkien kohteissa.)
Varmistathan siis aina ennen kansallispuistossa vierailua ja mahdollista yöpymistä, mihin saat pystyttää teltan. Kaikki telttailualueet löytyvät karttaan merkittyinä, ja paikallinen luontokeskus neuvoo varmasti, mikäli kaipaat aiheesta lisätietoa.
Retkietiketti on jokaisen retkeilijän tärkein varuste.
Esteettömästi kansallispuistossa
Suomen kansallispuistot tarjoavat sekä pitkiä ja lyhyitä että helppoja ja haastavia reittejä mutta myös esteettömiä polkuja, jotka sopivat niin liikuntarajoitteisille kuin vaunuissa matkustaville perheen pienimmillekin. Voit halutessasi lukea hyvän ystäväni Sanna Kalmarin Palmuasema-blogista hänen tutkimiaan kohteita.
Sanna on kirjoittanut retkijuttuja esimerkiksi Nuuksiosta, Hossasta, Rukalta, Pikku-Syötteeltä ja Hepokönkään vesiputoukselta. Löydät nämä kaikki ja muutaman muun kootusti tämän linkin takaa.
Suomen kansallispuistot ovat kaikille maksuttomia vierailukohteita
Oletko koskaan ajatellut, että Suomen kansallispuistot ovat maamme kauneimpia ja arvokkaimpia luontoaarteita, joissa voimme vaeltaa ilmaiseksi toisin kuin vaikka Jenkeissä, joissa moniin kansallispuistoihin peritään pääsymaksu. Pidetään siis yhdessä luonnosta huolta ja muistetaan Metsähallituksen, Luontopalveluiden ja ympäristöministeriön yhteistyössä luoma Retkietketti. Retkietiketti on jokaisen retkeilijän tärkein retkeilyvaruste, minkä lisäksi on myös tottakai muistaa hyvät retkieväät, vaellusruoat sekä luotettavat retkeilyvarusteet.
Olen kirjannut tälle sivulle vinkkejä Suomen kansallispuistoista sekä niistä löytyvistä luontokohteista ja luontopoluista. Näiden retkeilyvinkkien puolesta haluankin toivottaa kaikille teille kaikille mukavia ja ennen kaikkea turvallisia retkiä yksin ja yhdessä, myös koirakaverin kanssa.
Koiran kanssa kansallispuistossa
Myös lemmikit ovat kansallispuistoihin tervetulleita, mutta muistathan aina pitää koirat kiinni. Koiranpitoa säädellään järjestys- ja metsästyslailla sekä suojelualueiden järjestyssäännöillä, joten kysessä ei ole kenenkään harmiksi luotu laki vaan luontoa ja kanssakulkijoita kunnioittava hyvätahtoinen tapa.
★ Lue lisää koiran kanssa retkeilystä täältä »