Earth Hourin juhlaillallinen

Minulla oli syyni saapua ja pesiytyä Vesteråleniin: haluan oppia ja dokumentoida kaiken mahdollisen Pohjois-Norjan kalastuskulttuurista sekä perinteisistä kalanvalmistustavoista.

Muistanette taannoisen juttuni skreistä, arktisesta vaellusturskasta, jota juhlitaan täällä ystävänpäivän tienoilla. Kysyin Laurilta, voisiko hän opettaa minulle kapakalan eli perinteisen kuivakalan valmistuksen, eikä vastausta tarvinut arvailla. Tietenkin hän opettaisi!

Ripustimme Skrein juhlapäivän jälkimainingeissa muutama viikko sitten paikalliselta kalastajalta hankitut turskat kuivumaan. Itse kapakalan valmistuksesta löytyy sen verran pedantti teksti Laurin blogista (Stokkafish – kuivakala-tietoutta vasta-alkajille), ettei minun tällä kertaa kannata lähteä avaamaan aihetta sen enempää.

Kuvat siis puhukoot operaation puolesta.

 

Turskan kuivatus kuivakala

Turskan kuivatus kuivakala

Turskan kuivatus kuivakala

Turskan kuivatus kuivakala

Turskan kuivatus kuivakala

Turskan kuivatus kuivakala

Turskan kuivatus kuivakala

 

Kapakalan annetaan kuivua kahden kuukauden ajan sopivan tuulisessa ja suojaisassa paikkaa. Me ripustimme useamman kilon turskat alapihan katoksen alle, jossa ne ovat nyt tekeytyneet muutamien viikkojen ajan.

Perinteisiä kalanvalmistustapoja on Norjassa kuitenkin monenlaisia. Eilisen Earth Hourin kunniaksi päätimme valmistaa mökkini tulisijassa portugalilaisen bacalaon, uuden suosikkiruokani. Tuo mitä mainioin pataruoka pitää sisällään perunaa, tomaattia, oliiveja, paprikaa, sipulia, omenaa sekä suolakuivattua kalaa eli kalliokalaa.

Lauri lupasi, että harjoittelemme myös kalliokalan valmistuksen, kunhan kevät on ehtinyt pidemmälle.

 

Kapakala kuivakala

bacalao kuivala

Suomen luetuimman matkablogin takaa löytyy retkeilytoimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Monni Himari.

Osa artikkeleista sisältää kumppanuuslinkkejä; vaikka minä saan niiden kautta tehdyistä tilauksista pienen korvauksen, sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat artikkeleiden tuottamisen jatkossakin.

09/2021

Vaella, kalasta, rakasta

Kaikkein pieninkin päätös muuttaa oman elämän kurssia.

Vaella, kalasta, rakasta on koskettava tarina rakkaudesta, oman polun löytämisestä ja uudesta alusta Pohjois-Norjassa. Lukuisin luontokuvin kuvitettu teos on tositarina kirjailija Monni Himarin elämästä sekä yli kymmenen vuotta kestäneen jatkuvan matkailun aiheuttamasta burnoutista ja siitä toipumisesta.

Lue lisää kirjasta täällä »

Tilaa kirja

Uutiskirje

Miltä kuulostaisi kahvitauko tai pari kuukaudessa kiinnostavien matkajuttujen äärellä? KAUKOKAIPUUn uutiskirje nivoo yhteen ajankohtaiset artikkelit, reissu- ja retkivinkit sekä helmet arkistojen kätköistä.

Privacy Preference Center