Uralilaisesta veriperimästä

Äidinkieli on yksi identiteettimme tärkeimmistä peruspilareista.

Minusta on kiehtovaa ajatella suomen kielen historiaa ja sitä, kuinka kaukaa kaikki on tänne kerran kulkeutunut.

Uralilaiset kielet on perinteisesti jaettu suomalais-ugrilaisiin kieliin ja samojedikieliin, joskin jaottelu on jo nykyisellään kyseenalaistettu ja käsitteitä suomalais-ugrilaisuus ja uralilaisuus pidetään synonyymeina.

Näin ollen – ainakin mielestäni – on entistä kiintoisampaa ajatella, että minussa – ja meissä – vaikuttaa uralilainen veriperimä. Ja aina sieltä Siperian länsirajalta saakka on varmasti kulkenut Karjalan Kivennavalle, ukkini synnyinsijoille, myös koko isänpuoleinen sukuni isoisoisineen ja isoisoäiteineen.

 

Kazan

 

Tähän kaikkeen liittyvät myös marit ja udmurtit.

 

Kazan

Kazan

 

900-luvulla perustettu Kazan oli rajapiste Volgan bolgaarien ja suomensukuisten heimojen välillä. Näitä heimoja olivat muun muassa marit ja udmurtit, joista Mari-kulttuurin symboliikka kiehtoo minua kovin.

Otetaan esimerkiksi tammi: se voi symboloida luonteenlujuutta ja päättäväisyyttä, tai se voi merkitä isää, bogatyria eli myyttistä sankaria, tsaaria, suvun suurinta tai vihaista aviomiestä. Myös numerot ovat tärkeitä. Yksi merkitsee kotimaan uniikkia luonnetta, kolme runsasta joukkoa asioita, seitsemän harmoniaa, kukoistusta ja hyvinvointia.

Olen siis viimeisen vuodenpuolikkaan aikana paneutunut sukulaiskansojemme kielten historiaan sekä suomalaiseen kansanperimätietoon. Lukenut vanhoja tarinoita. Käynyt läpi sukuni valokuvia.

Loppu onkin sitten historiaa, ja lopputuleman näette täällä.

 

Kazan

Kazan

 

Venäjän perukat ja siellä sijaitseva Tatarstanin tasavallan pääkaupunki kävi mielessäni ensikertaa jo muutamia vuosia sitten, kun tuttavaperhe otti ja muutti miehen jääkiekkouran perässä Volga- ja Kazanka-jokien yhtymäkohtaan – Kazaniin, joka on yksi Venäjän federaation suurimmista kaupungeista.

Ja siltikin niin pieni, etten olisi viihtynyt siellä viikonloppua kauempaa.

Kaupunki on sittemmin kummittellut mielessäni kiitos Ville Haapasalon, ja kun Finnair aloitti suorat lennot tuohon kummalliseen kaupunkiin, oli homma viisumihakemusta vaille valmis. Otatin Verkkokaupassa euron passikuvat, ja ostin lennot Venäjän Disneylandiin, jonka juttusarjan ensimmäisen osan sait juuri päätökseen.

Seuraavassa artikkelissa pääset tutustumaan turkoosiin Kremliniin.

 

Kazan

Talviretkeilijän opas

Talviretkeilijän opas tarjoaa Jouni Laaksosen vuosikymmenien kokemukseen perustuvat vinkit helpoista päivä- ja perheretkistä vaativiin talvivaelluksiin. Näillä ohjeilla nuotio syttyy lumihangenkin keskellä ja telttailu on turvallista myös silloin, kun mittari on miinuksella.

Osta tarjoushintaan!
Uutta vuoteen 2023

Haaveiletko retkeilytoimittajan ammatista?

Aloita vuosi 2023 inspiroitumalla luonnosta ja lähde sanojentäyteiselle neulaspolulle kohti luontokirjoittajan unelmiasi! Eräkirjailija, retkeilytoimittaja ja luontokuvaaja Monni Himarin verkkokurssi soveltuu kaikille, jotka haluavat syventää luonnon kuvailua ja maalata sanat maisemiksi.

Ilmoittaudu

UUTISKIRJE

Monni Himari

KAUKOKAIPUU-matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.

Näillä preseteillä käsittelen kaikki blogin valokuvat.

Privacy Preference Center