Valasretki Bleikin vedenalaiselle kanjonille

Kaskelotteja, miekkavalaita, lahtivalaita, pyöriäisiä, silliparvia sekä lunneja, merikihuja ja myrskylintuja – näitä kaikkia voi nähdä Arctic Whale Toursin valassafarilla.

Terveisiä entiseltä kotiseudultani, Vesterålenista! Tai pikemminkin Arctic Whale Toursin valassafarilta, joka pitää paikkaansa historiallisessa kalastajakylä Støssä.

Pienestä koostaan huolimatta Støn kalastajakylä on ollut aikanaan Norjan tärkeimpiä perinteisiä siimakalastuskyliä. Perinteinen siimakalastus tarkoittaa menetelmää, jossa siimat koukutetaan maissa. Vaikka nykyään on myös käytössä automaattisesti toimivia siimalaivoja, joissa kone syötittää siiman laivassa, Støssä kaikki tehdään perinteisesti käsin.

 

Stø valassafari
Komeita valasmuraaleja ja muita meren asukkaita voi bongata ympäri kylää.

 

Støn kuvaukselliset valasmuraalit

Kalastushistorian, valassafarin ja majesteettisiin maisemiin vievän Dronningrutan luontopolun lisäksi Stø on kuuluista aivan erityisestä syytä: valastoimiston näyttävän julkisivun lisäksi koko kylä on täynnä upeita meriaiheisia maalauksia.

Maalaukset ovat tunnetun italialaisen muralistin ja suurten pintojen maalaajan, Hitnesin, taidonnäytteitä. Kaikki sai alkunsa yhdestä sähköpostista; Hitnes oli yhteydessä Lauriin ja kysyi, voisiko hän toteuttaa Beluga-nimisen projektinsa Støssä. Pian hän jo saapuikin ja vietti saarellamme kolme viikkoa valaiden maailmaan tutustuen, kunnes siirsi suuret merinisäkkäät ja meren tunnelmat kalastajakylän seinille – luvatta ja luvan kanssa.

Lue lisää Støn kuvauksellisista valasmuraaleista »

 

Sto-8

Stø valassafari - Arctic Whale Tours Vesterålen
Tästä ei liene tarvetta kiistellä: Arctic Whale Toursin valastoimisto on koko Norjan upein.

 

Miekkavalas kävi tervehtimässä Artic Whale Toursin miehistöä ja asiakkaita. Kuva: Hannaleena Väisänen

valassafari
Stø valassafari - Arctic Whale Tours Vesterålen
Valassafari lähtee kalastajakylä Støn laiturista.

 

Eettisesti, ja aina valaiden ehdoilla

Arctic Whale Tours risteilee valaiden ehdoilla; yritys otti valaankatselun eettiset ohjeet käyttöön toisena yrityksenä koko Norjassa. Se muun muassa tarkoittaa, ettei valaita kohti rynnätä, kuten suurin osa safariyrittäjistä valitettavasti tekee. Arctic Whale Tours ei siis koskaan aja liian lähelle valaita, ei niitä kohti vaan niiden viereen. Heillä on valaiden kanssa sama kurssi.

Ohjesäännöissä huomioidaan myös valaan lähestyminen, valaiden katselu sekä merkit, joista huomaa, kun valas on ärsyyntynyt. Yleiset säännöt edellyttävät muun muassa sitä, että valaiden pitää itse pystyä päättämään kontaktin kesto laivan ja valaan välillä. Jos valas vaikuttaa stressaantunteelta, se jätetään rauhaan ja poistutaan alueelta. Valaita ei koskaan lähestytä uiden eikä niitä saa missään tapauksessa koskea. Aluksella on aina valasasiantuntija oppaana, joka osaa lukea valaiden viestittämiä merkkejä.

 

Stø valassafari - Arctic Whale Tours Vesterålen
Lauri odottelee valassafaria alkavaksi.

Stø valassafari - Arctic Whale Tours Vesterålen
Stø on kuin postikortti.

Monni
Allekirjoittanut myhäilee tyytyväisyyttään.

Stø valassafari - Arctic Whale Tours Vesterålen
Odotus on käsinkosketeltavaa.

Stø valassafari - Arctic Whale Tours Vesterålen
Blasius saapuu satamaan ja ottaa päivän vieraat kyytiin.

Stø valassafari - Arctic Whale Tours Vesterålen
Kaikki on valmista; laiva irtaantuu satamasta.

 

valassafari Lofootit

Diving! Kaskelotti sukeltaa. Kuva: Hannaleena Väisänen

Päivä valassafarin matkassa

Kaskelotteja, miekkavalaita, lahtivalaita, valkokuvedelfiinejä ja pyöriäisiä pääsee tapaamaan kesäisin, jolloin nisäkkäät ruokailevat Bleikin vedenalaisessa kanjonissa. Merimatkalla näkee myös kuuluisan Andan majakan sekä paljon lunneja ja muita merilintuja, kuten merikihuja, suulia ja myrskylintuja.

Matka Bleikin kanjonille kestää noin kaksi tuntia suuntansa. Perillä etsinnän kohteena on valassafarin ”päähenkilö”, maailman suurin hammasvalas, kaskelotti (Physeter macrocephalus).

 

Lofootit valassafarit
Kukkuu! Kuva: Hannaleena Väisänen

 

Hyvä tietää: Arctic Whale Tours antaa kaikille safariretkilleen valastakuun. Vaikka valaita odotetaan nähtävän jokaisella safarilla, kaikki on riippuvaista meriluonnosta ja sen pinnanalaisista asukkaista. Joten, siinä tapauksessa, ettei safarilla nähtäisi yhtäkään valasta ja/tai delfiinilajia (mitä tapahtuu hyvin harvoin), asiakkaat pääsevät halutessaan uudelle safarille maksutta.

 

Lofootit valassafarit
Myrskylintu, merilinnuista suosikkini. Kuva: Hannaleena Väisänen

 

Perille päästyämme mainingit kimmeltävät auringossa

Kahden tunnin merimatkan päätteeksi saavumme leppoisan lounaistuulen saattelemina sokeritoppasaaren edustalla sijaitsevalle, noin kahden ja puolen kilometrin syvyiselle Bleikin kanjonille. Alue tunnetaan uroskaskelottien ruokailupaikkana. Kaskelotit oleskelevat Vesterålenin ulkopuolisilla merialueilla vuoden ympäri, minkä ansiosta niitä nähdään lähes kaikilla Arctic Whale Toursin järjestämillä valassafareilla.

Avara maisema on rauhallinen. Tosiasiassa laivamme Blasiuksen kannelta tyhjältä näyttävä meri kuhisee pinnan alaista elämää, ja pian horisontissa pintoo: pyöriäisparvi näkyvissä! Lauri huitoo laivan katolla käsiään ja osoittaa parvea kohti. Ihmiset pakkautuvat oikealle reunalla ja säätävät kameroitaan. Nuo pohjoisen pallonpuoliskon viehättävät asukkaat, pienimpiin hammasvalaisiin lukeutuvat pyöriäiset viihtyvä rannikoiden tuntumassa ja matalilla merialueilla, joiden keskilämpötila on alle viisitoista astetta. Muihin valaslajeihin verrattuna varsin hitaat uimarit ovat selvästi ruokailemassa, sillä nyt ne molskivat vauhdikkaasti ja hyppivät ilmaan.

 

Lofootit valassafarit
Kolmen kopla kävi kumartamassa miehistölle. Kuva: Hannaleena Väisänen

 

Lauri kertoo rauhallisella ja kuuluvalla äänellä valaista, merilinnuista ja hylkeistä samalla, kun minä ja Hannaleena jaamme oksennuspusseja huonovointisille sekä tuoretta inkivääriä pahaa oloa helpottamaan. Valassafarilla työskentelevien tärkein tehtävä on huolehtia vieraista sekä auttaa kokemaan ryhäkkäät mahdollisimman miellyttävällä ja unohtumattomalla tavalla. Yhtäkkiä horisontissa pärskähtää.

– Huomio kaikki! Katsokaa käteni osoittamaan suuntaan, siellä on kaskelotti! Kaskelotti on noussut pintaan! Lauri kajauttaa. Ihmisjoukko kohahtaa.
Nostan kameran etsimen silmälle ja koetan tarkentaa näkymää. “Mitä kirottua”, mutisen ja kokeilen uudestaan. Objektiivi ei toimi.
– Mitä nyt? Hannaleena kysyy vierestäni.
– Objektiivi sanoi sopimuksen irti, voi hemmetti.
– Älä huoli, voit lainata minun kuviani.
– Kiitos, ei kai tässä auta kun viedä kapistus reppuun. Siitä ei ole nyt mitään hyötyä.

Vien kameran kajuuttaan ja kiipeän laivan katolle katselemaan merimaisemaa maailman parhailla okulääreillä – omilla silmillä. Nämä tällaiset tilanteet ovat tarpeellisia huomautuksia aina kameran kanssa kulkevalle luontokuvaajalle; joskus on parempi kokea ja aistia kaikki ilman elektroniikkaa.

 

Lofootit valassafarit
Myrskylintu on ilmojen mestari. Kuva: Hannaleena Väisänen

 

Kiitos Hannaleena, kun sain lainata upeita valokuviasi tämän jutun tueksi.

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center